ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Feladványok (15637)
Heti kvíz (1107)
Választás 2018 (838)
Napi kvíz (871)
Jelszófejtés (3962)
Gratulációk (eredmények) (4719)
Tőlem Nektek (11617)
Betűtészta (2602)
játékos javítás (1534)
Matek (412)
honfoglaló (118)
asszogramma (1649)
A nap képe (2484)
Egyszámjáték (858)
Kvízverseny (6350)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Hipnózis
Varázsgömb
Agyscanner

DigitalAge >> Fórum >> Okosságok

Világegyetem története

Sorrend:  
Időzóna:
Méret:

Hirdetés


Dr. House

delfinem (373952) |2010.08.21 20:41  | | 377672.

Mi is a világmindenség vagyunk, hiszen részei vagyunk, mint csepp víz a tengerben. Ha így van, akkor az Univerzum – emberi formájában – az Univerzumot ismeri meg, vagyis önönmagát. És itt jön a kérdés, hogy egy megismerő rendszer képes –e megismerni önmagát? Szerintem nem.
Ebből kifolyólag -- ahogy Ha Kap Eszi Maki mondaná-- ha mégis erőltetjük a megértést, akkor szükségszerűen előjönnek a paradoxonok. Például a semmiből való keletkezés gondolata, amelyet nem értek, mert számomra a semmi minden lehetőség teljes hiányát jelenti. Sőt talán ezért jönnek elő a határok, illetve a végesség. ( Például az univerzum idő és térbeli végessége).

A 13. emelet című sci-fiben ( sokkal jobb, mint a Mátrix ! ) szó szerint el lehet menni a világ határáig, és ez szorosan összefügg azzal, hogy ebben a világban lakó embereknek az égvilágon semmi esélyük rájönni, hogyan keletkezett a világuk.

 
dingidungi

2010.08.20 10:55  | | 377022.

Ha szabad, próbálkoznék én is egy szösszenettel.

Semmi - téridő - kvarkok - elemi részecskék - kölcsönhatások - gyenge és erős magerők - gravitáció - elektromos kölcsönhatás - tágulás - hő - inflálódás - hűlés - sugárzás - anyag létejötte - átlátszóvá válás - tágulás, hűlés - csomósodás - hidrogén/hélium arány - csillagok létrejötte - fúzió - fúziós robbanások - nehezebb elemek létrejötte (szén, szilícum, vas) - szupernóvarobbanások - szétszóródás - kisebb égitestek létrejötte (kisbolygók, üstökösök, kőzetbolygók) - galaxisok, naprendszerek - stabil keringési pályák kialakulása - egy bizonyos bolygó stabil pályán - folyékony víz, szén, szilícium - széndioxid-nitrogén légkör - villámlások - szerves molekulák kialakulása - szénhidrogének, molekulaláncok - DNS, RNS - egysejtűek, puhatestűek, óceáni élet - rákok, csigák - medúzák, halak - klorofill, oxigén - a szárazföld meghódítása - bogarak, kétéltűek - dinoszauruszok - a kontinensek kialakulása, vándorlása - kisbolygóbecsapódás - a melegvérű élőlények, emlősök térhódítása - eszközhasználat - tűz - ruházat - vadászat, halászat - beszéd, kommunikáció, írás - kerék - biztonságos otthonteremtés - állattenyésztés, földművelés - önszerveződés (család, társadalom) - társadalmi hierarchiák kialakulása - vallás, világnézet - háborúk, térhódítások, népvándorlások - piramisok, temetkezési szokások - eszközhasználat további fejlődése - kereskedelem, a pénz mint értékmérő és csereeszköz megjelenése - a kultúra megjelenése (könyvek, könyvtárak, zene) - alapvető erkölcsi normák megjelenése (szabályok, törvények) - vallásháborúk - inkvizíció - ipari forradalom - gépjárművek - olajipar - világválság - világháború - világválság - világháború - atomkorszak - két világrendszer - hidegháború - tranzisztor, IC - űrkorszak - analóg elektronika, hírközlés, rádió, tv az otthonokban - mikroelektronika - digitális technika - számítástechnika (ENIAC) - ZX-81, Spectrum, C64 - számítógéphálózatok - papírfogyasztás - bürokrácia - papírfogyasztás - bürokrácia - papírfogyasztás -bürokrácia - környezetszennyezés - reklámok - reklámok - reklámok - fogyasztói társadalom - környezetszennyezés - környezetszennyezés - bürokrácia - űrkutatás - UFÓ-k - SETI program - műholdak, mobiltelefon - sport, szabadidő - egészséges életmód - reklámok - reklámok - sport - urbanizáció - tömegközlekedés - élettér beszűkülése - betegségek, járványok, vírusok - internet, PC - számítógépvírusok - bürokrácia - papírfogyasztás - esőerdők kiirtása - GPS - jégsapkák olvadása - tengerszint emelkedése - ózonlyuk, általános felmelegedés - a természeti erőforrások végletekig történő kihasználása...

... és talán valahol a Gliese 581 C-n döbbenten ott ülnek az ET-k és kíváncsian várják, hogy vajon mi lesz még ebből?

 
delfinem

dingidungi (376872) |2010.08.20 07:33  | | 376942.

ÚGY RÉMLIK, NEM HALLOTTAM MÉG.PEDIG NAGYON JÓ*****

 
dingidungi

2010.08.19 19:39  | | 376872.

Erről a témakörről elsőként Isaac Asimov jut eszembe (1920-1992, R.I.P.).

Ő, aki seregnyi dolgot publikált, hihetetlen termékeny író volt, gyakran saját (nem is feltétlenül elfogadott) gondolataival, felvetéseivel tarkított, fűszerezett műveket adott közre. Ámde mégha sokszor elkalandozott is a sci-fi birodalmába, azt hiszem, örökbecsű művei pl. a "Hold tragédiája", avagy a "Robbanó Napok". És mindezt tudósként, ismeretterjesztőként, egy író szókincsével, élvezetes, olvasmányos módon.

Visszatérvén a topic címére - anekdota Róla, nem tudom, ismeritek-e, ha jól tudom, írótársától Arthur C. Clarke-tól származik:

"Asimov megírta a Világegyetem történetét egy kötetben. A saját önéletrajzát pedig kettőben."

 
titok111

delfinem (375082) |2010.08.17 14:39  | | 375902.

A reménytelen.

 
delfinem

2010.08.16 10:51  | | 375082.

"Ahogy mondani szokás, a remény hal meg utoljára... De ki fogja szegényt eltemetni...?"
 
grisenyka

delfinem (373952) |2010.08.13 14:54  | | 374122.

Popper Péter egy előadásában volt:
Kísérletet végeztek amerikai és japán emberekkel. Kérdéseket tettek fel, és közben vizsgálták az agyukat (EEG-vel?)
Először számtani műveleteket kellett megoldaniuk, és mind az amerikaiak, mint a japánok a jobb agyféltekéjüket használták erre a célra.
Utána azt mondták, hogy most gondoljanak Istenre.
Az amerikaiak továbbra is a jobb agyféltekéjüket használták, a japánok viszont a balt: érzésekkel, intuíciókkal közelítettek Istenhez, nem ésszel, mint a nyugati világban.

 
delfinem

2010.08.13 11:05  | | 373952.

A VILÁGMINDENSÉGEN GONDOLKODNI NEM NEKÜNK, KIS EMBERKÉKNEK VALÓ###
A VILÁGMINDENSÉG KIALAKULT VALAMIKOR###

A FOGALMÁT KELLENE FELFOGNI!!!

 
Dr. House

chabie (vendég) (5435) |2010.08.12 17:44  | | 373592.

Az borította fel az egyensúlyt, aki először unta meg az örökös hajbókolást, kirúgta maga alól a széket, és azt mondta: NEM tapsolok tovább. Így hát ő a világ teremtője…

 
neo3

GospeLL (vendég) (2304) |2005.09.12 12:19  | | 5489.

Még valami eszembe jutott. (Sajnos nem tudom, milyen az a végtelen dimenziós komplex tér...) Mondjuk, Te, praktikus oldalról, hogyan fognál hozzá egy ilyen projektnek? Mondjuk, hogyan lehetne egy világtörvényt úgy felépíteni, hogy az a kezdeti feltételeket is tartalmazza... Vagy a néhány keretszám elég? És egy butácska történet: "Kapott valaki valahonnan egy nagy és gyönyörű könyvet. A könyv szinte élt. Megpróbálta megtudni, hogyan működik. Elkezdte hát mérni. A könyv minden vastagságát, borítóját, megszámolta a lapjait. Kitépte a hátsó lapot, ami nem volt túl releváns. Elvágta a papírral az ujját. Látta, nem tart meg semmi súlyt. Hengerbe hajtotta és elbírta az egész könyvet. Az anyaga érdekes volt, elkezdte vegyelemezni. Molekulákból állt, azok meg atomokból, eljutott a határozatlansági összefüggésig. A könvben képek voltak, amik színesek voltak és mozogtak. A színeket felbontotta először egy prizmával, majd Fourier-analízisnek vetette alá. A könyvben lévő jeleket is megszámolta, a jelekből álló csoportokat is. Kiderült, hogy a legkisebb jelegységek relatív gyakoriságából fontos tételeket lehet levezetni. A jelegységeket a differenciálgeometria módszereivel vizsgálta, megállapította a betűfajták görbületét és osztályozta őket. Megállapította, hogy a betük Leejtette a könyvet, így rátalált a gravitációra.... Aztán arra gondolt, ennek lehet, hogy más a célja." Üdv: n

 
chabie (vendég)

2005.09.10 05:55  | | 5435.

MINDIG létezett a végtelen,ellentétes előjelü energiák egyensúlya.Majd megjelent az ISTEN,és felboritotta az egyensúlyt.A nagy Bumm-ban megszületett az időszámítás,és megjelentek a természettudományok törvényei.Ezek segítségével jött létre AZ,amit nemes egyszerűséggel világegyetemnek hívunk.Egy kis idő múlva ISTEN rájött,hogy az egésznek ÍGY semmi értelme sincs,ezért néhány élőlénynek ÉRTELMET adott.MA együtt tapsolhatunk a MŰ-nek. MI ÉRTELME VAN A VILÁGMINDENSÉGNEK,HA SENKI NEM TUD RÓLA?

 
neo3

GospeLL (vendég) (2304) |2005.09.09 13:12  | | 5405.

Nekem erről egy idézet jutott eszembe: "Az Isten - halhatatlan ember. Az ember halandó isten." Nem tudom a nevét, aki kitalálta, csak a rangját írták le.

 
GospeLL (vendég)

2004.10.28 12:58  | | 2304.

Itt van egy pontosan 200 szavas remekmű. Van benne egy kis materializmus, egy kis determinizmus, egy kis misztikum, egy kis vallás meg egy kis természettudományos látásmód. Olvassátok.

-------------------------------------------

Valaki nagyon unatkozott a komplex végtelen dimenziós euklideszi térben.
Kitalált pár sajátértékegyenletet és pár érdekes szabályt.
Megvalósított egy véges dimenziójú rendszert, ami ezek alapján működött. A rendszer hermetikusan zárt, tehát belülről nem lehetett kilátni.
A rendszer egy pontjának hatalmas energiát adott. A véges dimenzióban a meghatározott szabályok alapján emiatt hatalmas robbanás majd önszerveződés indult be.
A Valaki egy idő után megúnta a játékot és otthagyta az egészet magára (vagy kicsúszott a keze közül az irányítás).
A rendszer entrópiája nőttön nőtt, az önszerveződés egyre magasabb fokot ért el.
Az energia gócokba tömörült az egyik szabálynak köszönhetően. Az energiagócokban a strukturáltság elképesztő magas fokot öltött.
Egyik-másik energiagócban primitív, önfenntartó lények jöttek létre. Némelyek képesek voltak megérteni a Matematikát. Némelyek képesek voltak reprezentálni magukban a teret 3 dimenzióban. Némelyek már tudták, mi az óra és mi a méter, de még nem tudták, mi az idő és mi a tér. Némelyek képesek voltak elgondolkozni, hogy hogyan jöhetett létre az idő és a tér, és az ezt leíró szabályrendszer, mielőtt saját belső agressziótól fűtve elpusztították magukat.
Az egyik ilyen pontot Földnek hívták. Jobbára ártalmatlan volt.
Aki a rendszeren belül létezett, soha nem jött rá a rendszer igazi mibenlétére.

A történet befejezése sajnos még nem ismert.

 
GospeLL (vendég)

2004.10.28 12:26  | | 2303.

A világegyetem története 200 szóban? Hát az nagyon rövid :) Az a gyanúm hogy egy ilyen rövid összefoglalásban nem jut majd hely a Földnek meg az emberiségnek. De komolyan, az univerzum egészéből garantáltan nem képvisel 1/200 -d részt az emberiség (amúgy is kisszerű) történelme..

Legfeljebb ha nagyon egoisták akarunk lenni, akkor belefér ez a két szó, ami a galaxis utikalauzban a Földről szóló szócikk volt:

jobbára ártalmatlan

 
catchkoo

2004.10.27 12:53  | | 2298.

VAGYOK
Van.
Volt.
Lesz.
Lesz?
Lesz!
VAGYOK

 
yooseph (vendég)

2004.10.22 19:33  | | 2268.

Mi volt elöbb a tyúk vagy a tojás?
...a sperma.

 
kirgabo

2004.10.22 19:10  | | 2267.

Emberek napok óta szeretném ha 1 csak 1 hozzászólás jönne ehhez a témához! elgondolkoztam azon, hogy talán senkit nem érdekel? nem érdekli az embereket hogy honnan eredünk? mi volt? Annyi meg annyi ember foglalkozik manapság hazánkban a múlttal, mindenki ócsárol mindenkit, és nyomdafestéket nem tűrően akár a parlamentben beszélnek a múltról, akkor itt miért nem teszitek? Félelem van bennetek, vagy senkinke nincs egy épkézláb ötlete? ez számomra elképzelhetetlen. Ez az oldal szerintem az intelligens embereket szedi össze. Itt egy igazán komoly kihívás. Emberek, nagyon szépen kérek mindenkit, hogy áldozzon rá 3 percet, és próbálja meg megfogalmazni a feladó kérését. Higyjétek el megéri, hisz amikor én írtam, valami miatt nagyon elgondolkoztam, hogy honnan jöttünk és hová tartunk. Ez itt nem egy gagyi oldal, nem arra való, hogy a pl: feladványoknak megnézzük a megoldását, és utána más néven beküldjük a helyeset, majd büszkék legyünk a teljesítményünkre. ŐSZINTÉN GRATULÁLOK ÉS KÖSZÖNÖM A FELADÓNAK EZT A SZÉP FÓRUMOT. KÍVÁNCSI LENNÉK A FELADÓ ÁLLÁSPONTJÁRA. Úgyhogy kérlek kedves yoda, kérlek írj te is pár sort. Bocsánat ha túlbuzgó lennék!

 
kirgabo

2004.10.10 12:01  | | 2192.

Ez egy érdekes téma, nem értem miért nincs rá kereslet... Emberek ennyire érdekel benneteket hogy miből lettünk, és hová tartunk? Itt az ideje, hogy beszéljünk róla, gyerünk véleményeket!!!!!!!

 
yoda

2004.10.09 13:59  | | 2190.

no, ez már alakul :) kíváncsi vagyok mi lesz a végén belőle :)

 
kirgabo

2004.10.09 12:46  | | 2189.

Sziasztok kicsit kibővíteném a történelemmel is ha nem baj. Szóval csak kulcsszavakban:

Semmi-fény-robbanás-levegő-víz-élet-tűz-lét-faj-öntudat-tudat-elme-felismerés-csoport-szeretet-racionalitás-magántulajdon-szándék-igény-társ-érdek-vallás-csere-PÉNZ-pénz-pénz-vallás-háború-vallás-háború-látszatbéke-újjáépítés-tudatlanság-fejlődés-elnyomás-nép-fájdalom-változás-másokid öntudat-gép-SZÁMÍTÓGÉP-baj-természet-már késő-környezet-nincs-éhezés-különbség-olaj-arany-modern-lejtő-munkanélküliség-robot-elnyomás-gép-öntudat-lét átértékelődése-végtelen-érzelem-fontos-rangsor-levegő-kevés-szenvedés-változás-pénz-háború-semmi-ember-újra öntudat-csere-logika-ézelem-nincs pénz-szükség-nincs szükség-szeretet-béke-felismerés-boldogság-emberek-egyenlő-testvér-anya-család-változás-örökkévalóság-föld-ég-víz-tűz-fény-robbanás-semmi

Azthiszem érdemes átgondolni hol tartunk most! Két dolog nem hiába van kiemelve!!!!

 
yoda

2004.10.08 14:54  | | 2186.

milyen kreditrendszert? milyen moslék? :)

 
levelibela

2004.10.08 13:49  | | 2185.

Ennyire fontos lenne az emberiség a Világegyetem(b)en ? Szerintem erősen bukásra áll, csak kitalálta ezt a fránya kreditrendszert ...
Az viszont igaz, hogy a moslékot is el kell vinnie a menzáról valakinek :)

 
Aphro

2004.10.08 12:45  | | 2184.

Akkor kiegészítem:
BUMMMMM, emberiség, BUMMMMMM

 
kuliver

2004.10.08 09:04  | | 2182.

Nekem nagyon tetszik, de az első BUMM-od, és a második bumm-od közé be kellett volna raknod, valahogy az ember megjelenését a Világegyetem történetedbe, és akkor lenne teljes :-))

 
levelibela

2004.10.08 08:58  | | 2181.

Próbálkoznék egy rövid szöveggel :)

BUUMMMMM, bumm, bumm, bumm, BUUMMMMM

 
yoda

2004.05.16 10:49  | | 504.

Sziasztok!
Új játékot/versenyt találtunk ki, le kellene írni a Világegyetem történetét 200 vagy kevesebb szóban.

Írjátok ide be a történetet és a véleményeteket a többiek írásáról, vagy küldjétek el levélben a digitalage@digitalage.hu címre.

Remélem jókis írások fognak születni :)

 


Felhasználónév:

Jelszó:

JelszóemlékeztetőFriss feladványok:
 Énekeljünk 3.
 Közös többszörös 70.
 Dolgozzátok fel! - itthon
 Anagrammás közös többszörös
 Közösködjünk!
 Kakukktojások a fészekben
 Álösszetett szóegyenletek 3.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS