ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Tőlem Nektek (12380)
Játékok (1187)
A nap képe (3879)
Feladványok (17313)
Hónap feladványa (684)
Nyomasevics Bobacsek (1166)
A hét kérdése (2023)
Szívből szóló versek (1134)
csak úgy.. (4528)
Szuper zenék (117)
játékos javítás (1655)
Betűtészta (2974)
Kinek Ki (616)
Havi toplista (166)
asszogramma (1843)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

Üzenet a Triangulum galaxisból
2021-08-27 6:55
Három az igazság!
Közepes, beküldte: jubill, szerkesztő: Sandviking
Bergengóc csillagászok meghökkentő jeleket, jelzéseket észleltek a világűrből, nevezetesen a Triangulum galaxis irányából. A jelek olyannyira meglepő szabályosságokat mutattak, hogy szó sem lehetett természetes eredetű sugárzásról. Háromféle jelalakot azonosítottak, ezek valamiféle rend szerint ismétlődtek, a jeleket és jelsorozatokat különböző hosszúságú szünetek tagolták. A Bergengóc Ulémák Tudós Alakulata ("BUTA") kiadott valamiféle blődli-tudálékos közleményt a fényszögek interferenciájáról, de erre csak a horoszkópos fényevők haraptak rá. A Bergengóc Ötletelők Laza Csoportjában viszont akadtak lelkes kódfejtők, akik – miután A, B és C szimbólumokkal jelölték a háromféle jelet – számítógépükön rögzítették is azokat. Minden új jelcsoportot új sorban tüntettek fel, eszerint a jelek és jelcsoportok így követték egymást:
A
B
AC
AA
AB
BC
BA
BB
ACC
ACA
ACB
AAC
AAA
AAB
ABC

A jelsorozat után egy hosszabb szünet, majd csupán rövid szünettel elválasztott, de összetartozónak tűnő két jel következett:
BAA BA

Aztán ugyanilyen rövid szünettel elválasztott két másik jelcsoport:
ACBABB ACBCA

Harmadjára is érkezett két újabb jel:
ACBBB ACBA

Néhány napi töprengés után az ötletelők úgy gondolták, hogy az „üzenet” csakis olyan információt hordozhat, ami bármilyen más értelmes lény számára is értelmezhető, tehát nem az idegenek esetleges szokásairól, zenéjéről, stb. tudósít: az ötletelők a matematika „univerzális” (szó szerint univerzális: az Univerzum egészében is nyilván egyaránt érvényes) nyelvét keresték (és találták meg) a jelsorozatokban. Ezt felismerve világgá kürtölték: emberi értelmünk számára egyértelműen dekódolható jelsorozat, „üzenet” érkezett a Triangulumból. Idegen lények adtak hírt a saját létezésükről!
Igen ám, de az ötletelők nem akarták megfosztani embertársaikat a megoldás heurisztikus élményétől, a rögzített jelsorozatot másoknak is elküldték, pl. a „Derűsen Igyekvő Alkotó Gárda” címére is, célprémiumként beígérve 10 pontot.

(Kiszivárgott az egyik Ötletelőnek a többiek számára fölöslegesnek vélt, de talán mégis érdekes észrevétele: a „C” szimbólumnak megfelelő jelalak intenzitás-változása egy koszinusz-görbe 0 ... pi tartományon belüli lefutására emlékeztetett, a „B” szimbólummal megjelölt jelalak pontosan úgy nézett ki, mint egy szinuszhullám, vagyis a 0 … pi tartományon belüli, kezdeti rész. Az „A” szimbólumnak megfelelő jelalak pedig ennek a szinuszgörbének a 0 ... pi/2 tartományon belüli, első részét jelenítette meg. Az viszont közismert Bergengóciában, hogy az ötletelők határozottan szeretnek integrálni.)

A jelsorozat később folytatódott. Újabb jelalakok tűntek fel, és feltételezhetővé vált, hogy a jelsorozatok közti szünetek hossza is hordoz(hat) valamiféle információt. Sajnos, ez a folytatás csak egyetlen példányban került fel a bergengóc internetre, és a bölcs ötletelők elfelejtették a file-t megnyitó jelszót. Éppen ezért a BÖLCS kéri, hogy aki rábukkan ezekre az újabb jelekre, jelcsoportokra, tegye azokat közzé a „Derűsen Igyekvő Alkotó Gárda” honlapján! (Többletpont nem járhat érte, de köszönet igen...…)
Mi a jelcsoportok értelmezése?

A beküldési határidő lejárt, a regisztrálatlanul beküldött új megoldásokat már nem értékeljük!

Új hozzászólás beküldése (már csak regisztráltan beküldött megoldást értékeljük)


A Üzenet a Triangulum galaxisból című feladvány statisztikája:
A feladványt eddig 2591 felhasználó olvasta, és 31 megoldást küldtek be rá.
A feladványt 18 látogató fejtette meg helyesen.
Akik helyes megfejtést küldtek be (vastaggal aki határidőn belül):
bolnyi, hata, horsa, kadar, kkanya, kli, Laci54 (vendég), MANO, mgy, mutterka, ocotillo, onix, padat, saja, szedit24, szmoni65, tark, Tucatka
Ajánld a feladványt másoknak:
Címzett neve: E-mail címe:


Ha be lennél jelentkezve, itt megnézhetnéd a beküldött megoldásokat


Felhasználónév:

Jelszó:

Jelszóemlékeztető



Friss feladványok:
 Eszperente felelet 2.
 A nagy nyaralás
 Stációk 12.
 Szudoku-mix 3.
 Szakmai anagramma 42.
 Mind közül az első
 Versfüzér 13.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS