ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Feladványok (17292)
Tőlem Nektek (12358)
csak úgy.. (4527)
A hét kérdése (2022)
Játékok (1161)
A nap képe (3874)
Kinek Ki (616)
Hónap feladványa (682)
Havi toplista (166)
asszogramma (1843)
Nyomasevics Bobacsek (1165)
Vicces szövegek (4045)
Szívből szóló versek (1128)
Betűtészta (2972)
Segítséget kérek, köszönöm (2466)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

Megoldás beküldése

  Név:   

Tipp: Ha regisztrált felhasználóként küldöd be a megoldást, statisztikát olvashatsz a teljesített feladataidról 
  

Magyar nagyságok
2021-12-29 6:55
Szoborformában jelen vannak ma is, Budapesten biztosan.
Közepes, beküldte: kadar*, szerkesztő: Sandviking
1
A pedagógia úttörője volt, és filozófiai és neveléstudományi művek szerzője, a felvilágosodás előfutára. Hollandiában tanult és sokáig ott működött, majd Erdélybe települt, ahol nevelési intézményeket hozott létre.

2
Különlegesen találékony ifjú volt. Elhatározta, hogy zongorázni fog, de mivel szüleinek nem volt pénzük zongorára, rajzolt egyet, és azon gyakorolt. Mikor érdeklődése India felé fordult, feleségével együtt éveket töltött Bengálban. Áttért az iszlám hitre is, sokat utazott, teljesítette a zarándoklási előírásokat. Termékeny szerző volt, könyvei népszerűségre tettek szert.

3
Kiváltotta a kálium-klorátot, amelynek használata zajos volt és veszélyes, és ólom-dioxiddal helyettesítette, amelynek alkalmazása csendes volt és biztonságos. Találmányából származó bevétellel fedezte tanulmányi költségeit. Irányította a puskapor gyártását és az ágyúöntést a szabadságharcban. Emiatt börtönbüntetésre ítélték. Miután kiszabadult, élete hátralevő részét kémiai kutatásoknak szentelte.

4
Javaslatára a faji és nemzetiségi utalásokat a törvények szövegében nemzeti lojalitásra és erkölcsi megbízhatóságra cserélték. Felismerte azt a veszteséget. amit a sok elvándorló tehetség jelentett az ország számára, és arra törekedett, hogy visszahozza őket.

5
Jeles feltaláló volt, de egy ipari nagyvállalat vezérigazgatójaként kiváló magyar feltalálók számára is biztosított lehetőséget munkájuk folytatására. Németországban született, a megüresedett vezérigazgatói állás miatt jött Magyarországra, 25 éves ténykedése során a kezdeti hatvan fős alkalmazotti létszámot hatezerre növelte.

6
Politikus és agrárközgazdász volt, aki nem a szokásos kutatói pályát futotta be, mielőtt tagja lett az MTA-nak. Formális oktatás keretében csak a nyolcosztályos gimnázium négy és fél osztályát végezte el. Részt vett polgárháborúban, illegális mozgalomban, volt emigrációban is.

7
1934-ben néhány tekintélyes fizikus, mérnök jelölte a mi emberünket akadémiai tagságra. Ők érdemben meg tudták ítélni a személy alkalmasságát, és az akkor már nemzetközileg elismert teljesítményét is. A jelölőket nem zavarta az ifjú tudós 31 éves életkora sem, hiszen ők is elég fiatalon szerezték azt meg. Fejér Lipót 28 évesen, Pogány Béla 31, Rados Gusztáv 32, Rybár István 31, Kövesligethy Radó 33 évesen lettek akadémikusok.
3 év múlva megkapta az amerikai állampolgárságot, és ugyanabban az évben az USA Nemzeti Tudományos Akadémiája is tagjává választotta.

8
Német anyanyelvű, magát magyarnak valló családba született. Szülőháza ma Múzeum, róla nevezték el, akárcsak egy nagy felsőfokú iskolát is. Latin nyelven kezdte el tanulmányait, az ország legrégebbinek számító katolikus gimnáziumában. Egyetemistaként, kezdetektől érdekelte a patológia. Korát megelőzve felismerte a kórokozók szerepét a betegségekben.

9
Ő volt a legszínesebb egyéniségű marslakó. Nem törődött a társadalmi elvárásokkal, úgy tartotta, ha választani kell az igazmondás és az udvariasság között, akkor inkább megmondja az igazat. Madách Tragédiájából életre szóló tanulságokat vont le: Nemcsak a sikeres lehet túlélő, illetve a legborúlátóbb körülmények között is mindig marad egy kis lehetőség a reményre. Javíthatatlan optimistává vált. Rájött arra, hogy létezhet olyan elem, amelyet fel lehet hasítani és atomjai egy neutront befogadva két neutront bocsátanak ki. Később azonosította is ezt az elemet.

10
Jogot végzett, részt vett a reformkori mozgalmakban. Kossuth követője volt. Verseivel arra inspirál, hogy igyekezzünk maradandót alkotni, amit hátrahagyhatunk a következő generációk számára.
A ábécésorrendben lévő nevekhez valamilyen sorrendben kapcsolódnak a következő fogalmak:
földosztás, információ elemi kvantuma, kísérleti kóroktan, nehézlégzés, numerus clausus, orientalista, puritánus, részecskegyorsító, savak, villamosipar.

Kikről van szó?


Felhasználónév:

Jelszó:

Jelszóemlékeztető



Friss feladványok:
 Szakmai anagramma 41.
 Négy négyzetszám kerestetik
 Stációk 9.
 74 év után
 Gyufázás ( Pontosítva ! )
 Micsinál a micsoda 12.
 Kapocs 6.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS