ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
asszogramma (1844)
Feladványok (17315)
A nap képe (3881)
Tőlem Nektek (12382)
Játékok (1188)
Hónap feladványa (684)
Nyomasevics Bobacsek (1166)
A hét kérdése (2023)
Szívből szóló versek (1134)
csak úgy.. (4528)
Szuper zenék (117)
játékos javítás (1655)
Betűtészta (2974)
Kinek Ki (616)
Havi toplista (166)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

Az emberi képzelőerő felett
2023-08-19 6:55
Földünk csodálatos természeti képződményei
Nehéz, beküldte: kadar*, szerkesztő: Sandviking
Európa
(1) Az égig érő örökzöld fák vidéke számtalan tündérmese és romantikus költemény szülőföldje. Az erdő egy nagyrészt gránitból és homokkőből álló, mély szurdokokkal tagolt hegyvonulatot borít, melynek tengerszint feletti átlagos magassága 760-910 méter között változik, egyes pontjai elérik az 1200 métert is. A kiváló turistautaknak köszönhetően szinte az egész régió gyalogosan is bejárható. Számos síparadicsom és gyógyfürdőhely található benne. Legnagyobb vízesése 160 méter magasról hét lépcsőn keresztül zuhog alá.

(2) A sziget kopár fehér sziklái tornyosodnak felettünk, mialatt a tenger meleg vizébe vetjük magunkat. A görögök ezt a helyet a legszebbnek nevezték. Öreg erődítmények és szokatlan sziklaalakzatok vidéke ez, színes halászfalvak, nyaralók világa, melyek hátterében zöldellő szőlőhegyek húzódnak. Területe kicsivel nagyobb a mi legnagyobb vármegyénknél, legmagasabb pontja meghaladja a 2700 méteres magasságot.
Vörösgránitos sziklalakzatai, mint kővé dermedt tündérmesei hősök ékesítik az 1975-ben létrehozott nemzeti parkot, amikor egyúttal az egész szigetet természetvédelmi területnek nyilvánították.

Amerika
(3) Valójában az égből kellene megtekintenünk ezt a vidéket, hogy felfoghassuk szépségét, mivel lentről csupán egy hatalmas füves, vizes területet láthatunk. A Nemzeti Park létrehozásának fő célja a növény-, és állatvilág megvédése. Felsorolni is nehéz lenne felsorolni a fajok és egyedek nevét.. Egy pontja sem haladja meg a két és fél méteres tengerszint feletti magasságot. Mintegy 160 km-es kenu-út vezet át a felfedezésre váró szubtrópusi vadvilágon.

(4) Önmagába zárt világban járunk, ha felkeressük a 19 szigetből, 107 szigetecskéből és sziklából álló szigetcsoportot. A túristák mintegy 60 megfigyelőpontról szemlélhetik csak a csodás érintetlenséget, ezen kívülre tilos lépniük. Kijelölt utakon idegenvezetővel tehetnek sétákat. Évezredes elszigeteltség okán lenyűgöző látni, hogy hihetetlen békés állatok fejlődtek ki itt.

Csendes-Óceán
(5) A több mint 30,000 sziget közül választani is nehéz, most egy 2500 szigetből álló területen járunk. A legtöbb kis sziget alacsony korallzátony. A szigetek szépségéhez, történelméhez és egzotikumához a kulcs az óceánban rejlik. Rendkívül magányos vidék tud lenni, ezért is olyan csábító a zöld szigetek látványa. Ez a terület is korán európai fennhatóság alá került, ma már önálló államokat is találunk a nagyobbacska szigeteken. Ezek egyikét 241 sziget alkotja, melyből 12 lakott. Az idegenforgalom a húzó gazdasági ágazat. A 10-edik legnépesebb települése a 200 főt sem éri el.

Ázsia
(6) A hatalmas hegyek gömbölyűre kopott csúcsai a magasba emelkednek, hogy aztán hirtelen a mélybe zuhanjanak. Ameddig a szem ellát, e furcsa púpok végeérhetetlen csúcsai látszanak. Ahogy a forró nap aláereszkedik, gondolataink akaratlanul is a világ három nagy vallásának alakjaira (Mózes, Jézus és Mohamed) terelődik. Itt böjtöltek és imádkoztak, hogy meghallhassák Isten szavát. A sivatag volt az, emberfeletti méretével, engesztelhetetlen kíméletlenségével, amely belső elmélyülésre, önmegtagadásra intett. Kelet felől egy hasadékos völgy határolja, mely egyben a földfelszín legnagyobb árka. A táj ingerszegényességében rendkívüli hatású egy-egy hirtelen felbukkanó durva vörösbarna gránit és homokkő szikla, vagy egy forrást körülölelő sűrű pálmaliget. Az ember hosszú idők óta él itt, a szurdokok falain található sziklafeliratok ötezer évnél is régebbre nyúlnak vissza.

(7) Legtöbben a hely hallatán azt mondanánk, hogy ismeretlen, misztikus, fejvadászok, esőerdő, vademberek. Pedig ma már inkább tiszta, üde vizű strandjai, korallszirtjei, a Áermészetvédelem révén ismert. Az egyik legnagyobb szigete a Földnek, legöregebb és legismeretlenebb vadonjaival. 4000 feletti hegy uralja a tájat. Az őserdőt 36 méter magasságban kiépített gyaloghídon láthatjuk. A földfelszín alatt hatalmas barlangokat is megcsodálhatunk. Az érintetlen, életképes dzsungel káprázatos lényekkel van tele. Igazi édenkert. Itt megláthatjuk, milyen volt a világ, mielőtt az ember betette volna a lábát. Az erdőségre úgy tekintünk, mint az élet legteljesebb kifejeződésére a Földön.

Afrika
(8) Magasan a síkságok felett kirándulva furcsa, nem eviláginak tűnő növények alkotta erdőkön haladunk keresztül. Sűrű köd ereszkedik a tájra. Hirtelen megjelenik a nap sárga korongja, tüze áthatol a párán. A köd felemelkedik, és előtűnik az ég kékje. Lefelé tekintve síkságok és hófedte hegyvonulatok lélegzetelállító látványa tárul elénk. Öt különálló csúcsán a kontinens legnagyobb gleccserei találhatók. A magaslatokat négyszer annyi csapadék éri, mint a lenti síkságokat. Óriásnövények világa ez. Állatvilága a legértékesebbek egyike a Földön. Ez nem vulkanikus hegy, tömbként emelkedett ki 5000 m fölé.
2-2 pont a helyek nevéért, az országokkal, megemlített helyek pontosításával fűszerezve, 10 ponttól pipa.

A beküldési határidő lejárt, a regisztrálatlanul beküldött új megoldásokat már nem értékeljük!

Új hozzászólás beküldése (már csak regisztráltan beküldött megoldást értékeljük)


A Az emberi képzelőerő felett című feladvány statisztikája:
A feladványt eddig 1162 felhasználó olvasta, és 53 megoldást küldtek be rá.
A feladványt 18 látogató fejtette meg helyesen.
Akik helyes megfejtést küldtek be (vastaggal aki határidőn belül):
AtomHangya, avensis, banyanya, cavalier1, cviki57, deva55, grisenyka, hata, JoskaR, kkanya, Kuala13, ocotillo, onix, padat, szedit24, szmoni65, TSCsilla, Tucatka
Ajánld a feladványt másoknak:
Címzett neve: E-mail címe:


Ha be lennél jelentkezve, itt megnézhetnéd a beküldött megoldásokat


Felhasználónév:

Jelszó:

Jelszóemlékeztető



Friss feladványok:
 A leghosszabb számsor
 Irodalmi anagramma 110.
 Eszperente felelet 2.
 A nagy nyaralás
 Stációk 12.
 Szudoku-mix 3.
 Szakmai anagramma 42.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS