ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Játékok (1180)
Tőlem Nektek (12379)
Feladványok (17313)
A nap képe (3878)
Hónap feladványa (684)
Nyomasevics Bobacsek (1166)
A hét kérdése (2023)
Szívből szóló versek (1134)
csak úgy.. (4528)
Szuper zenék (117)
játékos javítás (1655)
Betűtészta (2974)
Kinek Ki (616)
Havi toplista (166)
asszogramma (1843)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

Tudományos morzsák 3.
2014-01-15 6:55
Gyors válaszokat kérünk!
Nehéz, beküldte: kadar*, szerkesztő: csibe08
Az alábbiakban 10 meghatározás olvasható, egy-egy hozzájuk kapcsolódó dátummal. A dátumok hasonló módon kapcsolódnak a keresett személyekhez.

1. július 6. Lakatosinasból lett fizikus, egy alaptörvény névadója. Kortársai eredményeit eleinte kétségbe vonták, nehezen ismerték el.
2. szeptember 21. Az útépítés története visszanyúlik az ókorba. A perzsáktól az etruszkokon át a rómaiakig példák tömege bizonyítja ezt. Az útépítés fejlődésének következő lépcsőfoka egy skót ember találmánya volt.
3. szeptember 25. Galilei és Descartes is próbálta megmérni a fénysebességet, sikertelenül. Ő volt az, akinek ez először sikerült (közvetett) csillagászati úton.
4. szeptember 29. Egy éjszaka az Antwerpen és Harwich között közlekedő Dresden nevű hajóról rejtélyes körülmények között eltűnt egy utas. Halálának körülményei, amelyek hetekig izgalomban tartották a világsajtót, máig tisztázatlanok.
5. október 1. A fülészprofesszor gumilabdával levegőt fújtatott az orron keresztül a középfül levegőjáratába, ezzel megszüntette a nagyothallást, fülzúgást.
6. október 10. Ő volt a leggazdagabb okos, avagy a legokosabb gazdag. Dúsgazdag herceg, egyben furcsa különc volt. Mindig csak egy ruhája volt, s mindig egyforma szürke. Inasával írásban érintkezett, a legegyszerűbben élt, nem költekezett, csak a tudománynak szentelte magát. Eredményeit csak barátai nógatására tette közzé. Többek közt megállapította, hogy a levegő nitrogén és oxigén keveréke.
7. október 25. A párizsi Pantheonban egy kivétellel magányosan nyugszanak a holtak. A kivételes házaspár férfitagja egy ambiciózus vegyész volt, több elem feltalálója.
8. december 4. Egy név, két tudós. Jogtudós, törvények előkészítője volt az egyik, állatélettan kutató volt a másik. Az utóbbi az ingerület vezetésének rendszerének kutatásában is alapvetéseket tett. Dátumunk a korábban élő személyhez köthető.
9. december 6. A Duna partján lévő városban született a világutazó. Több földrészen járt, katonáskodott, fogságba esett, megszökött, kalózok kezére jutott, rabszolgának adták el, kannibálok fogságában is volt. Európa, Kelet-India, Batávia, Ceylon, Japán (itt holland követ volt). Utolsó éveire hazajött Budára.
10. december 16. A zene egyik legnagyobb alakja. Egyik szimfóniáját kezdetben egy nagy történelmi személynek ajánlotta, később azonban megváltoztatta ezen elhatározását. Élete végén tragikusan súlyos betegsége ellenére is komponált. Halálában a mai kutatások szerint ólommérgezés is szerepet játszott.
Kik ők?

Megfejtésenként 1-1 pont.
Pont csak úgy jár, ha megmutatjuk a dátumhoz való kapcsolódást is.

A beküldési határidő lejárt, a regisztrálatlanul beküldött új megoldásokat már nem értékeljük!

Új hozzászólás beküldése (már csak regisztráltan beküldött megoldást értékeljük)


A Tudományos morzsák 3. című feladvány statisztikája:
A feladványt eddig 5725 felhasználó olvasta, és 93 megoldást küldtek be rá.
A feladványt 31 látogató fejtette meg helyesen.
Akik helyes megfejtést küldtek be (vastaggal aki határidőn belül):
banyanya, Bodza, cslaci, Cudrelle, deva55, emeryone, grisenyka, hata, horsa, JoskaR, kkanya, kli, kropi, Kuala13, kuvaszkusz, Malacka12, mikimoto (vendég), mutterka, nelena, nklari, onix, padat, pasztoi_istvan, RiNi, rizsesz, robagg, szmoni65, tappi, Tucatka, vadas, zozo51
Ajánld a feladványt másoknak:
Címzett neve: E-mail címe:


Ha be lennél jelentkezve, itt megnézhetnéd a beküldött megoldásokat


Felhasználónév:

Jelszó:

Jelszóemlékeztető



Friss feladványok:
 A nagy nyaralás
 Stációk 12.
 Szudoku-mix 3.
 Szakmai anagramma 42.
 Mind közül az első
 Versfüzér 13.
 Betűpótlás 3.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS