ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Feladványok (16702)
A nap képe (3141)
Játékok (932)
ma történt (1880)
Vicces szövegek (3951)
Népszámlálás (2)
Betűtészta (2841)
Választás 2022 (273)
Tőlem Nektek (12091)
Segítséget kérek, köszönöm (2356)
Nyomasevics Bobacsek (1152)
Gratulációk (eredmények) (5002)
A hét kérdése (1882)
Érdekes, vicces, jó honlapok (789)
csak úgy.. (4310)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

DigitalAge >> Fórum >> Assistance

A nap képe

Sorrend:  
Időzóna:
Méret:

Hirdetés

Lapozás:  
1/104

kli

2022.10.04 13:24  | | 751020.

2022. szeptember 25.

Mókusodú a Garadna Grund játszótéren

Megfejtők: Cviki57, Hata, Kadar, MANO, Tappi, AtomHangya, JoskaR, Belladonna, Tucatka

Az ország egyik legszebb és legváltozatosabb vidékén, a Bükk-vidék nyugati területén - a hegyek között - zakatol a Lillafüredi kisvasút, mely Miskolcról a Dorottya utcáról indul.

A budapesti gyermekvasút után a Lillafüredi Kisvasút hazánk legforgalmasabb kisvasútja.
Legnépszerűbb megállópontja a mesés szépségű Lillafüred, ahol állomása a Palotaszálló,


a Függőkert és a Labirintus

közelében helyezkedik el.
Végállomása Garadna, amely kedvelt pihenőhely és kirándulási kiindulópont.
A Nap képe a Garadna végállomáson lévő játszótéren van.

2015. áprilisban jártunk Miskolctapolcán és onnan kirándultunk mindenfelé. Így mi nem utazhattunk a 2015. decemberben átadott Lillafüredi Libegőn, mely a lillafüredi üdülőövezetből szállítja az utasokat Jávorhegyre, Bükkszentkereszt irányába. A drótkötélpályás felvonó 333 méterről indul és a 606 méter magasan fekvő hegyi állomásra szállítja az utasokat 1080 méter hosszan."Bánatunkban" mókusokat etettünk, látszott, hogy nem félnek az emberektől, sőt!

 
kli

2022.10.03 20:30  | | 751015.

2022. szeptember 24.

Benedek Elek Emlékház, Kisbacon

Megfejtők: Hata, Kadar, Cviki57, JoskaR, Tappi, AtomHangya, Belladonna, MANO, Tucatka

Nagybacon és Magyarhermány között fekszik Kisbacon. E falu neve egybefonódik a nagy magyar író és népnevelő, Benedek Elek nevével. Egykori, klasszicista stílusú lakóháza 1896-ban épült. A földszintes udvarház oszlopos tornácának timpanonjában a MARI név olvasható, amely Benedek Elek feleségének, Fischer Máriának állít emléket.

Az épület nyolc helyiségéből kettő ad helyet az emlékkiállításnak. Az ebédlőteremben vannak kiállítva a régi családi fényképek, levelek és kéziratok. Itt találjuk az évszázados kiadású régi mesekönyveket, a Cimbora, Az Én Újságom, a Jó Pajtás gyermekújságok bekötött gyűjteményeit.
A nagyterem mennyezetét a vargyasi fafaragó népművész, Máthé Ferenc által faragott impozáns csillár díszíti.Itt láthatjuk a régi használati tárgyakat és bútorokat, a gyönyörű varrottasokat, sok emlékkoszorút és emlékkönyvet, Imets László és Kósa Bálint fametszeteit, festményeket és az utóbbi években megjelent mesekönyvek példányait.Ugyanebben a teremben vannak kiállítva a különböző idegen nyelvekre lefordított kötetek és Benedek Elek életéről, munkásságáról szóló egyetemi szakdolgozatok és disszertációk.
Átlépve a jobbra nyíló kisebbik szobába, ott találjuk Benedek Elek dolgozószobáját, benne az eredeti íróasztalt, mindazokkal a tárgyakkal, melyek annak idején is ott voltak: írótoll, pecsét, ezüst cukortartó és az utolsó be nem fejezett utolsó levél.
A Cimbora és Elek apó közös története 1922-ben kezdődött. Nagy lelkesedéssel, odaadással szerkesztette, de jelentős mértékben írta is a Cimborát – erről az emberfeletti munkáról tanúskodnak levelei. A megjelenés nyolc esztendeje alatt sikerült tekintélyével, szervezőmunkájával a kereken százra becsült munkatársi gárdába megnyernie a legjobb erdélyi tollforgatókat: Áprily Lajostól, Balázs Ferencen, Berde Márián, Dsida Jenőn, Ignácz Rózsán, Kacsó Sándoron, Kós Károlyon, Nyírő Józsefen, Reményik Sándoron át Tamási Áronig vagy Tompa Lászlóig lényegében majdnem az összes számba vehető kortárs szerzőt.A Cimbora legfontosabb rovata az „Elek nagyapó üzeni” volt. Közvetlen, családias hangon gyermeklevelek ezreire – a lap fénykorában heti száz-százhúszra is – válaszolt, tanácsokat adott, buzdított, bátorított és mindvégig nevelt, gyermeket és szülőt emberségre, hazaszeretetre egyaránt.
Az utolsó lapszám 1929-ben jelent meg. Több ízben is történt kísérlet a Cimbora újjáélesztésére Benedek Elek halála után. 1937–40 között Új Cimbora címen jelent meg, majd 1990-92 és 1994-től napjainkig működik Cimbora néven gyermekeknek szóló irodalmi lap Erdélyben.
2016. december végén jártunk itt, a tárlatvezetőnk Bíró Enikő, Benedek Elek dédunokája volt, aki férjével együtt gondozza, ápolja az író emlékét. 
kli

2022.10.02 21:40  | | 751011.

2022. szeptember 23.

Déva vára

Hata, Cviki57, Kadar, MANO, Atomhangya, Tucatka, JoskaR, Belladonna, Tappi

Déva vára az Alsó-Maros mentén, Déva város fölé emelkedő hegyen, egy 250 méter magas sziklán, Románia területén található. Megközelíthető gyalogosan is, de pár éve felvonóval is.A vár története
Az ókor óta számos erődítménynek otthont adó hegyen, a tatárjárás után épült a mai vár alapja.
1264- ben említik először korabeli oklevelek.
Erdély egyik első királyi várának, legkorábbi része a hegytetőn áll, az idők folyamán kiépített véd-rendszere, spirálisan a hegy lábáig ereszkedik le.
A kezdetektől kettős funkciót látott el, védelmi szerepe mellett főúri rezidencia, 1302-től az erdélyi alvajdák székhelye volt.
A XV. század második felében a Hunyadi-család birtokolta a várat. Hunyadi János V. Lászlótól kapta adományként, a környező 56 faluval együtt. A ballada megszületésének feltételezett idején börtönként szolgáló várban raboskodott Eger legendás kapitánya, Dobó István, aki három évig (1553-1556) Erdély bárója rangra emelt vajdájaként tevékenykedett.
“Tizenkét kőmíves”
Az ismert népballada szerint Déva várát építő kőműveseknek emberáldozatra volt szükségük ahhoz, hogy a várat sújtó, a nappal felépült falrészeket éjszaka ledöntő átok megszűnjön. Ezért Kőmíves Kelemen feleségének hamvaival erősítik meg a falat kötő meszet, hogy a várat a 12 kőműves mester felépíthesse.

2016-ban jártunk a várban. Kicsit csalódás volt, mert igazából a várromon kívül semmi nem volt ott. Gondolok itt bármilyen kiállításra, emléktáblára, ismertetőre, krónikára. Lehet, hogy azóta ez már máshogy van, de akkor még nem így volt.A vár kicsinyített mása megtalálható Szarvason a Mini Magyarország kiállításon, amit 2021-ben pár Diagossal együtt néztünk meg.

https://minimagyarorszag.hu/galeria/epuletek/deva-vara/


 
kli

2022.09.29 17:09  | | 750996.

Sziasztok!
Vasárnap estig türelmet kérek. Térerőszegény környezetben vagyok az Őrségben. A fotófeltöltés nehézkes.

 
cviki57

2022.09.28 23:25  | | 750993.Bocsánatot kérk, hogy Kli csodálatos sorozatába belelépek, de ezek most szó szerint a nap képei. Budán a Bikás parkban rendezték meg az ezévi ARC kiállítást. A fő téma: a Buborékok.

Október kilencedikéig megnézhető a hol szívmelengető:


hol mulatságos:


hol kritikus, vagy kritikusabb:


hol szívszorító plakátkiállítás.

(Szelektál a nyomor)

Javaslom, ne eső után menjetek, mert annyian nézték meg e kiállítást szeptember kilencedike óta, hogy az embercsapásokon eltűnt a nyár által már amúgy is alaposan meggyötört fűszerű talajtakaró. Ellentétben a nem járt területek üde zöldjével a saras földön totyorogtunk.
Nagyon sokan voltak így hétköznap délután (nem volt könnyű ilyen "néptelen" pillanatokat találni), s feltűnően sok volt a fiatal! Értelmesen beszélgettek, vitatkoztak, jó volt őket látni-hallani!


 
kli

2022.09.28 09:38  | | 750990.

2022. szeptember 22. 09. 22.

Isten, a mi Atyánk a szivárványon c. szobor

Megfejtők: AtomHangya, Hata, Kadar, Cviki57, Kkanya, Tucatka, Tappi, Belladonna, JoskaR, MANOA szigetcsoport talán leghíresebb alkotása Svédország legnépszerűbb szobrászának, Carl Millesnek (1875–1955) az „Isten, a mi Atyánk a szivárványon” című alkotása. Istent ábrázolja, amint egy 23 méter magas vízkifolyó tetején áll és éppen csillagokat szór az égre. Az alkotást az 1940-es években tervezték, mintegy Béke Emlékműnek és az Egyesült Nemzetek Szervezetének New York-i székháza mellett állt volna. Ez a terv végül nem valósult meg. 1995-ben ezt a verziót telepítették a Stockholm melletti új városrész strandjára, Nacka-ba.A Nap képét a tengerről egy hajóról készítettem, élőben nagyon látványos szobor és nekem nagyon tetszett.
Carl Milles-nek rengeteg szobra van a nagyvilágban, sőt több szobrának másolata is.
Az Isten keze Carl Milles svéd szobrász egyik utolsó alkotása, amelyet CE Johansson svéd vállalkozó tiszteletére készített, aki forradalmasította az ipari alkatrészek precíziós mérését. Az eredeti öntvény Johansson szülővárosában, a svédországi Eskilstunaban áll .A szobor egy kis meztelen férfit ábrázol - felfelé néz, megfeszült testtel -, aki egy nagy kéz mutató- és hüvelykujján áll. A kéz vázlatát a művész bal kezéről mintázták

 
kli

2022.09.27 19:15  | | 750988.

2022. szeptember 21. Vasa hajó

Megfejtők: Hata, Cviki57, Kadar, AtomHangya, Tappi, Tucatka, Kkanya, Belladonna, MANO, JoskaR


A Vasa svéd hadihajót 1626–1628 között építették II. Gusztáv Adolf svéd király megrendelésére és a XVII. század egyik legimpozánsabb mérnöki teljesítményének szánták.
Kétévi építés után 1628. augusztus 10-én a svéd
haditengerészet vízre bocsátotta az akkori uralkodócsalád
nevét viselő Vasa csatahajót. A 69 méter hosszú hajó korábban nem látott mennyiségű, összesen 64 nehéz ágyút hordozott.
Néhány perccel az indulás után, mintegy 1300 méter megtételét követően a hajó a Balti-tengerbe süllyedt, ahol aztán több
mint 300 éven át hevert. Az értékes bronzágyúkat még a következő évek folyamán kiemelték a vízből, a hajóroncs pedig lassan feledésbe merült, amíg 1956-ban meg nem találták.

A kiemelési munkálatok 1957 őszén kezdődtek, amikor a búvárok alagutakat fúrtak a hajó alatt, hogy kábeleket tudjanak alatta átvezetni. 1961. április 24-én a hajó a felszínre emelkedett, és megmentették a több, mint 14 000 kilazult fa alkatrészével együtt. A hajót és annak darabjait egyenként tartósították, majd újra összeállították a hajót, mint egy óriási kirakóst.

Miért süllyedhetett el a Vasa?
Habár külseje a végletekig díszes volt, a Vasa valósággal hemzsegett a tervezési hibáktól. A király parancsa előtt eredetileg mindössze 36 darab, 24 fontnyi (10,9 kilogrammnyi) lövedék kilövésére képes ágyú hordozására tervezték, így méretei erre voltak szabva. Ezt követően azonban áttervezték
a hajót – a már meglévő hosszúság mellett –, és az eredetileg is tervezett fölé egy további ágyúhordó fedélzetet helyeztek. A hajó súlypontja veszélyesen magasra került.
Emellett a régészeti vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a Vasa építésén dolgozó svéd, illetve németalföldi hajóácsok nem ugyanazon mértékegységek szerint építették a hajó különböző részeit: az előkerült vonalzók alapján a svédek a 12 hüvelyket (30,48 centiméter) tartalmazó svéd lábat használták, míg a németalföldiek a 11 hüvelyket (27,94 centiméter) tartalmazó, úgynevezett amszterdami lábat. Bár az eltérés elég kicsi volt ahhoz, hogy az építés során ne legyen szabad szemmel észrevehető, a hajó súlypontja e különbség folytán veszélyesen balra került.
A Vasa múzeum
A hajó Stockholmban, a Djurgården-félszigeten a Vasa Múzeumban 1990 óta látogatható. A múzeum nem messze épült attól a helytől, ahol a hajót eredetileg építették, és hatalmas
épülete magában foglalja a hajót, és azt körbevéve hét szinten tartalmaz kiállításokat. A múzeum tenger felőli homlokzatán lévő árbócok a vízről fotózva fantasztikus látványt nyújtanak!


6 éve jártunk Stockholmban, természetesen megnéztük a múzeumot és ezt a fantasztikus hajót. Érdekesség, hogy a Vasa Múzeum nagytermét 18-20 fok közötti hőmérsékleten és 53 százalékos páratartalmon tartják, ezzel is lassítva a hajó további állagromlását. Nekünk csak 3-4 óránk volt a múzeumra, de a duplája is kevés lett volna.

 
kli

2022.09.26 19:54  | | 750984.

Lombkorona tanösvény Althodis-banMegfejtők:
kkanya, kadar, cviki57, hata, Atomhangya, Tucatka, Tappi, Belladonna, MANO, JoskaRAlthodis (eredetileg Óhodász) Kőszegtől 23 km-re, Bozsoktól 12 kilométerre a Kőszegi-hegység déli oldalán fekvő település, egykor hódvadászok lakták, innen származik az elnevezés. Egykor Batthyány birtok volt, csak Trianont követően került Ausztriához, s lett belőle Althodis.

A lombkorona tanösvény (Baumwipfelweg) 500 méter hosszú, 11 fatoronyból áll – legmagasabb pontján 22 méterre a földtől – melyeket fahídpallók kötnek össze. A séta során információs táblák (magyar nyelvűek is) segítik a tájékozódást, míg a tanösvény végén a madártoronyból


csodálhatjuk meg a vidéket.


Az építmény különlegessége, hogy kifejezetten a fogyatékkal élők számára készült: akadálymentes, a fapallókat úgy alakítottak ki, hogy kerekesszékkel közlekedő személyek részére is könnyen megtekinthető legyen, illetve vakok és gyengénlátók számára életnagyságú fa állatszobrok teszik teljessé az erdő élményét.


2016-ban jártunk erre, Velemben voltunk egy gombásztalálkozón, és onnan mentünk át Ausztriába és sétáltunk végig ezen a tanösvényen. Persze, az úton leszedtük/kidöntöttük a legnagyobb gombát.Remélem, nem hagytam ki senkit a megfejtők közül!
Bár megtanultam rendesen képet feltölteni, de ma mégsem akarta a jót, így 30 kb-ra lekicsinyítve tudtam csak beszúrni ide a képeket.

 
cviki57

2022.09.26 00:23  | | 750981.

2022. 09.19. Tihanyi Bencés Apátság

Megfejtették:Kadar, Belladonna, Hata, Kli, Kkanya, Atomhangya, Tappi, Tucatka, Onix

Az apátság kiemelkedő, gyönyörű sziluettjét mindenki ismeri, akár a falu felől:

akár Füred felől nézzük:


Így csak a kevésbé ismert óvári barátlakásokról néhány szó:
Az apátságot I. András alapította


Feltehetően a XI. században a Kijevi Nagyfejedelemség területéről telepített ide bizánci rítusú szerzeteseket, onnan, ahol ő is élt, ahonnan feleséget választott.
E szerzetesek vájták a homoktufit falba lakásuknak azokat az üregeket, amelyek maradványai ma is láthatók. (fotó a wikiről, nem tudtam úgy exponálni, hogy társaimmal ne legyen tele a kép)


E meredek sziklafalon az élet más formája is keresi a lehetőséget!


Az Óvárra vezető erdei út gyönyörű:


Egy hetet töltöttünk az apátság vendégeiként Tihanyban, az apátság Christophorus vendégházban aludtunk, az apátság padlásterében kialakított közösségi helyiségben gyakoroltunk (jógatábor volt):


és az apátság konyháján kaptunk ellátást, a szerzetesek étkezései után.

A legkülönlegesebb élmény: a délelőtti gyakorlást oktatónk úgy időzítette, hogy a déli harangszó, amely a fejünk fölött zúgott, a relaxációban érjen bennünket. Még most is beleborzongok e test-lelki élményembe! A harangszó:
https://www.youtube.com/watch?v=BTxHYcD5KcE

Ottlétünk alatt Korzenszky Richárd perjel Páternoszter című könyvének megjelenését ünnepelték, mi is meghívást kaptunk e kedves rendezvényre:


 
cviki57

2022.09.25 22:07  | | 750978.

2022. 09. 18 Szombathely, a Borostyán út egy kis részlete


Megfejtették: Kadar, Kkanya, Hata, Tappi, Atomhangya, Kli, Belladonna, Tucatka, Onix

A borostyánt, a fenyőfélék megkövesedett gyantáját már a neolitikumban nagyra értékelték, mint díszítőelemet és mint gyógyászati hatóanyagot megtaláljuk az időszámítás előtti görög és egyiptomi kultúrában is. A Balti tenger dél-keleti partja gazdag volt borostyánkövekben, a Visztula, Dnyeper, Fekete tenger útvonalon került Görögországba. A rómaiak szárazföldi utat építettek a Balti területekkel való kereskedelemhez, árucseréhez. A borostyán mellett állati szőrt, bőt, mézet és viaszt is hoztak, cserébe a római üvegért, aranyért egyéb színesfémekért.
Csiszolt borostyán függőkkel díszített nyaklánc – Aquincumból:


Aquincumban talált római kori üvegek:


A rómaiak útépítésben nagyszerűek voltak, leghíresebb útjaik:


A Borostyán út: Aquileiától indult a Balti tenger Kalinyingrád körüli területeihez, közel 900 km wikipediáról:


Az állami út útvonalát feltérképezték, előkészítették, és mélyen, több rétegben alapozva építették meg: Az alábbi linkeken alapos ismeretek olvashatók:
https://okorportal.hu/wp-content/uploads/2012/12/2004_1_toth.pdf
https://digolanum.gportal.hu/gindex.php?pg=36088902
A provinciákban is voltak állami utak, a legtöbbet viszont a terület tulajdonosai építtettek. Pannónia úthálózata:


A magánutak a döngölt földúttól kezdve az Aquincumban föltárt, kb. 70 cm mélyen alapozott, kőlapokkal borított útig mindenféle minőségű volt.


Hogy kerültek elő a savariai római romok?
A múlt század fordulója után a szombathelyi püspökségen folyó teológiai képzés hallgatóinak létszáma jelentősen megnőtt, és égetővé vált a már többször elképzelt szemináriumi épület megépítése.1938-ra minden együtt volt, már csak a talajvizsgálat volt hátra a püspöki épület melletti zöldségeskertben.


Január tizedikén az első „kapavágás” után néhány órával másfél méter mélyen nagy márványtömbbe és mozaikpadlóba ütköztek, egy hét alatt 10 méter hosszan ásták ki a mozaikpadlót, és eldőlt, hogy itt jelentős lelet rejlik, szemináriumi épület nem lesz.
A régészeti feltárást Járdányi Paulovics István irányította, tiszteletére a romkert az ő nevét viseli.
A mozaikpadló az i.sz 4 évszázadban épült „császári” palota 48x18 méteres nagytermének padlódísze. Három császár is lépkedett rajta:A termet padlófűtés melegítette: 180 cm széles légcsatorna húzódott a padló alatt a terem hossztengelyében, az egyik végén levő fűtőkemencék forró levegőjét vezették e légcsatornán keresztül.


Ezt a különleges leletet a Salisbury restaurálta, az alábbi cikk 2020-as, gyönyörűek a megtisztított mozaikok, futó-fotók mutatják a folyamatot (a saját képeim 2014-ben készültek, itt az idő, újra elmenni Szombathelyre és gyönyörködni!):
https://salisbury.hu/romai-kori-mozaik/
Egy képüket kimásoltam:


Szombathely 2000 éves város. Önmagára épült. Leletmentő, ha az előző épületromokat földdel takarják (így menekült meg az első bástya a budai várban), de a ráépítés rombolhat.
Csodálatos, hogy ennyi is megmaradt e palotából!


 
cviki57

2022.09.25 08:11  | | 750977.

2022. 09. 17 Szentendre, Köszöntő szobor. Farkas Ádám festett beton alkotása 1980 óta köszönti a városba dél felől az autóúton érkezőket.


Megfejtették: Kadar, Atomhangya, Kkanya, Onix, Tappi, Hata, Kli, Tucatka, Belladonna

Szentendréhez oly sok élményem kötődik, azt sem tudom, hol fogjak hozzá.

A város rendkívül sokszínű történelmében, lakói vonatkozásában, környezete festői, képzőművészeti kiállításokban gazdag, megfér egymás mellett a hagyományos és a modern.
Pár hónapja egy kiállításra mentünk ki, A HÉV végállomásával szemközti parkban épp ezt láthattuk:

Hugyecsek Balázs: Fa-fűrész


Kedvelt sétahely a Duna-korzó, és a folyópart, az itt következő fotók 2004-ből valók, azóta a felújítások miatt megújult a városkép.


A templomai jellegzetes tornyaikkal


Blagovesztenszka templom 2004-ben


Preobrazsenszka templom


Belgrád székesegyház


Kedvesek utcái, sikátorai:
A Ferenczy Múzeum központjának otthont adó épület 2004-benFelújítás után csodálatok kúria, csak a nagy hársfája vesztette el a koronája nagy részét, valószínű, villámcsapás miatt


A Ferenczy Múzeum bemutatkozása remek összefoglalása Szentendre alkotóművészi élete fejlődésének
https://femuz.hu/rolunk/#tortenetunk
Kiállítóhelyei
https://femuz.hu/muzeumok/
A szentendrei fűrészmalom felújítása a Művészetmalom galériát eredményezte, 1999-ben nyitották meg


S aki idáig eljutott az olvasással, annak szeretettel néhány Smetana Ágnes üvegszív:


 
cviki57

2022.09.23 21:28  | | 750973.

2022.09.06 Hol jártam? Az Üllői úton, a Nagyvárad téri Elméleti Tömböt fotóztam.
Hol jártam? A SOTÉ-n jártam egyetemre, a NET-ben is tanultam, 1978. februárjától, akkor harmadévesek voltunk.


Megfejtették: Kkanya, Hata, Kadar, Onix, Tappi, Kli, Atomhangya, Tucatka, Belladonna

A diplomaosztónk 40. éves évfordulóját gondoltam úgy megünnepelni, hogy végigjárom a főbb helyszíneinket. Elmondtam tervemet egy barátnőmnek, aki csoporttársam volt, eljött ő is.
A Puskin utcában, az ELTE épületei közt hallgattuk a szervetlen és szerves kémiát, a biofizikát, eredetileg is orvosképzésre szánt épület lehetett:

A málló vakolat, a kopott, poros ajtó jelzi, hogy egy ideje ezt a hatalmas épületet már nem használják semmire.Szomorú!


Az 1870-es években épített belső és külső klinikai tömb épületei közt megbújó elméleti tanszékekre vándoroltunk nap mint nap. A NET-be költöző tanszékek, a nyelvi lektorátus, és a társadalomtudományokkal foglalkozó tanszékünk egy helyre kerülve lecsökkentették az utazásaink egy részét, ám a növekvő számú klinikai tárgyaink gyakorlati oktatása a Karolina út, a László Kórház, az Újpesti Kórház és a Csepeli kórház közt egész Budapest összes nagyobb kórházában zajlott.

A NET-et fél év csúszással adták át, mert az tanszékek szintjeit meg kellett cserélni. Eredetileg a legfelső szinten levő állatház alatt lettek volna a kutatással foglalkozó elméleti tanszékek, és ehhez építettek az érzékeny műszerek számára egy, az épülethez rugalmas szigeteléssel kacsolódó blokkot, de az épület kilengése nagyobb volt, mint a tervezett, a kísérletes tanszékeket lentre kellett költöztetni, hogy az eszközeik használhatóak legyenek.

A NET óriási! Két nagy, 400 fős előadóterem,

körötte 1700 négyzetméter zsibongó, 2000 négyzetméter Díszterem, Tanácsterem, Aula, Galéria.

Az Aulában Hincz Gyula tervei alapján készített ólomüveg fal (fotó: Net weboldaláról):


A díszteremre nem ismertem rá (fotó: Net weboldaláról):

Ez a terem 600 négyzetméteres, a színes táblák az északnyugatra néző, üvegfal helyett lettek – szigetelés? az üveget cserélték le? A terem nagyon hideg volt, mindenhol dudált a szél, ha épp fújt, kellett valamit kitalálniuk a hideg ellen.

Hat év egyetem: csodálatos tanárok, nagyszerű klinikusok, izgalmas diákélet gyönyörű diákéveket adott nekünk! Köszönjük Alma Materünk!
Egy remek felvétel Rizsavi Tamástól a NET-ről:


 
kadar

2022.09.21 12:17  | | 750958.

Néhány további tunéziai saját kép az utazásról, ha már elővettem az albumot.

Jól esik emlékezni erre a pár napra. Tunézia elsősorban arab világ, de részben afrikai, és sok mindenben európai is. A sokunk által kedvelt mediterán világ tagja, misztikusan közel-keleti, és tényszerűen szaharai. Könnyű megtalálni itt a kedvünkre valót.
Nagyon tetszett Tuniszban a híres Bardo múzeum, hihetetlenül gazdag történelmi örökség örzője. (Sajnos tilos volt ott fényképezni.)
Tunézia lakói a berberek, akik irónikusan barbároknak is nevezik magukat, emlékeztetve a túristákat arra, hogy ők egyúttal a főniciaiak és a punok leszármazottjai is, ősi kultúrák utódai.

Persze megkaptuk mi is a pusztai vad romantikát, csak mi burnuszba öltözve, tevére pattanva, az érintetlen Szaharát csodáltuk meg a falu szélső házainál. Kicsit beljebb, az első dűne mögött már megérezhettük e vidék erejét. Üvegben hosszú ideig őrizgettem a hazahozott selymes tapintású, púderszerű homokot és a sivatagi rózsát.

Tunézia titokzatos ország, kettős érzést keltett. Akár gondolhatná azt is, hogy Európához tartozik, hiszen Szicília látótávolságra van. Ugyanakkor a szigorú iszlám előírások szorításában is él. Földközi tenger, Atlasz hegység, Szahara, évezredes történelem,... kívánhat-e ennél jobbat magának egy ország? Ám a szegénység, az elnyomatás ezernyi jelét láthatja az utazó, a pénz diktálta vendégszeretettel, a korlátokkal telerakott kötelező viselkedési szabályokkal együtt.

Mégis a végén, és az emlékeimben is, érvényesülni tudott, a csak a szépre emlékező emberi sajátosság. Így a táj szépsége mellett, a tunéziak szorgalma, életrevaló találékonysága, jobb életre vágyódása, közvetlensége maradt meg bennem.


A megúnhatatlan tenger

Amfiteátrum

Atlasz hegység

Napfelkelte a Szaharában (Chot-EL-Jerid tónál

Hegyi dzsipp-túra

Tunisz-Medina

Friguia park (állatkert), afrikai zenészek

Szállodánk parkja

Szahara

A Szahara rózsája


 
kadar

2022.09.21 12:11  | | 750957.

2022.09.15. El Jem amfiteátruma TunéziaA római világ harmadik legnagyobb amfiteátruma (Róma és Capua után), a város neve Thysdrus volt. A pun időben 30-40 ezer fő volt a város lakossága. A 3. század fellendülését fokozott hanyatlás követte. Az arab törzsek betörésekor mindez felgyorsult. A 17. század végéig sértetlen volt az építmény, de az arab csatározások után a köveket nagyrészt széthordták a környékbeliek. Hossza 149 méter, szélessége 124 méter, magassága 36 méter volt, 30 ezer ember befogadására volt alkalmas.
A stadionépítési láz, ilyen korai példáját látva, borzongva láttam a színtér alatti labirintust, ahol a halálba készülő emberek és állatok várakoztak életük tragikus és végső csatájára, miközben a nézőtéren helyet foglalók, türelmetlenül várták a szórakoztató eseményt.

Helyesen válaszolt: Kkanya, Kli, Cviki, AtomHangya, Tappi, Onix, Hata, Belladonna, Tucatka
 
kadar

2022.09.20 22:39  | | 750953.

2022.09.14. Tunisz Sant Vincent de Paul székesegyház TunéziaA tuniszi székesegyház Vincent de Paul nevét vette fel, aki az 1600-as évek elején a szegényeknek szentelte az életét. A templom a XIX.-XX. század fordulóján épült. Tunéziában a katolikusok száma rohamosan csökkent, miután az ország függetlenné vált Franciaországtól. 1964-ben a Vatikánnal kötött modus vivendi eredményeként az egyházi épületeket átadták az államnak nyilvános használatra, A Szent Pál székesegyház azonban továbbra is a tunéziai római katolikus egyház tulajdonában és üzemeltetésében maradt. Az épületen a stílusok keveredése látható, mór újjászületés, gótikus újjászületés, neobizánci. A várost betölti a müezzin éneke, a muszlim vallásos helyekre tilos volt bemennünk, ez az idegen világ kicsit bizonytalanná tett minket. A tuniszi séta során meglepetést okozott ez a nagy keresztény templom, szinte megörültem neki, pedig nem vagyok vallásos.

Helyesen válaszolt: Cviki, Hata, Kkanya, Kli, Atomhangya, Tappi, Belladonna, Onix, Tucatka

 
kadar

2022.09.19 22:12  | | 750945.

2022.09.13. Sidi Bous Said TunéziaEz a tunéziai Szantorini. Domboldalon sorakozó, festői szépségű, a kék minden árnyalatára festett ajtók, ablakok, tetők, kovácsoltvas-rácsozatú fehér jellegzetes mór házak, kellemes sétára hívogatnak. Kávézók, képzőművészeti galériák, édességárusok között, narancsfák sokaságának árnyékában lehet bejárni a macskaköves utcákat. Vegyük hozzá a kék eget és mélykékben pompázó tengert is a háttérben. Ez egyszerűen szép, érdemes elmerülni benne. Kell néha, hogy hibátlan környezetben lazuljunk egy kicsikét. Ez a hely volt az, amikor egyértelműen csak pozitív élményben volt részünk.

Helyesen válaszolt: Kkanya, Cviki, Hata, Atomhangya, Kli, Tappi, Belladonna, Tucatka

 
kadar

kadar (750941) |2022.09.19 13:44  | | 750942.

A megoldók közül sajnálatosan kimaradt AtomHangya neve.

Helyesen válaszolt: Kkanya, Cviki, AtomHangya, Hata, Kli, Tappi, Belladonna, Tucatka

 
kadar

2022.09.18 23:20  | | 750941.

2022.09.12. Monastír Burgiba mausoleum TunéziaMonastírban vagyunk ismét. A mauzóleum három kupolájával és a két minarettel a bejáratánál méltó emléket állít Burgibának (1903-2000), aki a modern Tunézia megalapítója és elnöke volt. Nem foglalkoztatott, hogy megismerjem Burgiba érdemeit, sajnos a tunéziaiak, a franciák után (1956-tól) nyakukba kaptak egy sor diktátort. Burgiba megítélése nem egyértelmű, de tudható, hogy kellenek az önálló Tunéziának az ilyen hős elődök. Így aztán inkább építészetileg szemléltem ezt a mauzóleumot és én is megilletődve, csendesen jártam be a gazdagon díszített termeket.

Helyesen válaszolt: Kkanya, Cviki, Hata, Kli, Tappi, Belladonna, Tucatka 
kadar

2022.09.17 22:52  | | 750934.

2022.09.11. Matmata barlanglakások (lakógödrök) TunéziaEmberek a föld alatt. A matmaták az évszázadok alatt közel 700, lakásnak és állatok ellátására használt lyukat vájtak ki, hogy elbújjanak és menedéket találjanak mind a hőség, mind az arab hódítók elől. A lakóházak átalában 9 m átmérőjűek és hasonló mélyűek. A központi kerek udvarról nyílnak a lakószobák. A házba lejutni lépcsőn, bagy kötélhágcsón lehet. A holdbéli tájon, ma már csak a túristák kedvéért élnek néhányan. Az a lakás, amit megmutattak nekünk, szemlátomást már lakatlan volt, mégis úgy mutatták be, mintha ott élnének. Ez kicsit megmosolyogtató volt. Vendégül is láttak, zsíros kenyérféle falatkákat ettünk, gyenge röviditallal, a végén hálásan köszöntük a vendéglátást a háziaknak, ők integettek, közben fél szemmel nézték, hogy mikor jön a következő csoport.
A földbe vájt házak persze valódiak és majdnem láthatatlanok voltak. Távolról egyáltalán nem sejthető, hogy itt emberek lakhatnak. Az életforma a berbereknek is megtetszett, ezért 1961-ben ilyen stílusban megépítették Matmata újvárosi részét.

Helyesen válaszolt: Kkanya, Hata, Cviki, Kli, Atomhangya, Tappi, Belladonna, Tucatka 
kadar

2022.09.16 22:41  | | 750928.

2022.09.10. Monastír Ribat TunéziaLegtöbb tunéziai kirándulás Monastír-ban kezdődik. A punok alapították és nevét az itt található kora keresztény kolostorról kapta. Legfőbb látnivalója a 7.-ik században épült Ribat kolostor és a 9. századi Nagy Mecset. A Ribat egy iszlám védelmi vár, az arab hódítók által építettek közül a legrégebbi. Innen indulnak az ország belsejébe a kirándulókkal teli buszok. Tunisztól 170 km-re van. Az üdülőváros kitűnő fekvése és napos, meleg klímája miatt igazi túristaközpont.
A szállásunk Sousse-ban (Szúzában) volt, vonattal mentünk át Monasztírba. Így kipróbáltuk a tunéziai keskeny-nyomtávú vasutazást is. Érdekes volt nézni az utazóközönséget, főleg, hogy tele volt egyetemistával, fiatal lányokkal és fiúkkal, munkába igyekvő elegáns hivatalnokokkal. Arabul és franciául folyt a csevegés.
Kellemes sétát tettünk a nyüzsgő városban, majd hazavonatoztunk.

Helyesen válaszolt: Hata, Atomhangya, Kkanya, Cviki, Belladonna, Tucatka, Kli, Tappi

 
kadar

2022.09.15 23:16  | | 750916.

2022.09.09. Tozeur (Tamerza) oázis TunéziaA hegyvidéki sivatag buja oázisai közül a legnagyobb Tamerza. A település teljesen elpusztult az 1969-es, katasztrofális 27 napos esőben. Az agyagos sárba ragadt házakat a lakóik elhagyták és a közelben új települést alapítottak. Egy széles völgyben vagyunk, fallal körülvett romok között. Ellentmondásos érzés a pusztulás és az oázis teremtette élet ellentmondásos kettősét látni. A közelében van a látványosabb Chebika oázis is, a hasonlóság miatt elfogadtam azt is megoldásként.

Helyesen válaszolt: Kkanya (első napon), Hata, Atomhangya, Cviki, Belladonna, Kli, Tappi


Chebika

 
kadar

2022.09.15 07:53  | | 750914.

Érdekes kirándulást tehettünk az országon belül, Cviki képeivel és asszociációival. Érdemes társulni hozzá egy-egy utazásra is, sok érdekességet hallhatunk Tőle, mindenesetben valamilyen új és izgalmas megközelítéssel. Legyen az a gombák felfedezése, egy gitárkoncert, egy gyöngyfűzéses népszokás, vagy Leonardo gondolatai. Bejárhatjuk így is az országot, embereken át ismerhetjük meg a világukat.
Kapcsolódva Leonardohoz is, most menjünk el a Mediterrániumba, ahol három földrész népei telepedtek le az őket összekapcsoló tengerhez. Ezer szállal vannak ők egymáshoz szegezve, bárhova is vetődjön az utazó, jól érezheti magát ebben az idegen világban, sok ok miatt is, ugyanakkor otthon is vagyunk, hiszen az emberiség kultúrájának bölcsőjében vagyunk. Az emberek itt hasonultak egymáshoz, egyívásúak lettek, mediterránok. A környezet egyformán csodaszép, mediterrán. Így aztán nem is kell magyarázni következő választásunkat. Tunéziába érkeztünk.

2022.09.08. Karthágó romjai TunéziaMa már világörökségi helyszín ez a 3000 éve alapított városállam. Itt született a nagy hadvezér, Hannibál. A főníciaiak alapították, szerződést kötöttek Rómával és a város az i.e. 5. században már Marokkótól Egyiptomig , Szardínián, Máltán, Szicílián, sőt az Ibériai-félszigeten is uralkodott. Folyamatos háborúban állt a hatalom megtartásában a görögökkel, rómaiakkal. A pun háborúkban a hegemón szerepe miatt volt szálka Róma szemében, kegyetlen leszámolás várt rá, mivel nem engedelmeskedett Rómának, azaz nem rombolta le maga a saját városát, a biztos halált választották és végsőkig ellenálltak. A 200 ezer lakosból csupán 50 ezer élte túl a támadást, őrájuk is rabszolgaság várt. A rómaiak földig romboltak mindent. Egy városi legenda szerint még sóval is lehintették. Később a várost újjáépítették, a lakosokat keresztény vallásra kényszerítették. Arab uralom következett, Tunisz vette át szerepét, a területet Tunéziára nevezték át. (A romváros mellett van az elnöki palota, melyben a diktatórikus elnököt katonák tömege védte. Fényképezni csakis úgy lehetett, hogy egyáltalán ne látszódjon a képen a palota. Erre külön őrök figyeltek körülöttünk.)

Helyesen válaszolt: Kkanya (első napon), Hata, Atomhangya, Belladonna, Kli, Tappi
 
cviki57

2022.09.14 23:17  | | 750913.

2022. 09. 07 Ócsa, premontrei kolostor, majd református templom

Megfejteték: Kkanya, Hata, Kadar, Onix, Atomhangya, Tappi, Grisenyka, Tucatka, KliÓcsáról csak annyit tudtam, hogy a határában madárvárta működik, meg a kiterjedt, lápos területe védelmet kapott.
Az Ócsai Tájházban tartott kiállítást a Magyar Gyöngy Egyesület, elmentem megnézni, s nagy meglepetéssel láttam e régi falakat!Az építéséről, nincsenek információk, az első említése 1234-es. A premontrei szerzetesek temploma és szerzetesháza állt itt. A szerzetesek a török veszély miatt elhagyták otthonukat, a törökök mecsetnek használták, majd elvonulásuk után 1560-tól a reformátusok vették birtokba. Többször felújították, utoljára teljeskörűen, szakszeűen1986-1992 között.A gyöngyfűzésről: a magyar népi díszítőművészetben jelentős helyet foglalnak el a kisebb, nagyobb gyöngyviseletek. Fehér Anna, a gyöngyös egyesület alapítója, a népművészet mestere évtizedeken át kutatta, gyűjtötte a hagyományos fűzött gyöngyöket. Felkarolta a jelenben hobbiból fűzők összeszervezését, ismereteik bővítését is.
A technika nemzetközi, angolul afrikai fűzésnek nevezik az alábbi rombuszos fűzést, ám erről a magyar fűzők régebben mit sem tudtak.


Szeretek gyöngyöt fűzni én is, de nemcsak fűzöm, viselem is. Mosolyogtam rajta, hogy a kiállításon senkin nem volt saját fűzésű ékítmény, csak rajtam, Vajh miért is?
Egy magam készítette, csak egy gyenge fotón láttam az alábbi mintát, a fűzési vonalat meg kellett hozzá rajzolnom. A jelenleg kapható legkisebb japán gyöngyből válogattam a színeket. 
cviki57

2022.09.13 23:09  | | 750910.

2022. 09. 06 Nyíregyháza, Váci Mihály, a város szülötte verse: Az én szőke városom

Megfejtették: Kadar, Kkanya, Hata, Tappi Grisenyka Atomhangya, Onix, Tucatka, Kli„Szeretem lányos szeleid,
én szőke városom!
Kibontott hajú éjjeleid
a felhő-vánkosokon;
hullámzó szerelmeim ragyogását
a szélrázta rozson.”

Kedves, kellemes, nyugodt város Tere van. Térkövezve, talán, hogy a Váci Mihály által is megénekelt por ne legyen. A városháza, a Takarékpalota:


a Megyeháza:


a Jósa András Múzeum harmonikus városképet adnak.


A város színei kellemesek. A templomai szépek. A református templom finomsága megfogott:


Főiskolái, egyeteme a fejlődés mozgatói is. A Tanárképző Főiskola Sóstói Botanikus kertjéből a két madár szinte átvisz a nemzetközi hírű Sóstói Állatkertbe:nagy terek egy erdőben:


nyugodt állatok:különös barátságok:


hatalmas akvárium,


meglepő közelség:


S ezzel szinte semmit nem tudtam megmutatni. Talán ez a bemutatkozó video többet ad:
https://www.youtube.com/watch?v=TlC8jIZ5kY4&t=63s
S a nagyszerű weblapjuk rengeteg információt ad, ha nem is csábulunk el!
https://www.sostozoo.hu/

 
cviki57

2022.09.11 22:07  | | 750908.

2022.09.05 Mátra, Galya-tető

Megfejtették: Kadar, Kkanya, Hata, Onix, Tappi, Atomhangya, Grisenyka, Tucatka, Kli

Gyönyörű Mátránkban sosem voltam Galyatetőn, és még a Galya-kilátóra sem másztam föl, azon oknál fogva, hogy megfelelő helyen letérve az útról mindig bemegyünk az erdőbe egy kosárral

a talajt pásztázni, gomba után kutatva.
Az alábbi fotók több időpontú mátrai gombászásunk alatt születtek.

A gombászás legfontosabb szabálya: csak azt szabad leszedni, amely biztosan ehető, és teljes biztonsággal felismerjük, vagy mindenképpen gombaszakértővel vizsgáltatjuk át a zsákmányt.
A többinek saját kalapunkat levéve meg kell köszönni azt a nagy munkát, amit az erdei élet fenntartásáért tesznek.

Ilyen gyönyörű rókagomba folyamot csak egyszer láttam eddig. Ezt sem mi szedtük le, mert még kicsik:


Ez a kifejlett, szép, redős rókagomba:


Ízletes vargánya, az idén a piacon vettem:


A mese-gomba, a légyölő galóca nem mindig mese-piros:


Sárga érdestinóru, akkor nem ismertem, csak gyönyörködtem és fotóztam, azóta tudom, hogy védendő:


Őt nem gyűjtöttem be:


Párducgalóca:


Tüskés galóca (?, ilyet is csak egyszer láttam):


Hűvös volt, esett, és olyan sötét volt, hogy csak vakuval tudtam fotózni, őkelmét nem zavarta:Mátrán kívül:
tavasszal az ízletes kucsmagomba után jó vadászni, ha az időjárás kedvezett fejlődésének:


ez a 3 kg szegfűgomba 3 és fél óra guggolás és csipkedés eredménye, a gödöllői reptéren gyűjtöttem:


 
cviki57

2022.09.11 09:34  | | 750905.

2022.09.04 Esztergom, Nemzetközi Gitárfesztivál

Megfejtették: Kadar, Hata, Kkanya, Tappi, Kli, Atomhangya, Onix, Grisenyka, Tucatka

A Nemzetközi Gitárfesztivált 1973-ban Szendrey-Karper László alapította a város ezeréves fennállása tiszteletére – az első klasszikus-gitár fesztivál volt a világon. Kétévete került megrendezésre. A zárókoncertre kortárs zeneszerzők ez alkalomra írt művét mutatták be a résztvevők.

2007-ben Török Géza karmester tartotta a próbákat.


Esténként nemzetközi hírű gitárosok adtak koncertet, itt a Balkán gitártrió ráadásszáma – apa és két fia:


Hanggal együtt: https://www.youtube.com/watch?v=7olwxUxtPzM

Csáki András mesterkurzust tart:


Egy kedves történetnek voltam szem és fültanúja: 1973-ban a vendégek közt volt Leo Brouwer kubai zeneszerző, gitárművész. A 2007-es első balatonfüredire szintén meghívást kapott. A mesterkurzusán utolsó tanítványként Csáki András következett. Brouwer kézbe vette jegyzetfüzetét és tollát, ám amikor András elkezdett játszani, letette és hátradőlve élvezettel hallgatta. A játék végeztével fölkapta a jegyzetfüzetet és tollat, András kezébe nyomta: Kérek egy autogramot!
Ezután négy évvel András a világ egyik legrangosabb gitárversenyén, a spanyolországi XII. Julián Arcas Nemzetközi Gitárversenyen első helyen végzett.
Nagyon kedvelem, különösen a Bach lemezét:
https://www.youtube.com/watch?v=XhydSHUfrIA&t=9s

Ha nem ismert, akkor a kézzel pengetős gitárosoknak a jobb kezén nagy gonddal ápolt, hosszú körmei vannak, ezzel penget, a bal keze ujjain viszont a körmök gondosan tövig nyírva:


A zárókoncert a gyönyörű és egyedi visszhanggal rendelkező bazilikában különös élmény! Az elsőn kétszázan pengettek!


 
cviki57

2022.09.08 23:37  | | 750892.

2022. 09.02 Leonardo da Vinci: Kolosszus a debreceni Modem előtt - 2. rész (Bocsánat, ha túl hossú vagyok, holnyaptól visszafogom magam.)

Csodálatos geometriai rajzai egy négyszögletes alapú templomhoz, részlet a makettjéből:


Nagy teret kapott a repüléssel kapcsolatos kutatása, ember által mozgatott repülő modellje: Ha részletesebben szeretnéd látni, kérlek, írd meg ezt privát levélben, küldöm.


És szintén nagy teret kapott a Kolosszus. Lodovico Sforza megbízásától kezdve 16 éven át dolgozott a megvalósíthatóságán: rajzokkal, számításokkal, öntési tervekkel, speciális kohók időzített csapolásával. Ilyen hatalmas szobor öntésére nem voltak technikák.


„Paolo Galuzzi – a firenzei Tudománytörténeti Kutatóintézet és Múzeum igazgatója - csoportja Leonardo feljegyzéseit és az áramlástannal kapcsolatos problémák megoldására szolgáló Computational Fluid Dynamics (CFD/ áramlástani numerikus szimuláció) informatikai módszert ötvözve kiszámította, hogy a 722 centiméter magas, 70 tonnás szobor öntőformáját mindössze 165 másodperc alatt meg lehetett volna tölteni olvasztott bronzzal. "A terv teljes mértékben reális volt, mind a két változata megvalósítható volt, amelyeket Leonardo da Vinci kidolgozott: fektetve vagy állítva is kezelhették volna az öntőformát" (Részlet a Múlt-kor 2010. március 9.-i cikkéből)
Leonardo eredeti nagyságában agyagból készítette el a szobrot, az öntésre az olasz-francia háború miatt nem került sor, ágyúkra kellett a bronz. Az agyagszobrot pedig francia katonák íjjal lövöldözve tették tönkre.

AZ öntést modellezve egy kisfilm:
https://www.youtube.com/watch?v=hr5u9l0q9-U&t=397s

 
cviki57

2022.09.08 23:35  | | 750891.

2022. 09.02 Leonardo da Vinci: Kolosszus a debreceni Modem előtt - 1. rész

Megfejtették: Hata, Kkanya, Kadar, Atomhangya, Tucatka Onix, Kli, Tappi Grisenyka


Egy párját ritkító kiállítást hozott el Debrecenbe Gulyás Gábor, a Modem igazgatója 2007 őszére. Az Uffizi 2006-os La mente di Leonardo anyagát.
Mi „Az igazi da Vinci” címen nézhettük meg. 2007-ben az újdonság varázsával hatott, hogy Leonardo eszközei, találmányai megelevenítése mellett azok működését animációk kísérték.

Láthattunk szobrokat is, fejtanulmányokat:az ideális, mesterséges szárny tervei alapján készült szobrot:


de a kiállítás nagy részében a találmányai, kísérletei, tervei szerepeltek.

Az ellipszis körzőtől a mechanikus oroszlánon át a repülő emberig, meg a Hatalmas Sforza emlékműnek tervezett lóig, a Kolosszusig.

Az elleipszis-körző:

Az epiciklikus körző:


A mechanikus oroszlán – amellyel a história szerint X. Leo pápa kápráztatta el I. Ferenc francia királyt – fogaskerékszerkezete:


Leonardo halálának 500. évfordulójára ezt a korabeli robotot a párizsi Olasz intézetben életre keltették, itt a video a mozgásáról, állítólag a mellkasa megnyitásával liliomokat, Anjou liliomokat szórt a király elé:
https://www.youtube.com/watch?v=kd826ZXeGOo&t=33s


 
kadar

2022.09.07 22:52  | | 750887.

Egy 18 évvel ezelőtti utazás 8 képét láthatjátok csütörtöktől, egy országról, még a papírképes időből. Talán nehéz azonosítani az első képeket, de együttesen már biztos vagyok abban, hogy felismeritek az országot és akkor már könnyebb lesz az összes helyszínt is megtalálni.

 
hata

2022.09.06 19:09  | | 750886.

Elnézést egy kicsit korai leszek, de holnap, holnapután nem nagyon érek rá.

09.01: Párizs, Radnóti
Elnézést, de ez teljesen személyes lesz!

Kitalálták:
Kkanya, Kli, Kadar, AtomHangya, Tappi, Cviki, TucatkaEz a sztori teljesen személyes párizsi élmény lesz, még attól is eltekintek, hogy megérkezésünkkor első utunk fogorvos keresése volt. Utána kiderült, hogy a biztosítási kötvényen szereplő cím Párizsban nem létezik, és ilyenkor mit lehet tenni, irány a követség. Ott szerencsére lerendeződött a helyzet, a pénzt visszakaptuk, végül szép hetünk volt. Még csak annyit, hogy 1989-ben vagyunk a három évre kapott 300 dollár időszakában. Ha a kezelés díját nem kapjuk vissza, a következő vonattal jöhettünk volna haza. Az szerencsére ingyen volt. (Ennyit a biztosításról)
A szállásunk a Rue Cujas 16 szám alatti Hotel Cujas csillagtalan szállodában volt. (Ennyire futotta a 300 dollár 1/3 részéből). Majd később egy térkép is lesz, de most csak röviden, hogy milyen elegáns helyen volt a lepusztult szálloda. A Boulevard Saint Michel-ről (Magyarul, itt szokott beszökni az ősz) nyílik. Egy háromszöget képzeljetek el, amelynek a három csúcsa:
1. A Sorbonne főépülete2. Pantheonés 3. a Luxembourg palotaKözépponjában a szállodánk.
A térképen az utca piros vonallalA szállodából, sőt az utcából is korán reggel ahogy csak tudtunk húztunk el.
Azt viszont pontosan tudtuk pontos címmel, hogy a Luxemburg kert túloldalán lakott József Attila Gabi lányunk és jómagam kedvenc költője, és mindkettőnk érettségi tétele.
Megtaláltuk lefotóztam az emléktáblát. Amikoris egy francia hölgy járt arra, és csodálkozva nézett ránk, hogy mit fotózunk ezen a jelentéktelen házon. Megnézte a táblát, gondolom el is olvasta, és ment tovább.
Arra gondoltam, hogy máris nem hiába jártunk Párizsban, egy francia megtanulta József Attila nevétEgy két kép még a környékről.
A Pantheon belseje. Bemenni nem lehetett, csak a karzatra. Mindenesetre innen is jól látszott a hely, ahol Foucault híres-nevezetes ingája lengett.Itt pedig a környék névadójának Szent Mihálynak a szobra Szent Mihály útjának elején.A sztori 2. fejezete immár itthon, kép nélkül.
Hazatérve néhány év múlva egy érdekes cikket olvastam, benne: „A Cujas utca sarkán még mindig kissé lejt a járda”.
Csak nem egy irodalmi emlékhelyen jártunk, és észre sem vettük. Kire gondol az ember másra, mint Adyra. Elő a verseskötetet, de sehol semmi nyom. El is felejtettem amikor is beköszöntött az internet. Meg is kérdeztem Gugli barátomat, hogy mit szól hozzá? Ezt szólta hozzá:

Radnóti Miklós: PÁRIS
A Boulevard St Michel s a Rue
Cujas sarkán egy kissé lejt a járda.
Nem hagytalak el gyönyörű
vad ifjúságom, hangod mintha tárna
visszhangzana, szívemben szól ma még.
A Rue Monsieur le Prince sarkán lakott a pék.

Hát igen. Mi a 16, ő a 18 szám alatt a Sorbonne kollégiumában lakott. Minden reggel a másik irányban húztunk el. Persze lehet, hogy akkor még nem is volt emléktábla kitéve.
Megnéztem Gugli barátom térképén, mindkét épület áll ma is a Hotel Cujas és a Kollégium is szépen felújítva. A kollégium falán ott az emlétábla, a Hotel Cujas falán nincs, hogy mi is ott jártunk.

És még egy teljesen személyes dolgot engedjetek meg, akinek már sok, inkább ne olvassa el.
Az egyes megoldásokra reagálásokban már említettem, hogy távoli közvetett (nem rokoni) kapcsolat folytán is különösen bosszantott az eset. Akkor elárulom azt is hogy mi volt ez.
Édesanyám legjobb barátnője volt (most már nyugodtan említhetek neveket is, mert senki nem él közülük) a hatvani származású család egyik tagja Kratofil Irma, aki a városban maradt. Azt nagyon kevesen tudják, hogy neki két igen neves testvére volt, mert magyarosított néven lettek híresek. Csak mellesleg jegyzem meg, hogy édesapjuk Kratofil Dezső igen neves matematikatanár volt. A híresebb Baróti Lajos, ugyanis a két fiú magyarosította a nevét, de őt azt hiszem nem kell bemutatni, mert a foci az foci. Az idősebb nem annyira közismert, de talán irodalmi berkekben igen. Ő Baróti Dezső Radnóti egyik legjobb barátja, a tömegsír kihantolásakor és azonosításkor ő volt az egyik (a három jóbarát harmadikja Ortutay Gyula volt).
 
Lapozás:  
1/104


Felhasználónév:

Jelszó:

JelszóemlékeztetőFriss feladványok:
 Gyufaegyenlet 5.
 Cserebere 4.
 Betűrejtvények 20.
 Mesterségem címere 8.
 Kapcsolat 3.
 Hat a négyhez
 Tartozás

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS