ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Feladványok (17309)
Nyomasevics Bobacsek (1166)
A hét kérdése (2023)
Játékok (1164)
Tőlem Nektek (12374)
Szívből szóló versek (1134)
Hónap feladványa (683)
A nap képe (3875)
csak úgy.. (4528)
Szuper zenék (117)
játékos javítás (1655)
Betűtészta (2974)
Kinek Ki (616)
Havi toplista (166)
asszogramma (1843)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

Druszák
2014-11-02 6:55
Híres emberek innen-onnan
Könnyű, beküldte: kuvaszkusz*, szerkesztő: VenczelGy
1.) Író, egyetemi tanár, pap, hízelkedésre, alacsonyságra soha nem hajlott, a sok beszédet kerülte. Tevékenységét kortársai értetlenséggel, erős kritikával fogadták. Radikális nyelvújító volt: "nincs a világon semmi, amit magyarul ki ne lehessen mondani, csak ésszel és tudománnyal forgolódgyon az ember".
Máig használatos általa konstruált szavak többek között: jegyzet, szelet, sugár, húr, véges, végtelen.
Ki ő?

2.) Ügyvéd, megyei főjegyző, az elesettek, fogyatékosok szószólója. Ügyvédi tevékenységét II. József rendelete miatt - mely rendelet előírta, hogy az ügyvédek beadványaikat csak német nyelven készíthetik - abbahagyta.
Nemes elgondolása és tervei alapján jött létre Magyarországon az első Siketnéma intézet.
Ki ő?

3.) A hagyomány szerint ő gyógyította ki a leprából a Római Birodalom egyik nagy uralkodóját. A császár hálából felvette a kereszténységet és adománylevélben ismerte el a pápai jogok felsőbbrendűségét a pátriárkákkal szemben, hitbéli kérdésekben (a pápai levelet később meghamisították). Működése idején hívta össze a császár az első egyetemes zsinatot.
Ki ő, és ki a császár?

4.) Tengerész, ügynök, műszerész, asztalos, író, kritikus, újságíró. Már igen fiatal korában Angliából küldött tudósításokat a pesti lapoknak. Könyvei igen kedveltek, különösen tengerészsorozata.
Ki ő?

5.) Nevelőapja papucskészítőnek szánta, de édesanyja papnak, végül kántortanító lett. A háború idején katonának állt, érdemei miatt főhadnagyi rangot és kitüntetéseket kapott. Visszatért a tanítói állásba, de kereskedésbe, spekulatív ügyletekbe is fogott.
Elhíresült merénylete miatt statárium lépett életbe, melyben halálra ítélték, de bécsi kereskedő lévén az osztrák törvények miatt ezt nem lehetett végrehajtani. Büntetését ezért életfogytiglani fegyházra változtatták.
Ki ő?

6.) A fejedelem testvérének leszármazottjával indul el az a másik ág, mely egészen az uralkodóház kihalásáig adta a királyokat. Apja halálát követően testvéreivel menekülnie kellett. A kijevi nagyfejedelem támogatását élvezte, olyannyira, hogy lánya kezét is elnyerte. A házasság egyik feltétele volt, hogy ortodox kereszténységre térjen, ekkor kapta nevét is. (Pogány nevét nem őrizte meg az utókor.) Miután trónra került, hozzálátott a pogányság felszámolásához, és visszaállította a keresztény rendet. Testvérével folytatott viszálya vezetett végül halálához.
Ki ő?

7.) Huszártábornok, császári tábornagy, politikus. Katonai pályája gyorsan ívelt felfelé, a több háborúban is részt vett huszártisztből a császári hadsereg főparancsnoka lett. Egyszer kalandos vállalkozásba fogva 6 nap alatt jutott el a frontvonaltól az ellenséges fővárosba. Meglepetésszerű megjelenése komoly hadisarcot eredményezett. Ahogy jött, úgy 1 nap múlva már távozott is csapatával. Ez volt a történelem egyik leghíresebb csínye. Tettéért komoly kitüntetést kapott.
Ki ő, és melyik a megsarcolt város?

8.) Hivatala alatt ismerte el Róma a független Magyar Királyságot, megalapította Magyarország első érsekségét. Francia származása miatt a római nemesek nem kedvelték, életéről több - őt rossz hírben feltüntető - legendát kreáltak.
Ki ő?

9.) Sok-sok érme között ott van a legfényesebb is, olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok. Többször volt az év sportolója.
Ki ő?

10.) Volt bőrdíszműves, kórházi betegszállító-ápoló, triciklis kifutó, ügynök, mozgó trafikos, statiszta és amatőr színész. Mintegy harmincezer aforizmát és rövid szösszenetet alkotott. 30 éven keresztül kerültek adásba jelenetei a rádiókabaréban.
Ki ő?
Nos?

A beküldési határidő lejárt, a regisztrálatlanul beküldött új megoldásokat már nem értékeljük!

Új hozzászólás beküldése (már csak regisztráltan beküldött megoldást értékeljük)


A Druszák című feladvány statisztikája:
A feladványt eddig 5026 felhasználó olvasta, és 78 megoldást küldtek be rá.
A feladványt 45 látogató fejtette meg helyesen.
Akik helyes megfejtést küldtek be (vastaggal aki határidőn belül):
Anikóka, avensis, banyanya, c.noize, deva55, drusza (vendég), emeryone, gabusfrici, grisenyka, hata, horsa, ica53, JoskaR, juczi, kadar, kerou, kkanya, kli, kropi, Kuala13, kuliver, littlered, lupovero, Magan Mara, Mesti, mihtoth, mutterka, Nemrossz, nklari, ocotillo, onix, padat, pasztoi_istvan, pterika, RiNi, rizsesz, rozsa50, Sandviking, szeder, szedit24, szmoni65, tappi, toncsicsi, Tucatka, vadas
Ajánld a feladványt másoknak:
Címzett neve: E-mail címe:


Ha be lennél jelentkezve, itt megnézhetnéd a beküldött megoldásokat


Felhasználónév:

Jelszó:

Jelszóemlékeztető



Friss feladványok:
 Betűpótlás 3.
 Stációk 11.
 Betű- és képrejtvények 14.
 Művészi anagramma 26.
 Cím nélkül
 Eszperente felelet
 Szám-logika 4.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS