ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Feladványok (17312)
Tőlem Nektek (12376)
Játékok (1179)
A nap képe (3876)
Hónap feladványa (684)
Nyomasevics Bobacsek (1166)
A hét kérdése (2023)
Szívből szóló versek (1134)
csak úgy.. (4528)
Szuper zenék (117)
játékos javítás (1655)
Betűtészta (2974)
Kinek Ki (616)
Havi toplista (166)
asszogramma (1843)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

Árnyasvég éjszakája
2012-09-02 6:55
Oly rég volt már sötétbeborulás Árnyasvégen, hogy a legifjabbak már nem is ismerik a jelenséget, mikor a sötét csillagok rajzani kezdenek, s kitakarják a fényt adó égitesteket az égen.
Közepes, beküldte: t69mwd*, szerkesztő: VenczelGy
Oly rég volt már sötétbeborulás Árnyasvégen, hogy a legifjabbak már nem is ismerik a jelenséget, mikor a sötét csillagok rajzani kezdenek, s kitakarják a fényt adó égitesteket az égen. Ilyenkor akár hónapokig éj borul a tájra, és halovány fénycsóva sem veti reménykeltő sugarát a földre. Bár több emberöltő telt el azóta, hogy legutóbb fény nélkül maradt a völgy, élnek még a bölcsek, kik tudják, hogyan vessenek véget az árnyak eljövetelének.
A tékozló király sosem készült az újabb hosszú éjszakára, és birodalmáról nem készíttetett térképet a vándorokkal, így birodalmának tényleges méreteit, a városokat, az utakat pontosan senki nem ismeri. A bölcsek is csak azt tudják, hogy egy út mindig két különböző város közt fut, elágazások, kereszteződések, zsákutcák, alagutak és hidak sosem épültek a birodalomban, így két út csak egy városban futhat össze. A birodalom otthonául szolgáló völgyből út sem ki, sem be nem vezet.
Mikor az éj leszállt, a király magához kérette bölcseit, hogy tanácskozzon velük, miképp nyerhetné vissza országának a meleget, s életet adó szikrázó napsütést. A bölcsek álláspontja szerint egyetlen módja van az árnyba borító sötét csillagok eloszlatásának: a teljes sötétség elhozatala. Amennyiben a völgyben minden fény kialszik, a fekete burok oszlani kezd, és újra megnyílik az út a világosság számára a völgy felé.
Igen ám, de a királynak törni kell a fejét, miképp érhetné el, hogy minden fáklyát, gyertyát, tüzet, s bármit, ami fényt bocsájt ki, eloltsanak az egész birodalomban. Senki nem ismeri ugyanis az országot behálózó utakat, vagy a városok elhelyezkedését. Senki nem tudja, hány város van, és mi merre található. Nem tudni, hol tartanak őrlángot, és mely város borult már most is teljes sötétségbe. A király tudja, hogy hírvivői nem közlekedhetnek fáklya nélkül az utakon, mert a vadak martalékává válnának, és intézkedésre is csak úgy jogosultak, ha a király híres kék lángját birtokolják. A bölcsek az alábbiakra hívják fel a király figyelmét:
- a várból elindulva bármely városba el lehet jutni
- a hírnökök azonos sebességgel közlekednek
- a várból bármennyi hírnököt útnak indíthat a király híres kék lángjával, amely egyrészt megvédi az úton a vadaktól, másrészt a városokban olyan hatalommal ruházza fel, amellyel rendelkezhet minden fény kioltásáról, valamint további hírnökök kinevezéséről (meggyújtva fáklyájukat a kék lánggal)
- a hírnök csak addig különbözik a többi embertől, amíg a kék lángot viszi (ha egyszer eloltotta, csak egy másik hírnök teheti újra hírnökké)
- kék lángot csak másik hírnöktől, vagy a várból kaphat az ember
- a kék lángot magára hagyni nem lehet, mert azonnal elalszik
- gyújtószerszám nincs a birodalomban, így kialudt láng (legyen az hagyományos, vagy kék), csak egy másik láng segítségével gyújtható
- üzenetet csak hírnök vihet és birtokolhat, az ő információja mindig igaz, míg más polgárok tudása, információjának hitelessége megkérdőjelezhető
- a vár kék lángjának forrását csak akkor szabad eloltani, ha már minden más fény kihullt
Segítsünk megoldani a királynak, hogyan, milyen útmutatással (tanáccsal, stratégiával) bocsájtsa útjára hírnökeit, hogy elérje, hogy végeredményként a teljes birodalomban minden láng kialudjon (beleértve minden hírvivői fáklyát, és a várban lévő kék fényforrást is).
(Feltehetjük, hogy minden városban tartózkodik "elegendő" számú lakos, a hírnököknek mindenki engedelmeskedik, hírnök útközben nem hal meg, nem támadják meg, a kék fényt nem veszik el tőle, és nem veszíti el, illetve, hogy csak az utakon lehet közlekedni.)


Ez a Diag 3000. feladványa!

A beküldési határidő lejárt, a regisztrálatlanul beküldött új megoldásokat már nem értékeljük!

Új hozzászólás beküldése (már csak regisztráltan beküldött megoldást értékeljük)


A Árnyasvég éjszakája című feladvány statisztikája:
A feladványt eddig 6000 felhasználó olvasta, és 80 megoldást küldtek be rá.
A feladványt 22 látogató fejtette meg helyesen.
Akik helyes megfejtést küldtek be (vastaggal aki határidőn belül):
belgabor, deva55, gabusfrici, grisenyka, hata, hexaeper, horsa, hóvirág, kadar, Kuala13, kuvaszkusz, mutterka, ocotillo (vendég), OpelAstra, padat, rizsesz, robagg, Sandviking, szabtam, szedit24, szmoni65, titok111
Ajánld a feladványt másoknak:
Címzett neve: E-mail címe:


Ha be lennél jelentkezve, itt megnézhetnéd a beküldött megoldásokat


Felhasználónév:

Jelszó:

Jelszóemlékeztető



Friss feladványok:
 Stációk 12.
 Szudoku-mix 3.
 Szakmai anagramma 42.
 Mind közül az első
 Versfüzér 13.
 Betűpótlás 3.
 Stációk 11.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS