ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Hónap feladványa (452)
Versek első sora (167)
Jelszófejtés (3746)
Betűtészta (2477)
Feladványok (15147)
A nap képe (2292)
A hét kérdése (1325)
csak úgy.. (3931)
Heti kvíz (839)
Gratulációk (eredmények) (4616)
Választás 2018 (461)
Szívből szóló versek (1017)
Érdekes, vicces, jó honlapok (740)
Találkozó (6877)
Tőlem Nektek (11339)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Hipnózis
Varázsgömb
Agyscanner

DigitalAge >> Fórum >> Zanza

Kép-kvíz

Sorrend:  
Időzóna:
Méret:

Hirdetés

Lapozás:  
1/81

tappi

2019.04.21 20:10  | | 736382.

Köszönöm a játékot

 
littlered

kadar (736375) |2019.04.21 20:01  | | 736379.

Jó játék volt, köszönöm szépen! És ugye lesz máskor is?

 
grisenyka

kadar (736375) |2019.04.21 19:52  | | 736377.

Köszönöm a játékot.

 
padat

kadar (736375) |2019.04.21 19:52  | | 736376.

Köszönjük a játékot.

 
kadar

kadar (736320) |2019.04.21 19:25  | | 736375.

Megoldás: Leonardo da Vinci (1452-1519)
Első kép: Leonardo: Angyali üdvözlet (1473-1475)

Március 25-én ünneplik a katolikusok Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, mely Jézus fogantatásának illetve születése hírüladásának főünnepe.

Második kép: Leonardo: Ginevra de’Benci képmása (1478-1480)

Az idézet: Leonardo olyan tágas, egyetlen örök teret hozott létre, amelyben alakjai szinte lebegnek. A tér a kép keretén belül az egymással kapcsolatban levő dolgokat összegzi; az emberi alak a végtelenből kiválasztott részlet. (Oswald Spengler)

Harmadik kép: Leonardo: Szent Jeromos (1480-1482)

A második idézet: Az a sokféle adomány, amellyel a természet felruházta, elsősorban látásában összpontosult, ezért bár mindenre képes volt, nagysága elsősorban festői zsenijében nyilvánult meg. Nem hagyatkozott felbecsülhetetlen belső ösztönére, egyetlen önkényes, véletlen vonás sem juthatott érvényre, mindent meg- és átgondolt. (Johann Wolfgang von Geothe)

Negyedik kép: Leonardo: Szent Anna harmadmagával (1502-1513)

Szobor: Leonardo: Sforza emlékmű (lovasszobor) (1490-1499)

Utolsó kép: Leonardo: Cecilia Gallerani képmása (Hölgy hermelinnel) (1489-1490)

A megoldók listája: Belladonna, Banyanya, Hata, Onix, Tappi, Padat, Kkanya, Lucifer, Littlered, Deva, Mutterka
Köszönöm a játékot, gratulálok a megfejtőknek.

 
kadar

kadar (736270) |2019.04.18 19:14  | | 736320.

Teljes megoldást adtak: Belladonna, Banyanya, Hata, Onix, Tappi, Padat, Kkanya, Lucifer, Littlered, Deva és
Mutterka 1+1

Vasárnap estig még várom a megfejtéseket, próbálkozzatok bártan!

 
kadar

kadar (736257) |2019.04.15 21:54  | | 736270.

Helyzetjelentés
Teljes megoldást adtak: Belladonna, Banyanya, Hata, Onix, Tappi, Padat, Kkanya, Lucifer, Littlered

 
kadar

2019.04.14 20:59  | | 736257.

Jelenlegi eredmények:
Festő neve 1 pont, a 6 mű címe 1-1 pont, maximum: 7 pont. (A sorrendet a beküldési sorrend adja.)
Teljes megoldást adtak: Belladonna, Banyanya, Hata, Onix, Tappi, Padat
Littlered 1+4, tehát még 2 kép hiányzik.
Nagyon szép megoldásokat is kaptam, jól esik, hogy elmerültetek a témában.
Még sok nevet tudnék sorolni, a megoldásaira számítok és remélem újak is még kedvet kapnak.

 
kadar

kadar (736237) |2019.04.14 07:21  | | 736238.

Negyedik kép: Ez a kép is sokáig befejezetlen maradt, időnként elővette és folytatta. Eredetileg pontosan tudta, hogy hova készül a kép, de végül a mester műhelyében maradt, vagy azért, hogy további másolatok mintájául szolgáljon, vagy hogy kedvező alkalommal eladják azt egy művészetkedvelőnek. Haláláig megőrizte ezt is. Hosszú évek töprengéseinek eredménye ez a mű, szinte olyan, mint egy művészi végrendelet. Ez nemcsak a már kipróbált piramiskompozicióra és a háttér szuggesztív atmoszférájára vonatkozik, hanem az alakok mozgására is. Két nő, egy gyerek és egy állat látható a kép előterében. A két nő, mintha egyazon test lenne, a mozgás különböző változataiban. Ezt mutatja egymásravonatkoztatottságuk, az egykorúságuk, a rokoni kapcsolatuk. A hátteret teljes egészében kitölti az egymásra tornyozódó hegyek alkotta sziklás táj. A párás távlatba vesző csúcsok magasra teszik a horizontot, a kép jobb szélén monumentális hatást keltenek. Talán itt ábrázolta leginkább szuggesztíven a fénylő és kékbe olvadó eget. A kép jobb szélén áll egy lombos fa, ebben a magashegységi környezetben nyilvánvaló, hogy a szerepeltetése szimbolikus, a földi meddőség és a szeplőtelen fogantatást jeleníti meg. A kép mérete kb. 168x130 cm.

Egy hatalmas méretű szoborra emlékezünk, amely egy hercegnek állít emléket. Az elkészítését hatalmi viszályok akadályozták, aztán pedig a bizonytalanság, hogy ki legyen az a művész, aki művészileg és technikailag is meg tudja a művet valósítani. Végül mesterünk kapta meg a megbízást, aztán mégis elvették tőle, majd mégis csak elkészíthette agyagból a szobor modelljét. Hét méter magas volt a modell. Súlyos technikai problémák merültek fel. Állva nem tudták kiönteni, csak fektetve. De ez is problémás volt, sőt a bronz is inkább hadi célokra lett elhasználva, a bekövetkező háború miatt a szobor nem valósult meg. Az agyagmodell emlékeztetett csak egy jövőbeli reményteljes remekműre. Csodájára jártak ennek is a város lakói, a városba érkező idegenek, de a várost elfoglaló ellenséges csapatokat mindez nem érdekelte. Célba lőttek rá, erőteljesen megrongálták és végül teljességgel tönkretették. A vázlatok, tervek, levelezések maradtak csak az utókorra.

A sok megpróbáltatás után rendeződni kezdtek a festő dolgai, tehetségének újabb mérföldköve lett az ekkoriban készített utolsó képünk. Egy képmás ez is, de az addigi portrétípussal szakítva a menyasszonyt nem profilból festette meg. Persze nem is igazán menyasszony volt a hölgy, hanem a herceg szeretője, ezért is adódott talán a lehetőség egy újításra. A fej és a felsőtest ellentétes irányba fordul, ettől minden dinamikus lett. Ezt csak fokozza, hogy a képen szereplő állat is mintha a nő tartását követné. Mindez teljesen szimbolikus, hiszen az állat a tisztaság és a szerénység jelképe, irtózik a piszoktól, és naponta csak egyszer eszik. Az állat görög neve pedig emlékeztet a hölgy vezetéknevére. Szimbolikusan bizonyosan nem is az állatot simogatja, hanem átvitt értelemben a kedvesét, az uralkodót. A háttér egy későbbi átfestés után teljes egészében sötét (valószínűleg egyenletes szürkéskék volt eredetileg). Érdekességként megemlítem, hogy a festő összes képe közül ez igazán világutazónak számít, rengeteg helyen kiállították már. A kép mérete 55x40 cm.

A felsorolt művek ilyen leírása alapján talán érthetetlen, hogy remekművekről beszélek, de ha a teljes szöveg alapján megtalálod őket, tudni fogod, hogy vitán felül álló remekművekről van szó. Ki a művész, és melyik öt festményéről és szobortervéről van szó? (Az idézetek segítségként, de átfogalmazva, a lényeget megtartva szerepelnek.) A válaszokat szokásosan üzenetként várom a belső levelezőn. Amennyiben szükségesnek látszik, további segítő információkat is le fogok írni.

 
kadar

2019.04.14 07:20  | | 736237.

Egy festő elképzelt gyűjteményes kiállításán vagyunk, és belehallgatunk a tárlatvezetésbe. (Két részletben teszem fel a feladatot technikai okok miatt.)

Első kép: Március végén egy személy lépett be abba a kertbe, ahol éppen a kép másik szereplője, egy nő tartózkodott. A belépő személy olyan bejelentéssel, vagy talán paranccsal jött, ami általában ijedtséget okozna akkor is, ha a meglepődéstől nagyvonalúan elvonatkoztatnánk. De a kép tanúsága szerint itt ijedtségről szó sincs. A megfestett pillanatban a belépő alak féltérdre ereszkedik, felemeli jobb kezét, a bal kezében egy szál virágot tart, a nő pedig - a festő szavai szerint is - megőrzi az illő tartást, s bár érzékelteti lelkének felfokozott érzelmi állapotát, félénk tiszteletet fejez ki, de nem esik kétségbe, sőt jelzi, hogy kész teljesíteni a parancsot. Döbbenetes a megörökített pillanat, amivel éles ellentétben áll a kép hátterében látható víz és hegyek melletti kikötő, egy tengerparti város nyugodt panorámája. Szimbolikus ez is, kétség nem fér hozzá. A kép mérete hozzávetőlegesen 100x221 cm.

Második kép: Ez egy portré, de nem az addig megszokott módon láthatjuk az alakot, a nő viselkedése nem az elvárt merev stílusú. Tudjuk, hogy a festőnek a nő jövendőbelije adta a megbízást, mégis ő nem a szokásos, általában a kelengyéjét rendezgető hölgyet mutatja be, sokkal inkább mint a vőlegény egyenrangú partnerét. Egy borókabokor előtt ül a titokzatos szépségű nő, ami koszorúként veszi körbe a fejét, egyben elfedi a háttér jelentős részét. (Pedig idillien szép a táj, melynek részletét a jobb oldalon azért még láthatjuk.) A felsőtest átlósan helyezkedik el, de a fej ezzel ellentétben szinte teljesen a néző felé fordul. Az arckifejezés merev, mégis dinamikus. Az arc előkelően sápadt, hiszen tudható az is, hogy a gyakran betegeskedő nőnek ez jellegzetessége volt. A növény kiemeli a nő szépségét, ugyanakkor tudható, hogy szimbolikusan az erényességet szimbolizálja. Jellegzetes még a ruha nagyon szűk kivágása. A kép mérete kb. 38x36 cm.

Idézet a festő jellemzésére: Olyan tágas, egyetlen örök teret hoz létre, melyben alakjai szinte lebegnek. A tér a kép keretén belül az egymással kapcsolatban lévő dolgokat összegzi, az emberi alak a végtelenből kiválasztott részlet.

Harmadik kép: Az előző portré megfestését követően látott hozzá ennek a képnek a megfestéséhez. A kép megrongálódott, és befejezetlen maradt, sohasem került az eredetileg megjelölt helyére, a festő megtartotta azt magának, talán egészen haláláig.
Befejezetlensége ellenére is nagy hatású az alkotás. Egy férfit látunk és egy állatot. A férfi szenvedő arccal, bűnbánatosan a kép jobb szélén felsejlő szimbolikus tárgyra néz. A háttérbeli táj itt sziklás és kopár. A bűnbánat drámaisága és beleolvadása a tájba a férfi aszketikus, erényes életét hangsúlyozza, annak az állandó harcnak a metaforája lesz, amit a hívő ember a rossz gondolatok ellen vív. A férfi izomzatán, inas vállán és nyakán felismerhetőek annak jelei, hogy a festőt foglalkoztatta az ember felületi anatómiája. A kép mérete kb. 102x73 cm.

Második idézet a festőről: Sokat kapott a természettől, elsősorban látásmódot, amitől sok mindenre volt képes zseniálisan. De nem hagyatkozott sohasem erre a belső ösztönére, mindent meggondolt, mindent átgondolt.

 
padat

kadar (736232) |2019.04.13 19:51  | | 736235.

Kár, hogy nincs az emojik között szív.

 
grisenyka

kadar (736232) |2019.04.13 16:34  | | 736234.

rajta leszek

 
kkanya

kadar (736232) |2019.04.13 15:39  | | 736233.

Dejó!!!

 
kadar

2019.04.13 15:20  | | 736232.

Holnap megjelenik az utolsó beküldött feladatom, ezért a hetet színesíteni akarom egy röpke és könnyed képkvízes játékkal is. Holnap reggel fog megjelenni és 1 hétig várom a megoldásaitokat. Remélem sokan fogtok játszani velem és sok megoldást is kapok!

 
Tucatka

2019.01.23 07:48  | | 735013.

Én is köszönöm!
Kicsit bosszant, hogy Repint és Rippl-Rónait sejtettem, de nem eléggé ahhoz, hogy el is küldjem. Nem baj, majd legközelebb!

 
onix

kadar (734952) |2019.01.21 00:08  | | 734967.

Köszönöm, nagyon remek játék volt!

 
mutterka

2019.01.21 00:06  | | 734966.

Kedves Kadar!
Köszönöm színvonalas munkádat.

 
grisenyka

kadar (734952) |2019.01.20 21:26  | | 734957.

Köszönöm a játékot, nagyon élveztem, remek volt.


 
kkanya

padat (734954) |2019.01.20 21:24  | | 734955.

Én nagyon bízom benne, hogy Kadar is élvezte a játékot, és van még a tarsolyában meglepetés
Nagyon köszönjük az eddigieket

 
padat

kadar (734952) |2019.01.20 20:54  | | 734954.

De jó volt megint ilyet játszani! Köszönjük.

 
kadar

2019.01.20 20:30  | | 734952.

A mostani képkvíz-játékunkat lezárom.
Íme a megoldások és a sikerrel megfejtők neve.

4.
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919)
Zarándoklás a cédrusnál Libanonban (1907)
A magányos cédrus (1907)


A 4-es megfejtői: Littlered, Mutterka, Padat, Banyanya, Kkanya, Tappi, Tucatka, Onix, Hata, Belladonna, Grisenyka, Lucifer, Deva

5.
Henri Matisse (1869-1954)
Hát I. (1909), II. (1913), III. (1914), IV. (1929)
Híres mondata: A pontosság nem az igazság.

Az 5-ös megfejtői: Banyanya, Tucatka, Onix, Kkanya, Belladonna, Padat, Littlered, Mutterka, Hata, Tappi, Deva

6.
Csók István (1865-1961)
Műteremsarok (1905)

A kislányáról Züzü-ről készített sorozatot.
A 6-os megfejtői: Banyanya, Littlered, Tucatka, Hata, Kkanya, Mutterka, Onix, Padat, Tappi, Belladonna, Lucifer, Grisenyka, Deva

7.
Ferenczy Béni (1890-1967)
Petőfi-szobor (1955)
Gyulán 1960-ban avatták fel.

A 7-es megfejtői: Mutterka, Hata, Banyanya, Littlered, Tappi, Tucatka, Kkanya, Onix, Padat, Belladonna, Lucifer, Grisenyka, Deva

8.
Kmetty János (1889-1975) Nagybányai táj

A 8-as megfejtői: Kkanya, Padat, Belladonna, Banyanya, Littlered, Onix, Mutterka, Tappi, Hata, Lucifer, Tucatka, Grisenyka

9.
Repin, Rippl-Rónay, Renoir, Szőnyi, Goya,
Rembrandt, Gainsborough, Klimt, Barabás, Munkácsy
A 9-es megfejtői:
Padat( 10 ), Belladonna ( 10 ), Banyanya( 10 ), Kkanya( 10 ), Lucifer( 10 ), Onix( 10 ),
Hata( 10 ), Mutterka ( 10 ), Littlered( 10 ), Deva ( 9 ), Tappi( 8 ), Tucatka( 7 )

Repin: Nadja I. Repina gyermekkori portréja (1880)

Rippl-Rónai József: Lány babajátékkal (1906)

Renoir: Lány virággal (188

Szőnyi István: Zsuzsa a falovával

Francisco Goya, Manuel Osorio Manrique de Zuñiga, 1787–88. Részlet

Rembrandt: Lány az ablaknál

Gainsborough: A festő lányai pillangót kergetnek (1756)

Klimt: Anya iker gyermekeivel

Barabás Miklós: Gróf Zichy Irma arcképe

Munkácsy Mihály: A baba látogatói


Mindegyik kvízkérdést megfejtette:
Belladonna, Padat, Banyanya, Kkanya, Onix, Mutterka, Hata, Littlered,
és nagyon közel volt a 100%-os megoldáshoz:
Tappi, Tucatka, Lucifer, Deva és Grisenyka.

Köszönöm a játékot, a 13 társunk közreműködést és a szép megoldásaikat.

 
grisenyka

(734881) |2019.01.18 21:11  | | 734892.

Köszönöm a játékot, remekül szórakoztam. Nagyon jó volt. 
banyanya

2019.01.18 21:10  | | 734891.

Gratulálok a megfejtőknek!
Köszönöm a játékot.

 
padat

(734881) |2019.01.18 21:10  | | 734890.

Hurrá! Jók vagyunk együtt!
És külön-külön is.

Köszönjük a játékot.

 
kadar

2019.01.18 21:09  | | 734889.

Én köszönöm, szívesen csináltam ezeket.
Gratulálok.
Jó éjszakát! Sziasztok!

 
littlered

(734881) |2019.01.18 21:08  | | 734888.

Köszönöm szépen az egész heti fáradozásodat! A mai játékot külön is! Ha zöldfülűként is, de nagyon élveztem!

 
Lucifer93

2019.01.18 21:08  | | 734887.

Remek volt

köszönöm

 
deva55

2019.01.18 21:07  | | 734886.

Köszi a játékot

 
onix

(734881) |2019.01.18 21:06  | | 734885.

Nagyon jó volt Köszönjük

 
mutterka

(734882) |2019.01.18 21:06  | | 734884.

Huhh!

 
Lapozás:  
1/81


Felhasználónév:

Jelszó:

JelszóemlékeztetőFriss feladványok:
 Jancsi és Juliska
 Közös többszörös 55.
 Földrajz és film
 Dobókockák 3.
 Egy szóval c
 Irodalmi kavalkád
 Anagramma 14.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS