ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Feladványok (17315)
A nap képe (3881)
Tőlem Nektek (12382)
Játékok (1188)
Hónap feladványa (684)
Nyomasevics Bobacsek (1166)
A hét kérdése (2023)
Szívből szóló versek (1134)
csak úgy.. (4528)
Szuper zenék (117)
játékos javítás (1655)
Betűtészta (2974)
Kinek Ki (616)
Havi toplista (166)
asszogramma (1843)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

Felvidék
2023-07-08 6:55
Turisztikai célpontok.
Közepes, beküldte: kadar*, szerkesztő: VenczelGy
(1) Gazdasági és szellemi központ ez a város. A középkorban a pannonhalmi bencés rendé volt, később az Eszterházy hercegek birtokába került. A XIX. században az akkor már 300 éves kastélyt angol neogótikus Tudor-stílusban építették át, temploma barokk formajegyeket mutat. A vasútállomás főnöke bevonult a zenetörténelembe.
(2) Az Anjouktól kapott városi rangot. A szlovák nép irodalmi és történelmi központja. A déli irányba induló vasúti mellékvonal a legmerészebb útvonalat követi. Alagutakon keresztül, hidakon át, hegyoldalakba vágott, meredeken fölfelé kapaszkodó pályán halad a vonat.
(3) IV. Bélától kapott városi rangot. Sík vidéken fekszik. A történelemben akkor kapott igazi jelentőséget, mikor a törökök elfoglalták Esztergomot. Érseki palota, székesegyház, egyetem, nyomda, csillagda, papi szeminárium és gimnázium létesült a városban. A várostorony 70 m magasra emelkedik büszkén.
(4) Nevét a mellette folyó folyóról és vásáráról kapta. Az Árpádok által behívott német bányászok alakították két faluból várossá. Híres iskolája volt a protestáns gimnázium, több magyar híresség volt a tanulója. A város sok hírességünknek a szülőhelye. Híres múzeuma egy 1850-ben eredetileg kaszárnyának épült házban kapott helyet.
(5) A folyóparti város kezdetben királyi határőrvidék volt, az idők folyamán azonban a térség népes és fontos települése lett. Műemlékek sora emlékeztet a régi időkre. Gótikus városháza, a fából épült evangélikus ó-templom. Az új evangélikus templomban nyugszik egyik híres történelmi személyünk. Legrégibb háza ipari műemlék.
(6) Két domb közötti völgyben fekszik. Lenyűgöző látnivalókban gyönyörködhetünk három helyszínen is, a községben (ófalu), a műemlék városban és a várban. Bencés kolostora 11. századi, székesegyháza XIII. századi, faragott szárnyas-oltárokkal, püspöki palota,..., és a hatalmas vár romjai.
(7) A terület ékszere ez a város. Ciszterciek alapították a 12. század végén. A tatárjárás után érkezett németek virágzó és szép, gazdag polgársággal rendelkező várossá fejlesztették. Hunyadi errefelé csatázott a huszitákkal, Thököly és Rákóczi szabadságküzdelmei során sokat szenvedett a város, Lengyelország feldarabolása miatt elvesztette piacait, a cári csapatok is egészen a városig nyomultak előre. A sok szenvedés után újjáépülve, megszépülve, régi fényét visszanyerve műemléki védettséget élvez. A futó képhez mindenesetben hozzátartozik a főtér és a bástyák. Aki ennél többre vágyik, az visszajár ide, a városházáért, a reneszánsz templomért, az árkádos épületekért, a régi gimnáziumért, a pravoszláv templomért, a polgárházak soráért, a mellékutcák finom ívelt vezetéséért.
(8) Valamikor megyeszékhely is volt ez a folyóparti város. Gazdasági helyzete mindenkit harcra és sarcra csábított, háborúzások helyszíne volt. Az orsó alakú főtér egyben betölti az építészeti múzeum szerepét is. Házai 9 vagy 18 m szélesek lehetnek, 3-3 vagy 6-6- ablakkal emeletenként. Harmonikus emiatt a látvány. A tér közepén gótikus templom, mellette áll az evangélikus templom, melyben vértanúk csontjait őrzik. A bástyamaradványokon sétány.
(9) A határközeli város is csaták, felkelések helyszíne volt. Barokk plébániatemplom, pálos templom, pravoszláv templom és két magyar külügyminiszter kastélya és a mauzóleumuk.
(10) Végül egy természeti kincs. Egy 80 négyzetkilométeres sziklás fennsík, mély völgyekkel. Felduzzasztott tó, a mélységben zúgó, bömbölő folyó, pompás kilátóhelyek, vízesések, barlangok.
Mely városokban jártunk? Mi ez a természeti szépség?

A beküldési határidő lejárt, a regisztrálatlanul beküldött új megoldásokat már nem értékeljük!

Új hozzászólás beküldése (már csak regisztráltan beküldött megoldást értékeljük)


A Felvidék című feladvány statisztikája:
A feladványt eddig 1262 felhasználó olvasta, és 60 megoldást küldtek be rá.
A feladványt 14 látogató fejtette meg helyesen.
Akik helyes megfejtést küldtek be (vastaggal aki határidőn belül):
AtomHangya, banyanya, cavalier1, deva55, grisenyka, hata, kkanya, kli, mihtoth, onix, padat, szedit24, szmoni65, Tucatka
Ajánld a feladványt másoknak:
Címzett neve: E-mail címe:


Ha be lennél jelentkezve, itt megnézhetnéd a beküldött megoldásokat


Felhasználónév:

Jelszó:

Jelszóemlékeztető



Friss feladványok:
 A leghosszabb számsor
 Irodalmi anagramma 110.
 Eszperente felelet 2.
 A nagy nyaralás
 Stációk 12.
 Szudoku-mix 3.
 Szakmai anagramma 42.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS