|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Friss fórum:
|
|
A hét kérdése:
Jelentkezz be a heti kérdéshez!
|
|
Legolvasottabbak:
|
|
EBÉD
Hirdetés
riffentyu |
nklari (565952) |2011.12.19 22:31 | | 566052. |
| |
Például:
Céklapuding
- 60 dkg cékla,
- 4 dkg vaj,
- 1 fej lilahagyma
- 2 dl tejszín,
- só, bors, őrölt kömény, őrölt szerecsendió, fél citrom, 3 tojás
A céklát főzi (én sütőben sütöm).
Meghámozzuk, egy evőkanálnyi vajon vékony szeletekre vágott lilahagymát pirítunk és hozzáadjuk a szeletekre vágott céklát. Néhány percig együtt párolódnak, aztán jöhet bele a tejszín és még 10 percig párolódhat. Rövid ideig hűlni hagyjuk, mehet bele só, bors, kömény, szerecsendió, citromlé, hozzákeverjük a tojásokat, majd az egészet összeturmixoljuk, vajjal kikent csészékbe vagy tortaformába töltjük
Vízfürdőbe állítva, papírral letakarva 111 °C-os sütőben egy órán át gőzöli.
(én meg csak egyszerűen sütőbe rakom, és megsül, semmi vízfürdő).
Selymes mártások illenek hozzá (sajtmártás hollandi mártás), sültekhez köretnek jó.
Egyéb zöldségekből is hasonló, a fűszerezése persze más és más lehet.
A sárgarépa puding például gyömbérrel és fehérborssal finom, a karfiolpuding is szerecsendióval és fehér borssal, a spenótpuding fokhagymával ( jó sokkal)
|
|
riffentyu |
OpelAstra (566022) |2011.12.19 22:09 | | 566042. |
| |
Mint "fogyasztó" ismerem. De azt nem tudom, hogy passzírozzák-e vagy szűrik. |
|
riffentyu |
nklari (565952) |2011.12.19 22:08 | | 566032. |
| |
Harcsa! tényleg az is jó, valahogy idén csak ponty jutott eszembe. (Néha meg tengeri halleves.) A zöldségpudingokat mindjárt beírom (Liscsinszy Béla: Reform szakácskönyve ötletei alapján szoktam csinálni, kis változtatással). |
|
OpelAstra |
riffentyu (566012) |2011.12.19 22:08 | | 566022. |
| |
Hogy miként készítik ott? De hiszen ismerheted, mert már kóstoltad! Szóval passzírozva, vegyes filézett halból, szögedi paprikával és makói hagymával |
|
nklari |
riffentyu (565932) |2011.12.19 17:01 | | 565952. |
| |
Szia,
legegyszerűbbnek ezt találtam:
"80 dkg harcsafilé, 3 nagy fej hagyma, 4 ek szép kalocsai paprika, 2 dkg só, 3 cseresznyepaprika.
A hagymát apróra vágom, majd kb. 2.5 liter vízben felteszem főni. Mikor felforrt beleteszem a 3x3 centis kockákra vágott harcsafilét, a sót és a paprika felét, (ha erősen szeretjük, akkor a cseresznyepaprikát is. Kb 25-30 perces forralás után beleszórom a paprika másik felét és még vagy öt percig forralom."
Azért néhány halászlékocka még belefér.:-)
Hogy készül a zöldségpuding?
|
|
OpelAstra |
riffentyu (565932) |2011.12.19 16:27 | | 565942. |
| |
Már miért főznénk, amikor az ország legjobb halászlevét helyben meg tudom venni, mégpedig a Kiskőrössy Halászcsárdában - van-e ki e nevet nem ismeri? |
|
riffentyu |
2011.12.19 16:18 | | 565932. |
| |
Ha főztök halászlét karácsonyra, akkor hogyan(konkrétan)? - kb. száz változatát leltem föl az ismert kategóriákon belül. |
|
riffentyu |
2011.11.02 16:36 | | 548232. |
| |
Vendégség, ünneplés miatt lesz:
egyben sült karaj, kb. 1 cm-ként bevagdosva, majdnem végig, de ne essen szét, minden résbe beledugok egy szelet füstölt sajtot és egy szelet almát, így sül meg.
hozzá: krumplipüré, répa és zeller puding, meg
saláta
(a zöldségpudingok még nem biztos) |
|
grisenyka |
2011.11.02 16:22 | | 548222. |
| |
zöldborsóleves, rakott krumpli |
|
padat |
mutterka (541882) |2011.10.12 18:41 | | 541912. |
| |
Van olyan, hogy az almát együtt sütöm meg a hússal és krumplival. Ilyenre gondoltál? |
|
hata |
2011.10.12 18:08 | | 541872. |
| |
Krumplistészta. Elegánsabb nevén gránátos kocka. Még elegánsabb nevén grenadirmarsch. |
|
padat |
2011.10.12 18:05 | | 541862. |
| |
Nálunk ez a heti menü:
Hétfő: zöldségleves, rakott burgonya, savanyú.
Kedd: Csirke raguleves, káposztás kocka, gyümölcslé.
Szerda: rizsleves, rántott karfiol rántott sajt rizs, francia saláta.
Csütörtök: csontleves, párolt pulyka apróhús, majonézes kukorica.
Péntek: gyümölcsleves, brassói aprópecsenye pirított burgonya, csalamádé.
Hétvégén valószínűleg bableves lesz mákos vagy diós tésztával, de ez attól is függ, hogy mit látok meg a piacon. Múlt héten például gyönyörű, friss velő volt a húsboltban, így májas-velő volt az ebéd. Ugyanis én nem tudom a vesét rendesen kitisztítani, még 2 nap ecetezés után is érzem a szagát. És ráadásul szerintem sokkal finomabb májjal a velő. |
|
riffentyu |
titok111 (540252) |2011.10.12 17:51 | | 541852. |
| |
Ez se rossz!
Paradicsomleves betűtésztával (ha nem édes, és van benne friss bazsalikom...) |
|
titok111 |
2011.10.10 14:00 | | 540252. |
| |
NA a végén paradicsomleves volt betűtésztával, meg gombás malacpaprikás tejfölösen tésztával. Jaj de jó volt :-) |
|
gabusfrici |
riffentyu (538482) |2011.10.07 14:45 | | 538922. |
| |
Nemcsak szép, de nagyon finom. Itt megnézheted.
http://receptek.tv/?n=4&oldal=49&uid=478 |
|
titok111 |
(538042) |2011.10.07 13:20 | | 538772. |
| |
Dezső egy univerzális ember, aki főz, kimér, felszolgál, mosogat, és még a vendégséget is szórakoztatja.
Pl. a jövő héten ezzel:
Hétfô Hagymaleves
Malacpaprikás tésztakörettel
Kedd Zöldborsóleves
00 Pusztapörkölt
Szerda Zöldséges tarhonyaleves
Szalontüdô rizi-bizivel
Csütörtök Daragaluskaleves
Töltött dagadó hagymás törtburgonyával
Péntek Tejfölös fejtettbab-leves füstölt hússal
Káposztás kocka
A mai palócleves is igen ízletes volt...
|
|
hata |
(538052) |2011.10.07 10:58 | | 538502. |
| |
Eszembe juttattad gyerekkorom vasárnapi ebédjeit. Akkoriban (50-es évek eleje) egy héten egyszer volt hús, vasárnap. Többnyire csirke, de akkor még létezett élő csirke. A háziasszony vágta el a nyakát. (Ma még vág valaki csirkét?) Na akkor én kimenekültem a konyhából. Viszont utána gyorsan vissza is mentem, mert hagymás zsíron sült csirkevért kaptunk, amit nagyon szerettem. Utána ismét kifelé, mert a csirke kopasztásának szörnyű "illata" volt. De az ebéd az csodálatos volt. A rántott csirke azóta is a kedvencem. |
|
riffentyu |
(538422) |2011.10.07 09:38 | | 538482. |
| |
jól nézhet ki! fotót nem csinálsz róla? |
|
|
|
|