ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Foci (15)
Jelszófejtés (3554)
Számoljunk eszprentéül! (129)
Gratulációk (eredmények) (4562)
Heti kvíz (707)
Tőlem Nektek (11289)
Érdekes, vicces, jó honlapok (718)
Feladványok (14975)
Vicces szövegek (3668)
ma történt (1596)
Választás 2018 (382)
Találkozó (6858)
Hónap feladványa (399)
A hét kérdése (1283)
Segítséget kérek, köszönöm (2047)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Hipnózis
Varázsgömb
Agyscanner

 

LézerSzínház 25 éve

 
    2004.11.24.  yoda     
Esténként a Népliget ismét élettel teli lesz, a parkolók megtelnek, és az apró lámpák fényei messzire harsogják: a Planetáriumban ismét Lézerszínház lesz. 25 éve, megállás nélkül.

Hirdetés
Az ősemberek óta mindenki szívesen üldögél a hűvös nyári estéken egy tábortűz mellett. A lobogó tűz fényei, a pattogó zsarátnok szikrái órákon át képesek lekötni figyelmünket. Ez a varázslatos érzés kerítette hatalmába azt a kis csapatot is, akik a 70-es években képzőművészként találkoztak a lézerfény csodájával. Annyira szépnek találták a látottakat, hogy egyszerűen nem bírták ki, hogy azt ne mutassák meg másoknak is.

A LézerSzínház alkotóközössége legelső premierjét a "Űroperát", 1980 áprilisában mutatatta be a népligeti Planetáriumban. Az elmúlt 25 évben bemutatott 47 fényjátékot közel 700 ezer néző láthatta. A LézerSzínház, ami mindmáig az európai kontinens egyetlen állandó fényszínháza 1983-tól folyamatosan működik Budapesten. A társulat rendszeresen tart bemutatókat külföldön is.

A repertoár legnépszerűbb darabját az "Egy óra Pink Floyd" eddig több mint 100 ezren látták. Az "ezüstérmes" Mike Oldfield zenei életművét feldolgozó előadásnak 95 ezer nézője volt. A legsikeresebb darabok 885, illetve 590 előadást éltek meg, eddig. A LézerSzínház komolyzenei sorozatában Beethoven-től Krisztof Penderecky-ig igen sok klasszikus szerző művei váltak láthatóvá. E műfaj sikerdarabjának, Carl Orff: Carmina Burana oratórium multimédia feldolgozásának, eddig több mint 25 ezer nézője volt.

..és mit hoz a jövő?

2005 áprilisában megrendezik az első Lézer Fesztivált, ahol egy héten át naponta más-más csoportok lézershowja várja majd a fényművészet szerelmeseit a Planetáriumban.

A LézerSzínház kifejlesztett egy programot, amivel ismert animációs technikák egyszerű módon alakíthatók át a lézer-vetítés speciális igényeihez. Lehetőség nyílt arra, hogy nyilvános pályázatot hirdessenek a legötletesebb számítógépes animációk készítőinek. A pályázat legsikerültebb darabjait a következő évad bemutatóiban láthatja majd a közönség.

Egy speciális lézervetítőt is fejleszt a társulat. A vetítő különlegessége, hogy miközben fénysugarakat vetít, érzékelni is képes a sugarakhoz érő tárgyat, vagy embert. Így a sugarak, mint egy számítógéppel összekötött hangszer billentyűzete képesek megszólaltatni a hozzájuk rendelt hangokat. Ez a fényhangszer egy színpad méretű térben is működhet, így válik lehetővé, hogy egy zenemű előadását egy vagy akár több táncművész saját testével irányítsa. Ezek a próbák jövő év tavaszán indulnak.

A vetítés-technika új lehetőségeinek folyamatos bővülése lehetővé tette, hogy a Planetárium kupoláját teljesen beborító, 360 fokos panoráma gömb-mozi fejlesztését kezdje meg a Multimédia Stúdió. A reményteljes kísérletek nyomán, újabb különleges színfolttal gazdagodhat a budapesti program kínálat. A valóságos térben rögzített képeket számítógépes grafikai elemekkel kombinálni képes vetítőrendszer különleges látásmódjával mutathat be kevesek számára ismert helyeket, természeti-, vagy művészeti csodákat. A gömb-mozi első előadásait leghamarabb 2006 első felében láthatjuk a Planetáriumban.


  Kapcsolódó cikkek

  -  Lézerszínház: s az égbolt fényre derül


Felhasználónév:

Jelszó:

JelszóemlékeztetőFriss feladványok:
 Négyzetszámok 5.
 Találd ki, hogy mit találtam ki!
 Ugyanaz a hangsor 2.
 Nyulak szigete
 Névadó 5.
 Állatkert 2.
 Kódolás 2.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS