ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
A hét kérdése (1147)
Hónap feladványa (362)
Kvízverseny (6217)
Jelszófejtés (3069)
Heti kvíz (343)
Fárasztónak nedves partján (1313)
Magyar sport (26)
Feladványok (14636)
Érdekes, vicces, jó honlapok (684)
Gratulációk (eredmények) (4449)
Egyszámjáték (840)
csak úgy.. (3696)
Tőlem Nektek (11123)
Segítséget kérek, köszönöm (1973)
Találkozó (6773)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Hipnózis
Varázsgömb
Agyscanner

DigitalAge >> Fórum >> Assistance

csak úgy..

Sorrend:  
Időzóna:
Méret:

Hirdetés

Lapozás:  
1/123

kkanya

emeryone (730502) |2018.08.12 21:45  | | 730503.

Phűű, tényleg! Most megnéztem jobban, mert először azt hittem, hogy egy repülő reflektora)

 
emeryone

2018.08.12 21:31  | | 730502.

Ha most elnézel délkeletre, hetek óta ott a Mars, már a színéből is felismered.
Állítólag jó sok éve most van a legközelebb a Földhöz. Ilyen se lesz mostamában újra.

 
littlered

2018.07.28 23:22  | | 730339.

Ma találtam véletlenül. Remélem, működni fog!
link

 
hata

2018.07.26 16:29  | | 730320.


 
hata

hata (730311) |2018.07.25 14:22  | | 730312.

Meghallgatható

 
hata

2018.07.25 14:19  | | 730311.

Annak aki kedveli Kulkát (én nagyon)
Kulka
Először szólalt meg nyilvánosan.
Meg hallgatható a Klubrádió archívumában szerda 11 órától.
http://www.klubradio.hu/bview.php?bid=archiv_n

 
kadar

kadar (730183) |2018.07.15 08:46  | | 730221.

1936-ban került a levele ebbe a kapszulába. Amit abba beletesznek, az nem feltétlenül titok, inkább csak elfelejtkeznek még magáról a kapszuláról is. Így aztán egy-egy ilyennek a megtalálása, kinyitása érdekes lehet.

 
kuliver69

2018.07.15 08:31  | | 730219.

Óriási gratula a magyar kézis csajoknak !!!!!

 
kuliver69

kadar (730183) |2018.07.13 23:49  | | 730191.

Hol van ez az időkapszula? Miért lehet tudni, hogy mi van beleírva?

 
kadar

2018.07.13 11:54  | | 730183.

Az utókornak szóló üzenet, melyet Albert Einstein helyezett el nyolcvan évvel ezelőtt, egy időkapszulában:

"Kedves Utókor, ha nem lettetek igazságosabbak, békeszeretőbbek és általában véve értelmesebbek, mint amilyenek mi vagyunk (voltunk) - no, akkor vigyen el benneteket az ördög. Ezzel a jókívánsággal maradok (maradtam) tisztelettel: Albert Einstein".

 
kuliver69

2018.06.24 21:55  | | 729886.

június 27 László nap, egyben a határőrség napja.

 
kuliver69

2018.06.24 21:55  | | 729885.

A legérdekesebb:ha valaki tyúkot,vagy annál értékesebbet lopott, annak a büntetése akasztás volt, aki embert ölt, annak a büntetése vagyonelkobzás.

 
kuliver69

2018.06.24 21:55  | | 729884.

Szent László király II. törvénykönyve:


A legkegyelmesebb László király idejében mi, Magyarország összes előkelői a szent hegyen gyűlést tartottunk, és megvizsgáltuk, miképpen akadályozhatnánk meg a gonosz emberek üzelmeit, és miképpen hozhatnánk rendbe nemzetünk ügyeit.

Bármely előkelő rokonának lopásáról
a) Mindenekelőtt esküvel elhatároztuk, hogy ha a főembereknek bármilyen rokonát lopás bűnében találják egy tyúk értékén túl, semmiképpen se rejthesse el vagy védhesse meg őt közülük senki.

b) Azt is akarjuk, hogy magát a tolvajt, hacsak nem menekül az egyházba, akasszák fel, és egész vagyona vesszen el. És ha annak az elővigyázatlanságából, aki őt elfogta, az egyházba menekül, vagy a király udvarába vagy valamely püspök lábaihoz, veszítse el az, aki nem vigyázott, részesedését a tolvaj vagyonából. Ha pedig jótálló kezéből menekül el, az akasztófától ugyan szabaduljon meg, azonban ugyanazon jótállóval együtt adják el más országba, és javait a királyi kincstár részére foglalják le.

A rabszolga tolvajlásáról
Ha a rabszolga lopás bűnében találtatik, ne válthassa meg orrát fizetséggel, kivéve ha az egyházba menekül, vagy a király udvarába vagy a püspök lábaihoz, és ha idemenekült, az, aki őrizte, ne részesüljön a tolvaj vagyonából. Ha pedig másodszor is elfogják, akasszák fel.

A tolvaj megkötözéséről
Ha pedig valaki valamely tolvajt megkötözött, legyen neki joga őt megkötözve tartani és a bíró elé vezetni, akár igazságosan, akár igazságtalanul kötözte meg. Ha pedig valaki ( a tolvaj ) megkötözését megakadályozná, fizessen ötvenöt penzát, és büntetésül őt is kötözzék meg.

A tolvajlás ( vádja ) alól való tisztázásról, ha valakit az egész falu tolvajnak kiált
a) Ha ezután valakit az egész falu tolvajnak kiált, istenítélettel vizsgálják meg. Ha ennek folyamán ártatlannak bizonyul, a falu csupán egy penzát fizessen a papnak. Ha pedig bűnösnek találják, minden vagyonát foglalják le a király részére, amiből negyed részt a falubelieknek adjanak.

b) Ha pedig valakit ( a faluból némelyek ) személyenként kiáltanak tolvajnak, egy-egy penzát kapjanak.

c) Ha pedig ( a falu ) egy része vádolja a tolvajt, a másik pedig védelmezi, ne fogadják el ez utóbbiak védelmét, hanem vizsgálják meg a tolvajt istenítélettel, és ha bűnösnek találtatik, ez utóbbiak ne kapjanak részt a lefoglalt vagyon negyedéből.

A lopott dolog kinyomozásáról
a) Ha valaki lopott jószág nyomait követi, hírnököt küldjön előre abba a faluba, melybe a nyomok vezetnek, nehogy a falubeliek az állatok kihajtásával megzavarják a követendő nyomokat. Ha ezt konokul ( mégis ) megtennék, fizessék meg az elveszett dolgokat. Ha pedig, mielőtt a küldött megérkezik, a falubeliek kihajtják állataikat, ily esetben nyomozók kutassanak át minden házat, ahogy nekik tetszik.

b) Ha valakinek elveszett valamely dolga, megfelelő tanúkkal menjen a dolgot kinyomozni, ahol ezt megtalálhatónak gondolja, és ha megakadályozzák, az ilyen megakadályozókat istenítélettel vizsgálják meg, és ha vétkesnek bizonyulnak, vesszenek el mint tolvajok, ha pedig ártatlanoknak, az akadályozás tényéért ötvenöt penzát fizessenek.

c) Ha ispánjuk ösztönzésére a vitézek akadályozzák meg a nyomozást, értük az ötvenöt penzát az ispán fizesse meg, és ezután ( az ispánt ) vizsgálják meg istenítélettel.

A bíró ítéletéről rabszolgával vagy szabaddal szemben
a) Ha a bíró a rabszolga orrát nem vágja le, vagy a szabadot nem akasztja fel, vesszen el mindene, fiain vagy lányain kívül, s magát a bírót adják el.

b) Ha pedig ártatlant akaszt fel, száztíz penzát fizessen, és a felakasztott személy minden vagyonát adja vissza.

c) És ha magát két alkalmas tanú segítségével kiszabadítja, attól, aki őt a ( királyi ) tanács előtt bevádolta, vegyen ötvenöt penzát. És ha istenítélet történik, és a bíró igaznak bizonyul, a vádaskodó ugyanazon büntetést szenvedje, mint amelyet a bírónak kellett volna elviselnie. És ha nagyobb vagyona volt, mint a bírónak, szabadságát is veszítse el.

A kereskedőkről vagy kalmárokról
a) Senki se vásároljon vagy adjon el valamit vásáron kívül, ha valaki ez intézkedés ellenére lopott dolgokból vásárol, mindnyájan vesszenek el, mind a vevő, mind az eladó, mind a tanúk. Ha pedig saját tulajdonukat árusítják ( ti. a vásáron kívül ), veszítsék el ( az eladott ) tárgyat, és az ( azért fizetett ) árat, és a tanúk ugyanannyit.

b) Ha pedig vásárban történik az eladás, szerződést kössenek a bíró, a vámszedő és tanúk előtt, és ha a vásárolt dolog lopottnak bizonyul, a vevő ugyan – a bíró és a vámszedő tanúbizonysága alapján – szabaduljon meg, az eladót azonban a tanúk adják át.

Az emberölésről
Ha valaki kardját kirántva, embert öl, királyi ítélet végett vessék börtönbe, és minden vagyonát osszák három részre, tudniillik szőleit, földjeit, szolgálónépét és rabszolgáit, s ebből két részt adjanak a megölt rokonainak, a harmadikat pedig a gyilkos gyermekeinek és feleségének. Ha pedig vagyona kisebb értékű, mint száztíz penza, szabadságát is veszítse el.

Az olyanokról, akiknek családtagja követ el lopást
Ha valaki – ugyanezen törvényünk szerint és az isteni kegyelem rendelkezése folytán – gyermekét vagy rokonát vagy bármely hozzátartozóját kapja rajta lopáson ( az ilyen tolvaj ) a felakasztástól vagy testének megcsonkításától meneküljön meg, azonban, ha a népből való, adják el külföldre. Ha pedig valamely nemest kapnak rajta rokonai ugyanezen bűnben, ne adják el, hanem kényszermunkára adják át.

Arról, aki rabszolgáját találja lopásban
Ha pedig valaki saját rabszolgáját találja vétkesnek akár saját, akár mások vagyonának meglopásában, az említett ( isteni ) sugallat bizonyságul hívásával, ne mulassza el ( a szolgát ) orra levágása végett a bíráknak átadni.

A más házát megtámadó nemesről vagy vitézről
Ha valaki a nemesek vagy vitézek közül más nemesnek a házát megtámadja, és ott harcot kezd, s annak feleségét megostorozza, ha elegendő vagyona van, vagyonának kétharmad részét adják át a bűntett elkövetéséért, egyharamada pedig feleségének és gyermekeinek maradjon meg. Ha pedig nincs elegendő vagyona, fejének megnyírása után, megkötözve és megostorozva vezessék a piacon körben, és így adják el, a többiek pedig, akik vele voltak, ha szabadok, vétküket ötvenöt bizánci ( arannyal ) váltsák meg, a rabszolgák pedig ugyanazon büntetéssel bűnhődjenek, mint uruk. Azokat az idegen rabszolgákat pedig, akik erre a verekedésre uruk tudta nélkül összegyűltek, adják el, és vételáruk felét a kihágásért kell adni, másik fele pedig uraiknak térüljön vissza.

A lopáson ért szabadról vagy rabszolgáról
a) Ha valamely szabadot vagy rabszolgát lopáson érnek, akasszák fel

b) Ha pedig ( a tolvaj ), hogy megmeneküljön az akasztófától, a templomba menekül, kihozván őt a templomból, vakítsák meg.

c) A lopáson ért rabszolgát, ha nem menekül a templomba, miként a szabadot, akasszák fel. Az ilyen szolga urának legyen a vesztesége a felakasztott szolga, az elveszett dolgok urának pedig legyen a vesztesége: az elveszett dolgok.

d) A lopáson ért szabadnak, ha a templomba menekült, és onnan kivezettetvén megvakították, fiai és leányai, ha tízévesek vagy annál fiatalabb korúak, szabadságban maradjanak, ha pedig tíz évnél idősebbek, vessék őket szolgaságra, és minden vagyonukat vegyék el.

e) Az olyan rabszolga pedig avagy szabad ( ember ), aki libát vagy tyúkot lop, fél szemét veszítse, és amit lopott, adja vissza.Egyházi személyek lopásáról
Ha egyházi rendű személy libát vagy tyúkot, gyümölcsöt vagy ehhez hasonlót lop, csupán a mester fenyítse meg vesszőzéssel, de amit lopott, adja vissza, ha ezeknél nagyobb dolgot lop, püspöke fokozza le, és a világi bíróságtól nyerjen büntetést.

A lopást elkövető szabadról
a) Ha valamely szabad tíz dénár értékűt lop, akasszák fel, ha tíz dénárnál kisebb értékűt lop, a lopott értéket tizenkétszeresen adja vissza, és egy ökröt fizessen.

b) A rabszolga pedig, ha ilyen lopást követ el, adja meg kétszeresen, és orrát veszítse.

c) A szökött rabszolgát, ha valahol lopáson érik, vakítsák meg. És ezért – úgy határoztuk – ne akasszák fel, se nyelvét ne tépjék ki, és ha később ura megtalálja, keresse rajta, ha valamit elveszített.

Hogy a kereskedőnek ne legyen szabad lovakat vagy ökröket vásárolni vagy eladni, csak amennyire saját magának szüksége van
Egyetlen kereskedő se merjen ennek az országnak semelyik határvidékén lovat vagy ökröt eladni vagy venni, hanem csupán saját magának az utazáshoz szükséges lovat avagy a szántáshoz való ökröket vásároljon, ha akar.

Azokról, akik lovakat vagy ökröket a király engedélye nélkül vásárolnak
Ha valaki a király engedélye nélkül határvidékre lovat visz eladásra, az ilyentől a határvidék ispánja vegye el a lovat, és a ló tulajdonosát vesse börtönbe mindaddig, amíg őt saját ispánjának tanúbizonysága alapján meg nem vizsgálják, és ha bűnösnek bizonyul, mint tolvaj, vesszen el, ellenkező esetben szabadon és sértetlenül távozhat, azonban a lovat, melyet magával hozott, veszítse el.

Az ispánoknak tisztségüktől való megfosztásáról, ha megengedik a vételt vagy eladást
A határvidék ispánjait, ha a király engedélye nélkül az ország határain túlra engednek lovakat vagy ökröket eladni, ispáni tisztüktől meg kell fosztani. A határok őrzői pedig, akiket a nép nyelvén “ewr”-öknek ( “őrök”-nek ) neveznek, ha ispánjuk engedélye nélkül ilyesmit megengednek, ha szegények, szabadságukat veszítsék. Azok pedig, akik ezeknek az őröknek élén állnak, ha ugyanezen bűnben vétkeseknek találtatnak, mindenükkel együtt, amijük csak van, vesszenek el, csupán fiaik és leányaik maradjanak meg szabadságukban.

Az idegenek kereskedéséről
Ha más országokból jönnek vendégek valamely határvidékre lóvásárlás vagy egyéb dolgok vétele céljából, az ilyenek az illető határvidék ispánjának a követével együtt menjenek a királyhoz, és a király engedélye alapján, amit és amennyit nekik megenged, a király poroszlója előtt vásárolják meg.

 
grisenyka

2018.06.24 19:24  | | 729881.

De mindez nem jelenti azt, hogy nem tartom jelentős uralkodónak Szent Lászlót, csak próbáltam a helyére tenni.

 
grisenyka

kuliver69 (729877) |2018.06.24 18:59  | | 729880.

Attila úgy volt magyar, mint a dákok románok.

I. László is jókor volt jó helyen - éppen az invesztitúra-harcok kellős közepén állt a pápa mellé - aminek köszönhető voltak a szentté avatások, ami valóban nagy diplomáciai siker volt.

Nekem Könyves Kálmán szimpatikusabb:
- Megerősítette a déli hódításokat.
- Konszolidálta az országot - az emberségesebb törvényei által.
- Megóvta az országot a keresztes hadjáratok átvonuló csapataitól.

 
kuliver69

grisenyka (729874) |2018.06.24 18:50  | | 729877.

István jókor volt jó helyen, de mint személyiség közelébe nem jön az általam felsorolt három embernek.

 
grisenyka

kuliver69 (729873) |2018.06.24 17:27  | | 729874.

Attila magyar király?
Legyen helyette Szent István.

 
kuliver69

2018.06.24 17:02  | | 729873.

Sok királyunk volt, de összesen csak 3, akiket a világ is elismer igazi nagy királynak: Attilát, I. Szent Lászlót és Mátyás
királyt. Június 27. László nap, egyben a határőrség napja. Vannak filmek is (pl. Sacra Corona), melyek a Táltoskirályról szólnak, de szerintem Szent László napját méltánytalanul kevesen ünneplik meg.

 
hata

2018.06.21 08:53  | | 729817.

Kiki Covers

 
pasztoi_istvan

grisenyka (729568) |2018.06.04 19:53  | | 729569.

Kezdődik... Szegény Szofi az örökös (ő bolgár). A NAV még nem tudja megmondani, hogy mivel tudja igazolni, hogy vér szerinti...
Mert ugye más az illeték.

 
grisenyka

pasztoi_istvan (729567) |2018.06.04 18:02  | | 729568.

Sajnálom

 
pasztoi_istvan

2018.06.04 17:50  | | 729567.

Nem érzem valami jól magam, tegnap lelőtték az üzlettársam.
Bolgár, de magyar állampolgár is, ide járt a kertészetire..
Bassza meg....
https://www.novinite.com/articles/190457/A+Casino+Owner+Was+Killed+in+Sunny+Beach

 
titok111

hata (729513) |2018.06.01 11:38  | | 729514.

A szőlő a háztól kb 1 km-re van úton, légvonalban 1,2 (vagy fordítva?).
Az út végén szoktak a rendőrök razziával egybekötött igazoltatást meg szondázást tartani. Egy valami szokta őket meglepni, amikor valaki a utcán közlekedne, de ők az autóikkal elállják a kijáratot. A múltkor az egyik benézett a kocsiba, látta, hogy van benne motoros fűkasza, metszőolló, kötöző zsineg, meg egy macséta (macheta). Hát az mihez kell neked? kérdezte?
Mondom, Szerinted mire kellhet a szőlőbe júliusban egy macséta?
NA jó, de akkor sem szabad ilyennel közlekedni! Legközelebb dugd el.
Hiába, amit nem látsz, az nincs is :-)

 
hata

2018.06.01 08:18  | | 729513.

Egy tegnapi "élményem" szeretném megosztani Veletek.
Kedvenc feleségem (6C) rendszeresen megsétáltat engem. Szoktam is bosszantani, hogy más a kutyáját sétáltatja, te pedig a férjed.
Egyik kedvenc helyünk a Feneketlen-tó kerülő túra. Azért ez, mert a közelében lakunk, és gyalog is elérhető.
De amit tegnap láttam, az kiverte a biztosítékot.
Tudni kell, hogy itt főleg nyuggerek, kisgyerekes anyukák, apukák sétálgatnak, kacsákat etetnek stb.
És van körben egy 530 m hosszú rekortán futópálya, és egy fitnesz terep is.
A környező gimik itt tartják a tornaórát, mivel a mindennapi tornaórához nincs megfelelő tornaterem.
Ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy ez a megtestesült béke és nyugalom. Hajléktalan alig, terrorista semmi.
Tegnap sétálunk békésen, mit látok nyolc készenléti rendőr jön velünk szemben. Teljes fegyverzetben, pisztoly, gumibot, bilincs. Úgy látszik nem tekintettek terroristának, és továbbengedtek.
A tó túloldalára érve megint jöttek velünk szembe. Ott a padon feküdt egy férfi, aki nem látszott sem hajléktalannak sem terroristának. Le is támadták, körbeállták mind a nyolcan, és percekig igazoltatták, majd elvonultak.
Az rendben van, hogy rendet kell tartani a közterületen, de ehhez egy egész kommandó kell? Nem elég egy mezei rendőrjárőr? Vagy ahogy anno volt egy parkőr?

 
hata

2018.05.31 21:26  | | 729510.

Az első nem sikerült
Ramos

 
hata

2018.05.31 21:22  | | 729509.

Akit már örökre le kellett volna tiltani a focipályáról
Ramos
Továbbiak:
Peticio
És még valami
Pepe és Ramos
Az ilyeneket örökre ki kellene tiltani még a pályák közeléből is.

 
kuliver69

2018.05.21 21:19  | | 729376.

Gyerekkorunk meséinek egy része a szegény cipészmesterről, szegény favágóról, szegény kovácsmesterről szól. Ha azt hallgatjuk gyerekkorunkban, hogy minden kétkezi munkás szegény, mint a templom egere, akkor miért lebegne célként előttünk, hogy felnőttkorunkban ezt csináljuk?

 
ocotillo

hata (729311) |2018.05.19 02:28  | | 729324.

Hm...irigylésre méltó, hogy mindezt ilyen biztosra tudod.
Én még abban sem lennek biztos, hogy itt a pénz a fő motiváció.
Az úszásban egyelőre nincs "hatalmas" pénz. Kivétel a FINA szerencsétlen VilagKupájában az összetett, az komoly, de azért nem hatalmas (másokhoz képest). Amúgy az itt emlitett versenyen a díjak mondhatni szimbolikusak, és a fiúknál nem gyűlt össze elit olimpiai mezőny. Twitteren talált szines apróság, nem muszáj túldimenzionálni

 
kuliver69

(729310) |2018.05.18 09:11  | | 729313.

Vagy csak azt ?

 
hata

(729310) |2018.05.18 07:59  | | 729311.

Azért az ilyen szuper eredmények kapcsán nekem van egy rossz érzésem. És ő még nem borotválkozik (természetesen az arcán), mint anno az NDK-s úszólányok?
Egy dolgot tudomásul kellene venni. A mai szinten sportolni már nem lehet "rásegítés" nélkül. Megy a küzdelem, hogy elkapják a doppingolókat. De ők (illetve az orvosi stábjuk) mindig egy lépéssel előbb járnak, mint az üldözőik.
Mivel nagyon sok pénz van egyes sportágakban, úgysem lehet ezt megakadályozni. Sokkal tisztességesebb lenne szerintem, hogy mindenki úgy teszi tönkre az egészségét ahogy akarja, és mennyi pénzért éri ez meg neki.

 
Lapozás:  
1/123


Felhasználónév:

Jelszó:

JelszóemlékeztetőFriss feladványok:
 Bergengóc úszóverseny
 Háromjegyű 2.
 Európa országai 3.
 Torony és a létra
 Vet-e Ményes?
 Települések 11. - javítva!
 Sorozat 4.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS