ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Feladványok (15628)
asszogramma (1649)
Jelszófejtés (3958)
A nap képe (2484)
Egyszámjáték (858)
Tőlem Nektek (11607)
Kvízverseny (6350)
Gratulációk (eredmények) (4714)
ma történt (1726)
csak úgy.. (4161)
Választás 2018 (833)
Heti kvíz (1103)
Nyelvelés (1872)
játékos javítás (1533)
Napi kvíz (867)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Hipnózis
Varázsgömb
Agyscanner

DigitalAge >> Fórum >> Zanza

Kép-kvíz

Sorrend:  
Időzóna:
Méret:

Hirdetés

Lapozás:  
1/81

tappi

2019.04.21 20:10  | | 736382.

Köszönöm a játékot

 
littlered

kadar (736375) |2019.04.21 20:01  | | 736379.

Jó játék volt, köszönöm szépen! És ugye lesz máskor is?

 
grisenyka

kadar (736375) |2019.04.21 19:52  | | 736377.

Köszönöm a játékot.

 
padat

kadar (736375) |2019.04.21 19:52  | | 736376.

Köszönjük a játékot.

 
kadar

kadar (736320) |2019.04.21 19:25  | | 736375.

Megoldás: Leonardo da Vinci (1452-1519)
Első kép: Leonardo: Angyali üdvözlet (1473-1475)

Március 25-én ünneplik a katolikusok Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, mely Jézus fogantatásának illetve születése hírüladásának főünnepe.

Második kép: Leonardo: Ginevra de’Benci képmása (1478-1480)

Az idézet: Leonardo olyan tágas, egyetlen örök teret hozott létre, amelyben alakjai szinte lebegnek. A tér a kép keretén belül az egymással kapcsolatban levő dolgokat összegzi; az emberi alak a végtelenből kiválasztott részlet. (Oswald Spengler)

Harmadik kép: Leonardo: Szent Jeromos (1480-1482)

A második idézet: Az a sokféle adomány, amellyel a természet felruházta, elsősorban látásában összpontosult, ezért bár mindenre képes volt, nagysága elsősorban festői zsenijében nyilvánult meg. Nem hagyatkozott felbecsülhetetlen belső ösztönére, egyetlen önkényes, véletlen vonás sem juthatott érvényre, mindent meg- és átgondolt. (Johann Wolfgang von Geothe)

Negyedik kép: Leonardo: Szent Anna harmadmagával (1502-1513)

Szobor: Leonardo: Sforza emlékmű (lovasszobor) (1490-1499)

Utolsó kép: Leonardo: Cecilia Gallerani képmása (Hölgy hermelinnel) (1489-1490)

A megoldók listája: Belladonna, Banyanya, Hata, Onix, Tappi, Padat, Kkanya, Lucifer, Littlered, Deva, Mutterka
Köszönöm a játékot, gratulálok a megfejtőknek.

 
kadar

kadar (736270) |2019.04.18 19:14  | | 736320.

Teljes megoldást adtak: Belladonna, Banyanya, Hata, Onix, Tappi, Padat, Kkanya, Lucifer, Littlered, Deva és
Mutterka 1+1

Vasárnap estig még várom a megfejtéseket, próbálkozzatok bártan!

 
kadar

kadar (736257) |2019.04.15 21:54  | | 736270.

Helyzetjelentés
Teljes megoldást adtak: Belladonna, Banyanya, Hata, Onix, Tappi, Padat, Kkanya, Lucifer, Littlered

 
kadar

2019.04.14 20:59  | | 736257.

Jelenlegi eredmények:
Festő neve 1 pont, a 6 mű címe 1-1 pont, maximum: 7 pont. (A sorrendet a beküldési sorrend adja.)
Teljes megoldást adtak: Belladonna, Banyanya, Hata, Onix, Tappi, Padat
Littlered 1+4, tehát még 2 kép hiányzik.
Nagyon szép megoldásokat is kaptam, jól esik, hogy elmerültetek a témában.
Még sok nevet tudnék sorolni, a megoldásaira számítok és remélem újak is még kedvet kapnak.

 
kadar

kadar (736237) |2019.04.14 07:21  | | 736238.

Negyedik kép: Ez a kép is sokáig befejezetlen maradt, időnként elővette és folytatta. Eredetileg pontosan tudta, hogy hova készül a kép, de végül a mester műhelyében maradt, vagy azért, hogy további másolatok mintájául szolgáljon, vagy hogy kedvező alkalommal eladják azt egy művészetkedvelőnek. Haláláig megőrizte ezt is. Hosszú évek töprengéseinek eredménye ez a mű, szinte olyan, mint egy művészi végrendelet. Ez nemcsak a már kipróbált piramiskompozicióra és a háttér szuggesztív atmoszférájára vonatkozik, hanem az alakok mozgására is. Két nő, egy gyerek és egy állat látható a kép előterében. A két nő, mintha egyazon test lenne, a mozgás különböző változataiban. Ezt mutatja egymásravonatkoztatottságuk, az egykorúságuk, a rokoni kapcsolatuk. A hátteret teljes egészében kitölti az egymásra tornyozódó hegyek alkotta sziklás táj. A párás távlatba vesző csúcsok magasra teszik a horizontot, a kép jobb szélén monumentális hatást keltenek. Talán itt ábrázolta leginkább szuggesztíven a fénylő és kékbe olvadó eget. A kép jobb szélén áll egy lombos fa, ebben a magashegységi környezetben nyilvánvaló, hogy a szerepeltetése szimbolikus, a földi meddőség és a szeplőtelen fogantatást jeleníti meg. A kép mérete kb. 168x130 cm.

Egy hatalmas méretű szoborra emlékezünk, amely egy hercegnek állít emléket. Az elkészítését hatalmi viszályok akadályozták, aztán pedig a bizonytalanság, hogy ki legyen az a művész, aki művészileg és technikailag is meg tudja a művet valósítani. Végül mesterünk kapta meg a megbízást, aztán mégis elvették tőle, majd mégis csak elkészíthette agyagból a szobor modelljét. Hét méter magas volt a modell. Súlyos technikai problémák merültek fel. Állva nem tudták kiönteni, csak fektetve. De ez is problémás volt, sőt a bronz is inkább hadi célokra lett elhasználva, a bekövetkező háború miatt a szobor nem valósult meg. Az agyagmodell emlékeztetett csak egy jövőbeli reményteljes remekműre. Csodájára jártak ennek is a város lakói, a városba érkező idegenek, de a várost elfoglaló ellenséges csapatokat mindez nem érdekelte. Célba lőttek rá, erőteljesen megrongálták és végül teljességgel tönkretették. A vázlatok, tervek, levelezések maradtak csak az utókorra.

A sok megpróbáltatás után rendeződni kezdtek a festő dolgai, tehetségének újabb mérföldköve lett az ekkoriban készített utolsó képünk. Egy képmás ez is, de az addigi portrétípussal szakítva a menyasszonyt nem profilból festette meg. Persze nem is igazán menyasszony volt a hölgy, hanem a herceg szeretője, ezért is adódott talán a lehetőség egy újításra. A fej és a felsőtest ellentétes irányba fordul, ettől minden dinamikus lett. Ezt csak fokozza, hogy a képen szereplő állat is mintha a nő tartását követné. Mindez teljesen szimbolikus, hiszen az állat a tisztaság és a szerénység jelképe, irtózik a piszoktól, és naponta csak egyszer eszik. Az állat görög neve pedig emlékeztet a hölgy vezetéknevére. Szimbolikusan bizonyosan nem is az állatot simogatja, hanem átvitt értelemben a kedvesét, az uralkodót. A háttér egy későbbi átfestés után teljes egészében sötét (valószínűleg egyenletes szürkéskék volt eredetileg). Érdekességként megemlítem, hogy a festő összes képe közül ez igazán világutazónak számít, rengeteg helyen kiállították már. A kép mérete 55x40 cm.

A felsorolt művek ilyen leírása alapján talán érthetetlen, hogy remekművekről beszélek, de ha a teljes szöveg alapján megtalálod őket, tudni fogod, hogy vitán felül álló remekművekről van szó. Ki a művész, és melyik öt festményéről és szobortervéről van szó? (Az idézetek segítségként, de átfogalmazva, a lényeget megtartva szerepelnek.) A válaszokat szokásosan üzenetként várom a belső levelezőn. Amennyiben szükségesnek látszik, további segítő információkat is le fogok írni.

 
kadar

2019.04.14 07:20  | | 736237.

Egy festő elképzelt gyűjteményes kiállításán vagyunk, és belehallgatunk a tárlatvezetésbe. (Két részletben teszem fel a feladatot technikai okok miatt.)

Első kép: Március végén egy személy lépett be abba a kertbe, ahol éppen a kép másik szereplője, egy nő tartózkodott. A belépő személy olyan bejelentéssel, vagy talán paranccsal jött, ami általában ijedtséget okozna akkor is, ha a meglepődéstől nagyvonalúan elvonatkoztatnánk. De a kép tanúsága szerint itt ijedtségről szó sincs. A megfestett pillanatban a belépő alak féltérdre ereszkedik, felemeli jobb kezét, a bal kezében egy szál virágot tart, a nő pedig - a festő szavai szerint is - megőrzi az illő tartást, s bár érzékelteti lelkének felfokozott érzelmi állapotát, félénk tiszteletet fejez ki, de nem esik kétségbe, sőt jelzi, hogy kész teljesíteni a parancsot. Döbbenetes a megörökített pillanat, amivel éles ellentétben áll a kép hátterében látható víz és hegyek melletti kikötő, egy tengerparti város nyugodt panorámája. Szimbolikus ez is, kétség nem fér hozzá. A kép mérete hozzávetőlegesen 100x221 cm.

Második kép: Ez egy portré, de nem az addig megszokott módon láthatjuk az alakot, a nő viselkedése nem az elvárt merev stílusú. Tudjuk, hogy a festőnek a nő jövendőbelije adta a megbízást, mégis ő nem a szokásos, általában a kelengyéjét rendezgető hölgyet mutatja be, sokkal inkább mint a vőlegény egyenrangú partnerét. Egy borókabokor előtt ül a titokzatos szépségű nő, ami koszorúként veszi körbe a fejét, egyben elfedi a háttér jelentős részét. (Pedig idillien szép a táj, melynek részletét a jobb oldalon azért még láthatjuk.) A felsőtest átlósan helyezkedik el, de a fej ezzel ellentétben szinte teljesen a néző felé fordul. Az arckifejezés merev, mégis dinamikus. Az arc előkelően sápadt, hiszen tudható az is, hogy a gyakran betegeskedő nőnek ez jellegzetessége volt. A növény kiemeli a nő szépségét, ugyanakkor tudható, hogy szimbolikusan az erényességet szimbolizálja. Jellegzetes még a ruha nagyon szűk kivágása. A kép mérete kb. 38x36 cm.

Idézet a festő jellemzésére: Olyan tágas, egyetlen örök teret hoz létre, melyben alakjai szinte lebegnek. A tér a kép keretén belül az egymással kapcsolatban lévő dolgokat összegzi, az emberi alak a végtelenből kiválasztott részlet.

Harmadik kép: Az előző portré megfestését követően látott hozzá ennek a képnek a megfestéséhez. A kép megrongálódott, és befejezetlen maradt, sohasem került az eredetileg megjelölt helyére, a festő megtartotta azt magának, talán egészen haláláig.
Befejezetlensége ellenére is nagy hatású az alkotás. Egy férfit látunk és egy állatot. A férfi szenvedő arccal, bűnbánatosan a kép jobb szélén felsejlő szimbolikus tárgyra néz. A háttérbeli táj itt sziklás és kopár. A bűnbánat drámaisága és beleolvadása a tájba a férfi aszketikus, erényes életét hangsúlyozza, annak az állandó harcnak a metaforája lesz, amit a hívő ember a rossz gondolatok ellen vív. A férfi izomzatán, inas vállán és nyakán felismerhetőek annak jelei, hogy a festőt foglalkoztatta az ember felületi anatómiája. A kép mérete kb. 102x73 cm.

Második idézet a festőről: Sokat kapott a természettől, elsősorban látásmódot, amitől sok mindenre volt képes zseniálisan. De nem hagyatkozott sohasem erre a belső ösztönére, mindent meggondolt, mindent átgondolt.

 
padat

kadar (736232) |2019.04.13 19:51  | | 736235.

Kár, hogy nincs az emojik között szív.

 
grisenyka

kadar (736232) |2019.04.13 16:34  | | 736234.

rajta leszek

 
kkanya

kadar (736232) |2019.04.13 15:39  | | 736233.

Dejó!!!

 
kadar

2019.04.13 15:20  | | 736232.

Holnap megjelenik az utolsó beküldött feladatom, ezért a hetet színesíteni akarom egy röpke és könnyed képkvízes játékkal is. Holnap reggel fog megjelenni és 1 hétig várom a megoldásaitokat. Remélem sokan fogtok játszani velem és sok megoldást is kapok!

 
Tucatka

2019.01.23 07:48  | | 735013.

Én is köszönöm!
Kicsit bosszant, hogy Repint és Rippl-Rónait sejtettem, de nem eléggé ahhoz, hogy el is küldjem. Nem baj, majd legközelebb!

 
onix

kadar (734952) |2019.01.21 00:08  | | 734967.

Köszönöm, nagyon remek játék volt!

 
mutterka

2019.01.21 00:06  | | 734966.

Kedves Kadar!
Köszönöm színvonalas munkádat.

 
grisenyka

kadar (734952) |2019.01.20 21:26  | | 734957.

Köszönöm a játékot, nagyon élveztem, remek volt.


 
kkanya

padat (734954) |2019.01.20 21:24  | | 734955.

Én nagyon bízom benne, hogy Kadar is élvezte a játékot, és van még a tarsolyában meglepetés
Nagyon köszönjük az eddigieket

 
padat

kadar (734952) |2019.01.20 20:54  | | 734954.

De jó volt megint ilyet játszani! Köszönjük.

 
kadar

2019.01.20 20:30  | | 734952.

A mostani képkvíz-játékunkat lezárom.
Íme a megoldások és a sikerrel megfejtők neve.

4.
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919)
Zarándoklás a cédrusnál Libanonban (1907)
A magányos cédrus (1907)


A 4-es megfejtői: Littlered, Mutterka, Padat, Banyanya, Kkanya, Tappi, Tucatka, Onix, Hata, Belladonna, Grisenyka, Lucifer, Deva

5.
Henri Matisse (1869-1954)
Hát I. (1909), II. (1913), III. (1914), IV. (1929)
Híres mondata: A pontosság nem az igazság.

Az 5-ös megfejtői: Banyanya, Tucatka, Onix, Kkanya, Belladonna, Padat, Littlered, Mutterka, Hata, Tappi, Deva

6.
Csók István (1865-1961)
Műteremsarok (1905)

A kislányáról Züzü-ről készített sorozatot.
A 6-os megfejtői: Banyanya, Littlered, Tucatka, Hata, Kkanya, Mutterka, Onix, Padat, Tappi, Belladonna, Lucifer, Grisenyka, Deva

7.
Ferenczy Béni (1890-1967)
Petőfi-szobor (1955)
Gyulán 1960-ban avatták fel.

A 7-es megfejtői: Mutterka, Hata, Banyanya, Littlered, Tappi, Tucatka, Kkanya, Onix, Padat, Belladonna, Lucifer, Grisenyka, Deva

8.
Kmetty János (1889-1975) Nagybányai táj

A 8-as megfejtői: Kkanya, Padat, Belladonna, Banyanya, Littlered, Onix, Mutterka, Tappi, Hata, Lucifer, Tucatka, Grisenyka

9.
Repin, Rippl-Rónay, Renoir, Szőnyi, Goya,
Rembrandt, Gainsborough, Klimt, Barabás, Munkácsy
A 9-es megfejtői:
Padat( 10 ), Belladonna ( 10 ), Banyanya( 10 ), Kkanya( 10 ), Lucifer( 10 ), Onix( 10 ),
Hata( 10 ), Mutterka ( 10 ), Littlered( 10 ), Deva ( 9 ), Tappi( 8 ), Tucatka( 7 )

Repin: Nadja I. Repina gyermekkori portréja (1880)

Rippl-Rónai József: Lány babajátékkal (1906)

Renoir: Lány virággal (188

Szőnyi István: Zsuzsa a falovával

Francisco Goya, Manuel Osorio Manrique de Zuñiga, 1787–88. Részlet

Rembrandt: Lány az ablaknál

Gainsborough: A festő lányai pillangót kergetnek (1756)

Klimt: Anya iker gyermekeivel

Barabás Miklós: Gróf Zichy Irma arcképe

Munkácsy Mihály: A baba látogatói


Mindegyik kvízkérdést megfejtette:
Belladonna, Padat, Banyanya, Kkanya, Onix, Mutterka, Hata, Littlered,
és nagyon közel volt a 100%-os megoldáshoz:
Tappi, Tucatka, Lucifer, Deva és Grisenyka.

Köszönöm a játékot, a 13 társunk közreműködést és a szép megoldásaikat.

 
grisenyka

(734881) |2019.01.18 21:11  | | 734892.

Köszönöm a játékot, remekül szórakoztam. Nagyon jó volt. 
banyanya

2019.01.18 21:10  | | 734891.

Gratulálok a megfejtőknek!
Köszönöm a játékot.

 
padat

(734881) |2019.01.18 21:10  | | 734890.

Hurrá! Jók vagyunk együtt!
És külön-külön is.

Köszönjük a játékot.

 
kadar

2019.01.18 21:09  | | 734889.

Én köszönöm, szívesen csináltam ezeket.
Gratulálok.
Jó éjszakát! Sziasztok!

 
littlered

(734881) |2019.01.18 21:08  | | 734888.

Köszönöm szépen az egész heti fáradozásodat! A mai játékot külön is! Ha zöldfülűként is, de nagyon élveztem!

 
Lucifer93

2019.01.18 21:08  | | 734887.

Remek volt

köszönöm

 
deva55

2019.01.18 21:07  | | 734886.

Köszi a játékot

 
onix

(734881) |2019.01.18 21:06  | | 734885.

Nagyon jó volt Köszönjük

 
mutterka

(734882) |2019.01.18 21:06  | | 734884.

Huhh!

 
Lapozás:  
1/81


Felhasználónév:

Jelszó:

JelszóemlékeztetőFriss feladványok:
 Szavak 9.
 Alliteráló mondatok
 Betűszámtan 6.
 Közös többszörös 69.
 Egy hangsorra 4.
 Háromtagú nevek 3.
 Pozitív egészek

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS