ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Jelszófejtés (3776)
Találkozó (6884)
Versek első sora (407)
Heti kvíz (862)
Napi kvíz (122)
Hónap feladványa (455)
Tőlem Nektek (11357)
Feladványok (15187)
ma történt (1673)
Nyomasevics Bobacsek (1082)
Gratulációk (eredmények) (4620)
Választás 2018 (468)
A nap képe (2304)
Kvízverseny (6266)
A hét kérdése (1335)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Hipnózis
Varázsgömb
Agyscanner

DigitalAge >> Fórum >> Assistance

Kedvenc olvasmányaim

Sorrend:  
Időzóna:
Méret:

Hirdetés

Lapozás:  
1/3

grisenyka

grisenyka (734112) |2018.12.26 18:19  | | 734146.

Illetve közben eszembe jutott Wass Albert Elvásik a veres csillag c. regénye is erről a korról szól.

 
grisenyka

2018.12.25 04:17  | | 734112.

Ha már szóba került Tompa Andrea:
Erdélyből 1990-ben jött át Magyarországra.
Fejtől, lábtól c. regénye a 19/20. századfordulós Erdélyt ábrázolja két orvostanhallgató, majd orvos életén, gondolatain keresztül. Nekem inkább ismeretterjesztő műnek tetszett - valahogy Thomas Mann Varázshegye jutott eszembe róla. Végül Trianon és hatása Erdélyre - a kolozsvári magyar értelmiségieket kiűzik/kiutálják az országból.
Érdekes regény.

Omerta c. regényéért kapta a Libri irodalmi díjat.
Ez az 1950-es évek Romániájában játszódik. 4 ember E/1-es monológján keresztül meséli el, mi folyt az országban. Az első, egy parasztasszony, cseléd meséje egészen zseniális nyelvileg is, a sztori is pörgős. A másik 3, egy kertészből lett funkcionárius, a fiatal szeretője és egy apáca élete már hosszadalmas, talán néhol átugrós, de nem bántam meg, hogy átrágtam magam rajtuk, erről a korszakról még nem olvastam irodalmi műveket.

 
pasztoi_istvan

dingidungi (723327) |2017.06.02 19:55  | | 723328.

Titok bejegyzését látod?
(Én is chrome-ot használok, de már az enyémnél is megjelent a csúszka.)

 
dingidungi

pasztoi_istvan (723326) |2017.06.02 18:35  | | 723327.

Semmit sem látok, bocs (chrome)

 
pasztoi_istvan

titok111 (723316) |2017.06.02 17:58  | | 723326.

Nálam tiszta káosz így beágyazva ez a bejegyzés (tartalomtól függetlenül).
Alul tudom ugyan a csúszka segítségével jobbra-balra toszogatni, de egy egész sor sehogy nem fér ki. Mi ennek az oka?
(Ide meg nem tudok 30 kb-nál nagyobb képet csatolni.)

 
titok111

2017.06.02 13:38  | | 723316.

Alappálya

Ahogyan egy tengeren is rendszeresen ki kell számolni, hogy az adott menetirány és sebesség mellett milyen útvonalon fog haladni a hajó és vannak-e belátható távon belül zátonyok vagy viharok, ugyanúgy a gazdaság és a költségvetés várható alakulására is rendszeresen ki kell számolni az ún. alappályát, amelyre változatlan politikák és jogszabályok mellett számítani lehet. Nagyon nem mindegy, hogy mekkora akadály milyen messze van.

Ha nem figyeltünk és hirtelen nagyon közel felbukkan egy zátony, akkor éles kanyart kell venni, ami önmagában is veszélyes, és gyakorlatilag biztosan komoly sebességveszteséget fog okozni még akkor is, ha sikerül elkerülni a katasztrófát. Ezt nevezik a gazdaságpolitikában növekedési áldozatnak, amit csak akkor tudunk minimalizálni, ha minél jobb távcsöveket vagy GPS-t használva folyamatosan az előttünk álló utat kémleljük.

Ha a kapitány az utasokat úgy akarja megnyugtatni, hogy a GPS-t beviszi a kabinjába, nem mutatja meg senkinek, vagy utasítja a legénységet, hogy az utasok kabinjaiban a monitoron mindig a „szélcsend és szerencsés hajózás” című kép legyen látható, az utasoknak akkor is fel fognak tűnni a hajó esetleges rángatózásai. Ha még rosszabb esetben a kapitány arra utasítja a legénységet, hogy magát az egyetlen GPS-t „berhelje meg”, mert attól fél, hogy a kíváncsiskodó utasok meglesik, vagy a fegyelmezetlen matrózok kikotyogják, hogy a valóság nagyon más, mint amit a képernyők mutatnak, akkor csak idő (vagy szó szerint a vak szerencse) kérdése a hajótörés.

(Ollózva: http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2017/06/02/koztarsasag_vagy_a_bolondok_hajoja/)

 
hata

2017.01.02 15:48  | | 720283.

Most olvasom. Ajánlom a fiatalabbaknak, hogy mire (is) számíthatnak.
A 83 és 1/4 éves Hendrik Groen titkos naplója: Lesz ez még így se

 
titok111

2016.06.01 11:12  | | 715384.

http://hataratkelo.blog.hu/2016/05/31/elegtetel_104


Folyamatosan jönnek a hírek Magyarországról, hogy baj van. MUNKAERŐHIÁNY VAN. Nem találnak embert, szakembert meg pláne. Horribile dictu néhány cég odáig süllyedt, hogy kénytelen bért emelni. Belegondolni is rossz. Vége a világnak, BÉRT KELL EMELNI.

Most ha rosszmájú lennék, akkor elégtételt éreznék, sőt kárörvendenék. Tudjátok mit? Én bizony elégtételt érzek és kárörvendek. Otthon beérett a termés. Sok köszönet nincs benne, kicsi is meg savanyú is, de a tiétek.

Tisztelt vállalkozó urak! Tisztelt közgazdászok, akik a közép- és felsővezetést adjátok a vállalatokban! Most ÉN kérdezek vissza. Hogy is van az a „ha nem tetszik, el lehet menni”, „nyitva az ajtó”, „döngetik a kaput, annyian akarnak itt dolgozni”, „annyit fizetünk neked, amiért még itt maradsz, ő meg annyival kap többet, hogy idejöjjön”?

Én meg azt mondom, HA DISZNÓ NINCS, KONDÁS SEM KELL.

El lehet menni? Kösz, megfogadtuk a jótanácsot néhány százezren. Na, akkor MOST lehet kinyitni a kapukat és beengedni, aki döngeti. Nocsak. Nincs kint senki? Így jártatok, bazd meg. Urak. Nincs, aki kivegye alólatok a szart, a kórházban? Nincs, aki megsüsse a kenyeretek? Nincs, aki megjavítsa a vízvezetéket? Talán tovább kellett volna látni az orrotoknál.

Bizony tisztelt középvezetők, tisztelt vállalatvezetők, tisztelt vállalkozók, ezért jórészt ti vagytok a felelősek. A lovat nem csak ütni kell, hanem néha egy kis kockacukrot is kellett volna adni neki. Dakota indián alól kidőlt a ló, mert éhen halt. Most már adnál neki, de késő.

Közgazdász urak! Céget menedzselni megtanultatok. Emberként viselkedni nem. A konda szétszéledt, nincs, aki összeterelje. Persze ti nem vagytok felelősek. Ti nem tudtátok. Azt hittétek, örökké tart a „majd veszünk fel másik embert” korszak. Tévedtetek. Megérdemlitek.

Utoljára a nagy büdös átkos kommunista korszakban volt a főnök-beosztott viszony közvetlen és szociálisan érzékeny. Aztán a rendszerváltás után az átkosban szocializálódott melósbarát „öreg”-eket szép lassan felváltotta az egyetemről frissen kikerült, profitorientált fiatalok hada. Megtörtént mindenhol az úgynevezett „fiatalítás”.

Mára beérett a gyümölcse.

Láttam, hogyan beszélnek tisztességben megőszült szakemberekkel. Sokan inkább vállalták, hogy idő előtt csökkentett pénzért nyugdíjba vonulnak. A fiatalítás hozadéka az is, hogy Magyarországon negyven év felett nem ember az ember. A szaktudás, a tapasztalat, a szorgalom nem érték.

Az emberek értettek a szóból. A köztudottan röghöz kötött magyar máshol próbál boldogulni. Nyelvtudással vagy anélkül, keserűséggel telve megy el.

Kint, az új országban, iszonyatos hátrányt kell ledolgozni.

Elhelyezkedtem az angol építőiparban. A nyelvet nem beszéltem. Az építőipar felépítését, technológiai folyamatait nem ismertem. Húsz év után a birminghami vizsgán ültem újra lánctalpas forgókotróra megint. Sokszoros hátrányból indultam.

Valamivel pótolnom kellett a nyelvtudás hiányát. Csak és kizárólag a munkámmal tudtam azt elérni, hogy a cégek, az ügynökségek munkát adjanak. Csak a munkámmal tudtam kompenzálni. Nem, nem kellett többet dolgoznom, mint más gépkezelőknek csak jóval profibbnak kellett lenni.

Két dolog jellemzi az itteni, amúgy nagyon jó gépkezelőket. Csak annyit csinálnak, amit mondanak nekik. Soha nem kezdeményeznek, akkor sem, ha tudnának segíteni. Valamint úgy félnek a közművezetékektől, mint a tűztől. Na, ezen a két téren tudtam lelépni őket.

Nem volt könnyű. Ha a feleségem nem tartja bennem a lelket az első időkben, akkor idegileg rámegyek. a szakmai önbecsülésem romokban hevert. Ő volt, aki bízott bennem és végig tartotta bennem a lelket. Sikerült. Ma már folyamatosan van munkám, sőt, olyan is előfordult, hogy cégek, akiknek dolgoztam, újra engem kérnek. Az ügynökök naponta küldik ajánlataikat.

Dolgoztam az öt év alatt körülbelül hatvan különböző építkezésen. Egy naptól egy évig. Soha a legcsekélyebb problémám vagy konfliktusom nem volt, egy esetet kivéve, amikor én hagytam ott egy építkezést.

Mindig mindenhol a legnagyobb tisztelettel beszéltek velem. Számtalan ország melósaival dolgoztam együtt Dél-Afrikától Litvániáig. Mindenkivel békében és barátságban.

Nehéz volt idáig eljutni. Mindegy, nem érdekes. Túl vagyok rajta.

Igen, ez nekem elégtétel. Ha van eszük, akkor a nagy arcból egy kicsit visszavesznek otthon. A pökhendi megalázóan odavetett „el lehet menni” talán kevesebb lesz. Még az is előfordulhat, hogy emberszámba veszik a melóst. A megbecsüléstől még fényévekre vannak, de valami elkezdődött.

Mi, néhány százezren indítottuk el ezt a folyamatot. Volt a kormánynak néhány sikertelen, közröhejbe fulladó próbálkozása a kivándorlók hazacsábítására.

Ahány kivándorló, annyiféle indíttatás. Természetesen a legnagyobb motiváció a pénz. Viszont a munkahelyi légkör sem elhanyagolható tényező. Van, akinek ez fontos. Aztán ez az az időszak, amikor a magyarnak elfogyott a türelme. Már nem hat a „várjál még néhány évet, és jobb lesz” duma.

Persze senki sem pótolhatatlan. Majd közgazdász úr beáll tökösnővérnek, majd menedzser elvtárs kiszedi a kenyeret a kemencéből.

Azt hiszem, a közgazdasági állatorvosi ló minden ismérve felfedezhető a balatoni vállalkozók tevékenységén. Csapnivaló szolgáltatást nyújtani aranyáron, zsebből fizetett vagy ki nem fizetett emberekkel három hónapig, kitermelve az év többi hónapjára a megélhetést, plusz az X5 BMW árát.

Az egész folyamatra az ostoba kormányzati kommunikáció még rátett egy lapáttal. „Tapasztalatot szerezni mennek ki a magyarok, aztán majd hazajönnek, és felvirágoztatják az országot”.

Tejóatyaúristen. Ha egy kutyának beadnák ezt a dumát, megveszne tőle. A kormány az adófizetők pénzéből hazavásárolt néhány embert és óriási sikerként elkönyvelte.

Lófaszt, mama… (Hogy egy klasszikust idézzek egy korábbi miniszterelnöktől.)

Kinyílt a világ, megszűntek a határok, egy újkori népvándorlás kezdetén vagyunk. A „Nem térkép e táj” már nem tart otthon senkit. A párducbőrös kacagányt el kellett adni, hogy egy tányér leves kerüljön az asztalra.

A tisztelt országmenedzser urak mit gondoltak, meddig lehet büntetlenül hülyének nézni a magyart? Meddig lehet lózungokat pufogtatva röghöz kötni az embereket?

Negyvenhét évesen, harminc év munkaviszony után mondtam, hogy elég volt. Azt kell mondanom, hogy köszönöm, urak. Meg kell köszönnöm, hogy átsegítettetek a saját korlátaimon és olyan élményekhez jutottam, amikhez egyébként esélyem sem lett volna. Minden nap egy új élmény, minden nap egy új felfedezés, és vagyunk így ezzel néhány százezren.

Ja, hogy közben otthon nincs szakember. Az országot nem egyetlen nap alatt hagyta el ennyi ember. Hosszú, folyamatosan erősödő trend ez, ami mérhető vizsgálható és előre jelezhető. Semmit nem tettetek ellene. Most meg megy a csodálkozás, hogy nincs ember. Gratulálok. Így kell ezt csinálni.

Felmerül a kérdés, hogy mondjuk az utolsó tíz év felsővezetése mennyire alkalmas a feladata ellátására, ha az orruk előtt zajló folyamatokat sem tudják kezelni? Ha én ilyen szakember lennék már páros lábbal rúgtak volna ki mindenhonnan.

Nem sajnálok semmit és senkit. Nyomokban sincs bennem ideológiai elkötelezettség az ország iránt. Magyar vagyok, és ezt soha nem tagadnám meg. Ott születtem, az életem legnagyobb részét ott éltem le. Minden emlék odaköt.

Semmi bajom az országgal, a hazával, sőt az ott zajló folyamatokkal sincs. Elfogadom és tiszteletben tartom a nép döntését, hogy milyen országvezetést választott. Ha a választópolgároknak ez kellett, ám legyen. Engem nem érint. Gusztustalanul önző féreggé váltam.

Most meg elégtételt érzek. Visszaigazolást, hogy jól döntöttem.

Mi, kivándorolt magyarok számtalanszor megkaptuk már, hogy hazaárulók vagyunk, hogy menjünk, nem hiányzunk senkinek, hogy mindig idegenek leszünk a világban és sehol nem lelünk otthonra.

Én meg csak ennyit mondok:

Néha csak arra van szükséged, hogy ellazulj, és azt mond: bazd meg.”

 
titok111

2016.05.13 13:38  | | 714890.

A hosszú hétvégére jól jöhet:
http://real-j.mtak.hu/505/1/MATFIZ_22.pdf

 
titok111

titok111 (714802) |2016.05.11 12:41  | | 714804.


http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9063697

"Nekem megvan a Jövő történelme, nagyon érdekes könyv (nemnem, nem akarom eladni). Talán a legérdekesebb az benne, hogy komolyan gondolta. Azóta én is figyelek a Mester könyveire, találtam is azóta egészen pontosan kettőt. Az egyik hátlapján rajta volt a többi könyvéről készült fotó, borítóval együtt. Tehát következzen a teljes SZK sorozat:

1. Titkos ügyek és ágyak
2. A jövő történelme (olvastam)
3. Álsebész a Gestapo műtőjében (ezt olvastam)
4. Charles Taylor: A dzsungel... (a borító felét takarja egy másik könyv, nem látni a címet - ezt az egyet úgy látszik "álnéven" írta)
5. Forintért koronát
6. Ej, ej Jusztícia (2002)... (olvastam)


Az általam olvasott könyvek közül a Jövő történelme zseniálisan provokatív, a másik kettő rémesen unalmas butaság. A Jusztíciában csak a Jövő történelmét ismételgeti erőltetett dialógusokban, a Gestapos meg egy gyengus kalandregénynek tűnt anno. A Jusztícia hátlapján van egy fotó is a szerzőről, kicsit muris fehér kalapban és öltönyben, de tagadhatatlanul ugyanaz az ember, mint aki a Jövő történelme hátlapján ücsörög. "


 
hata

2016.05.11 12:39  | | 714803.

Kamaszkoromban Zola rajongó voltam.
Egy regényének a címe különösen felkeltette az érdeklődésemet: A Hölgyek öröme
Azt hiszem nem kell részleteznem a csalódásomat (már annak aki egyáltalán olvasta).


 
titok111

titok111 (709962) |2016.05.11 12:32  | | 714802.

Ivan Jefremov: A borotva éle

Egy könyv, aminek az értelmezéséről újabb könyvet lehetne írni – és egy rejtély, mert egy ilyen művel a háta mögött Jefremovot nagyjából Lemmel és Asimovval kellene egy lapon említeni, de valamiért még a kultikus scifi-rajongók sem ismerik/emlegetik a nevét. Így adott a kérdés, hogy mégis milyen könyvet szeretne olvasni egy vérbeli tudományos-fantasztikus guru (és itt most hagyjuk a villogó lézerfegyvereket és az űrcsatákat), ha nem ilyet?

Maga A borotva éle valami elképesztő, mesés utazás – rendkívül hosszú, emiatt türelmet igényel olvasójától, cserébe viszont magába szippantja a befogadót. A trükk az, hogy Jefremov szokatlanul messziről indítja el az összefutó szálakat, és mindenhova beékel valami pluszt, amin lehet gondolkodni és izgulni még azon túlmenően is, hogy a messzi távolban ott lebeg a regény legvégső, ködbe burkolózó vége és célja. Van itt klasszikus értelemben vett kaland, romantika, misztérium, filozófia, még filozófia, tudomány, és még több filozófia. Alapötletből és mondanivalóból annyi, ami más írónak három könyvre is elegendő lenne…

Jefremov sok mindent akar megmagyarázni, sok kérdést tesz fel, és sok választ is ad – néha talán éppen ezt kellene mellőznie. A pszichofiziológia mellett például az általános pszichológia, az indiai kultúra és filozófia, a szépség filozófiája, a szerelmi kapcsolatok, a nőideál alakulása is mély kivesézésre kerül, de az olvasót leginkább a szocialista jövő és a szocialista ember mellett tett karakán állásfoglalás fogja meglepni. Itt lehet a válasz a korábban felmerült rejtélyre: Jefremov elkötelezett híve a kommunizmusnak, pontosabban annak a világnak, ami az idealizált kommunizmusban él. Míg a Sztrugackijok részben például pont azért kerültek kultikus státuszba nyugaton és keleten egyaránt, mert szándéktalanul lettek afféle ellenzéki, felszín alatt odamondogató rendszerkritikus szereplői az irodalomnak, addig Jefremov még semlegességet sem vállal, hanem tökéletesen beáll a hívó kommunista ideológusok és írók közé. Valószínűleg ezzel el is vágja magát attól, hogy a jelenben műveire szélesebb körben emlékezzenek és hivatkozzanak.

Nagy kár, mert A borotva éle az a regény, ami nem csak egyesíti a szépirodalmat a tudományos-fantasztikummal, hanem egyfajta ideált is alkot belőle. Házasítja az orosz realizmust, a jellegzetes szlávos giccsben lubickolást, az idealizmust és a naivitást egy olyan tudományos közeggel, ami reális alapokon nyugszik, de mindenképpen a jövőben teljesedik ki, a jelenben még csak ígéret. Ilyen jellegű írásra talán még a Sztrugackijok sem voltak képesek, szóval Jefremovra mindenképpen érdemes vetnie pár pillantást annak, aki a legszínvonalasabb scifit akarja olvasni.

 
dingidungi

dingidungi (714800) |2016.05.11 12:21  | | 714801.

Jaj, bocsánat! A smiley természetesen nem szándékos...

 
dingidungi

2016.05.11 12:19  | | 714800.

Valamiért nosztalgiám támadt. Annak idején nem csak a könyvet olvastam, szerettem, láttam színházban is (Végvári Tamás (†, Gálvölgyi János). Két színdarab, amely -úgy tűnik- sosem veszít aktualitásából:
Velúrzakó

 
titok111

grisenyka (709927) |2015.08.19 08:34  | | 709962.

Hát igaz, ami igaz, az pszichológiai esettanulmány (vagy durva pornófilmforgatókönyv). Szóval ha valaki kihagyja, azáltal semmi értékestől nem esik el.

Volt egy orosz írótól a Borotva éle c. könyv, az viszont izginek tünt 10 évesen. Mondjuk A jövő történelme c. könyv is.

 
grisenyka

titok111 (709926) |2015.08.17 10:12  | | 709927.

Köszi, sikerült De Sade márki könyvétől elriasztanod - a fülszöveg alapján.

Ha már itt tartunk:
Diderot: Fecsegő csecsebecsék
Balzac: Pajzán históriák


 
titok111

2015.08.17 10:08  | | 709926.

Mondjuk az Anti Justine se volt rossz olvasmány egyetem előtt...

 
grisenyka

2015.08.11 15:02  | | 709879.

5 könyv, amit el kell olvasnod egyetem előtt.
(http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2015/8/8/Ot_konyv_amit_el_kell_olvasnod_az_egyetem_e_802KBM)

1. George Orwell: 1984

2. Mihail Bulgakov: Mester és Margarita

3. Jennifer Egan: Az elszúrt idő nyomában

(Jennifer Egan metszően okos, fergeteges humorú és felkavaróan érzelmes könyve olvasók millióit hódította már meg Amerikában. 2011-ben megkapta a Pulitzer-díjat, és azóta több mint 30 nyelvre lefordították.)

4. Gabriel García Márquez: Száz év magány

5. Kurt Vonnegut: Macskabölcső

A könyv címe arra a játékra utal, amikor valaki meghatározott módon az ujjai köré teker egy fonalat, és azt a másik a szabályok szerint átveszi tőle, így a macskabölcső egy újabb alakot vesz fel. Ezzel játszott Felix Hoenikker atomkutató, amikor ledobták az atombombát Hirosimára.

 
grisenyka

2015.04.14 12:20  | | 707320.

2014. szépirodalmi könyve:

Grecsó Krisztián: Megyek utánad 37 % - 611 szavazat
Dragomán György: Máglya – 21 % - 344 szavazat
Totth Benedek: Holtverseny – 15 % - 242 szavazat
Benyák Zoltán: Csavargók dala - 14 % - 231 szavazat
Péterfy Gergely: Kitömött barbár – 14 % - 231 szavazat


 
riffentyu

2015.01.03 10:48  | | 705019.

Chile: Luis Sepúlveda: - Az öreg, aki szerelmes regényeket olvasott,
- A sirályfióka esete a macskával, aki megtanította repülni

 
grisenyka

2015.01.03 10:18  | | 705017.

Facebookról szedtem:
Ha te is szeretnéd követni Ann példáját, és megismerni más országok kultúráját, szeretnél a helyi emberek fejével gondolkodni, akkor nézd meg a következő listát a magyarul elérhető külföldi irodalmakból. Ha te is tudsz olyan könyvet, ami hasznos lehet mások számára, írd meg nekünk!

Afganisztán: Khaled Hosseini - És a hegyek visszhangozzák
Albánia: Ismail Kadare - Az Álmok Palotája
Ausztrália: Markus Zusak - A könyvtolvaj
Belgium: Francois Emmanuel - A szomszéd szoba
Bosznia-Hercegovina: Sasa Stanisic - Hogy javítja a katona a gramofont
Egyiptom: Ahdaf Soueif - Szerelmem, Egyiptom
Etiópia: Abraham Verghese - Könnyek kapuja
Horvátország: Robert Perisic - Köpd le, aki rólunk kérdez
India: Khushwant Singh - Át, Pakisztánba
Japán: Murakami Haruki - 1Q84
Kína: Ma Jian - A tollnok
Mexikó: Juan Pablo Villalobos - Bunkerzsúr
Norvégia: Knut Hamsun - Áldott anyaföld
Olaszország: Elena Ferrante - Amikor elhagytak
Oroszország: Vlagyimir Szorokin - Az opricsnyik egy napja
Peru: Mario Vargas LLosa - Szeretem a mostohámat

 
kuvaszkusz

2014.12.16 10:20  | | 704672.

A Galaxis útikalauz tényleg nagyon jó

Nekem sok kedvencem volt
gyerekkorom meseirodalma, majd a pöttyös és csíkos könyvek, de szinte minden, amit egy fiatal az ifjúságnak, vagy felnőtteknek szóló irodalomból be tudott fogadni:
Jókai, Mikszáth, Dumas, Zola, Móra, Gárdonyi, Mark Twain, az indián könyvek, a kalandos, vagy történelmi regények, irodalmi útikönyvek. Lehetetlenség felsorolni. És természetesen Rejtő
Ezeket ma is szeretem, csak közben jelentősen kibővült a lista az azóta megjelent, hasonló témájú regényekkel.
Edit: Tolkient is nagyon ajánlom


 
hata

2014.12.16 09:42  | | 704670.

Nekem korszakaim voltak.
Gyerekkoromban Gárdonyi, kevésbé Jókai
Középiskolás koromban Zola
Egyetemista koromban az egzisztencialisták, elsősorban Camus
Később vegyesen mindent.
Mostanában már kevesebb a türelmem egy regényhez, inkább novellákig jutok el.
Illetve igen érdekel mint ateistát a kereszténység története. E körben ajánlok két nagyon jó könyvet:
Paul Verhoeven: Názáreti Jézus az ember fia
Vermes Géza: A kereszténység kezdetei. Názárettől Nikaiáig (Kr. u. 30-325)

 
grisenyka

Sandviking (704668) |2014.12.16 08:46  | | 704669.

Köszönöm - kipróbálom. Érdekes az angol humor - van, amikor bejön.

Azt vettem észre, hogy az angolok nem szeretik a főszereplőiket - általában iróniával kezelik.

 
Sandviking

grisenyka (704643) |2014.12.16 08:41  | | 704668.

Douglas Adams sajnos már elhunyt, de az a pár műve ami megvan, a kedvencem. Ő írta a Galaxis útikalauz 5 részes trilógiáját, illetve Dirk Gently két könyvét ( a másik a A Lélek Hosszú, Sötét Teadélutánja ).
Nagyon sajátos Sci-fi-vel kevert filozófikus angol humor, Terry Pratchett korongvilágjával - ami ugyanezt fantasy-vel keveri - párhuzamba hozható.
Ha valakinek bejön ez a fajta humor, akkor annak nagyon, de ha nem akkor nagyon nem.
A kétség lazaca sajnos az utolsó félbe maradt műve néhány novellával kiegészítve. De ez már 12 éve megjelent.

 
grisenyka

2014.12.13 17:39  | | 704643.

13 tuti könyv karácsonyra – HVG ajánlata:
Dragomán György: Máglya (zseniális – e-bookban át tudom küldeni)
Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló (1935-1946 – 9900 forint)
Kun Árpád: Boldog észak (nem olvastam, de megvan e-bookban)
Thomas Pynchon: Beépített hiba
Csurgó Csaba: Kukoricza
John O’ Farrel: A férj, aki elfelejtette a feleségét
Émile Ajar: Salamon király szorong (Az Előttem az élet van meg – filmen láttam, zseniális)
Douglas Adams: A kétség lazaca (megvan, de nem ismerem - a szerzőt sem – tényleg jó?)
J. R. R. Tolkien: A szilmarilok (megvan)
- Tényleg kihagyhatatlanok a művei – mert nekem eddig sikerült
Krusovszky Dénes: A fiúk országa – megvan, de nem ismerem
Per Petterson: Átkozom az idő folyamát
John Cleese: Na szóval…
Saleo'Reilly, Bill-Martin Dugard: Jézus - Egy kivégzés igaz története

Ami megvan, szívesen elküldöm – nem dicsekedtem

 
emeryone

(703424) |2014.11.25 19:16  | | 704316.

Ezek mind nagyon jók voltak és végre valaki ismeri a Madárkát! 8-) Én a könyvön is jókat nevettem. A filmet a barátommal néztük a könyv után, jókat röhögtünk, a többiek megtudálékosan és rosszallóan néztek, mert ők a mély mondanivalót keresték.(Szerintem gőzük sem volt miről szólt) Tény, volt benne, de nem az volt a cél, hogy fapofával sírva olvassuk és nézzük.

Az összes Rejtő, különösen a Csontbrigád
Az összes Merle,
Az összes Stephen King, különösen a Holtsáv
Az összes Mattyasovszky Jenő(Hód)?


Victor Hugo:
Henri Carriére: Pillangó
William Wharton: Madárka
Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére
Gárdonyi Géza: Egri csillagok, Láthatatlan ember
Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

 
grisenyka

2014.11.25 15:23  | | 704311.

Dragomán György

"És akkor az ezredes azt mondta, hogy éjszaka baleset történt a Nagyszovjetunió egyik atomerőművében, és a szél idehozta a rádióaktivitást, és igazság szerint nem is volna szabad megtartani a meccset, de nem akarnak pánikot, úgyhogy meg lesz tartva, de ő azt tanácsolja nekünk, kapusoknak, hogy ne vetődjünk, és kerüljük a kapcsolatot a labdával, mert az összeszedi a rádióaktivitást a fűből." Ezzel a mondattal kezdtem el írni A fehér királyt. Egy szép felvétel, arról, hogy most mi van ott.
See translation
Csernobil: Képeslapok Pripjatyból. (Nem tudom beilleszteni, de innen olvastam:
https://www.facebook.com/ 
grisenyka

2014.10.23 20:43  | | 703650.

Egy másik lista:

1) J.K. Rowling: Harry Potter
2) J. Joyce: Ulysses
3) V.V. Majakovszkij: Nadrágba bújt felhő (ha érvényes; ha nem, akkor VVM: Hogyan kell verset írni?)
4) Örkény István: Tóték
5) Kierkegaard: Vagy-vagy
6) Iszaak Babel: Odesszai történetek
7) Gogol: Holt lelkek
Csillik Kristóf: Credo
9) Jevgenyij Popov: Vodkára vodkát
10) R. Tagore: Gitanjali

 
Sandviking

2014.10.15 16:51  | | 703524.

Nem találkoztam Mika Waltari könyveivel eddig, pedig kamaszkoromban nagyon nagy hatást tett rám a Mikael / Mikael Hakim, illetve a Szinuhe is. Nekem Robert Merle szintre emelkedtek ezek a munkái.

Ezen kívül az angol abszurd humor két nagymestere : Douglas Adams és Terry Pratchett ( Különösen a korongvilág ) könyveit is gyűjtöm.

 
Lapozás:  
1/3


Felhasználónév:

Jelszó:

JelszóemlékeztetőFriss feladványok:
 Sok kis prímcsoport
 Betűrejtvény LXXXIX.
 Megkeverve 1.
 Bináris tábla
 Kuszkusz
 Becézett szavak
 Százalékos országsorozat - javítva!

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS